Πτώση τζίρου κατά 61,3% είχε ο κλάδος εστίασης στη Μεσσηνία το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου

Πτώση τζίρου κατά 61,3%  είχε ο κλάδος εστίασης στη Μεσσηνία το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Σημαντική μείωση εσόδων κατέγραψε το σύνολο των επιχειρήσεων σε βασικούς κλάδους της οικονομίας τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων και το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας.
Πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις έχασαν περίπου 3,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, με τον τζίρο τους να ανέρχεται στα 18,6 δισ. ευρώ από 22,2 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια μείωση της τάξεως του 16,4%. Το ίδιο ζοφερή είναι η εικόνα της αγοράς κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν ο κορωνοϊός βρισκόταν σε έξαρση και οι επιχειρήσεις βάλλονταν από το lockdown. Ο κύκλος εργασιών τους κατά το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε 25,1% και ανήλθε στα 58,9 δισ. ευρώ από 78,8 δισ. ευρώ, με τις απώλειες να αγγίζουν τα 20 δισ.
Η πτώση της τουριστικής κίνησης, αλλά και ο περιορισμός των μετακινήσεων έπληξαν περισσότερο τα ξενοδοχεία και την εστίαση, που είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι για όλο το τρίμηνο.
Ειδικότερα για τη Μεσσηνία ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στον κλάδο των καταλυμάτων παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 πτώση της τάξης του 90,2%, ενώ ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων στον κλάδο, επίσης, των καταλυμάτων εμφάνισε πτώση 84,1%.
Από την άλλη πλευρά, ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης είχε πτώση κατά 61,3%, ενώ ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης παρουσίασε μείωση κατά 62,8%.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα του συνόλου των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συρρικνώθηκαν κατά 94,3%, με τον τζίρο τους να μειώνεται στα 104,6 εκατ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Περιφέρεια του Λασιθίου (99,5%), ενώ η μικρότερη (11,7%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Μικρότερης κλίμακας ήταν και η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης, που είδαν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται κατά 59% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (95,6%) ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες στα Γρεβενά (33,3%). Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Αττικής και Θεσσαλονίκης, που αντιπροσωπεύουν και ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού τζίρου του κλάδου, κατέγραψαν απώλειες που ξεπερνούν το 50%.
Όσον αφορά στον Ιούνιο, μήνα επανεκκίνησης της οικονομίας, οι επιχειρήσεις του κλάδου παροχής καταλυμάτων είδαν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται κατά 95,3% σε σύγκριση με πέρυσι, με την Περιφερειακή Ενότητα της Ιθάκης να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 100%.
Συγκεκριμένα, τα έσοδά τους μειώθηκαν από 867,7 εκατ. ευρώ πέρυσι σε μόλις 40,5 εκατ. φέτος. Μειωμένος κατά 42,2% ήταν ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης τον ίδιο μήνα, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (95,1%), ενώ αύξηση 62,8% κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
Περαιτέρω συρρίκνωση εσόδων αναμένουν εκπρόσωποι της αγοράς του κλάδου εστίασης και τους μήνες που ακολουθούν, λόγω και του περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές τον Δεκαπενταύγουστο. Όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» εκπρόσωπος του κλάδου, ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει μειωθεί έως και 60%, ενώ προειδοποιεί ότι μέσα στους επόμενους μήνες τουλάχιστον 40.000 επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κινδυνεύουν με λουκέτο.