Στη λησμονιά τα θαμμένα αρχαία της Υπαπαντής – Λ. Μενδώνη: Πιο προστατευμένα εκεί που βρίσκονται

Στη λησμονιά τα θαμμένα αρχαία της Υπαπαντής – Λ. Μενδώνη: Πιο προστατευμένα εκεί που βρίσκονται

Η πολιτιστική… λήθη είναι καλύτερη από τη μνήμη

Η εθιμοτυπική επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, χθες αργά το απόγευμα, δεν “έκρυβε” εκπλήξεις κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της, ειδικότερα, για το φλέγον θέμα της ανάδειξης των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής. Εξάλλου, μας είχε προϊδεάσει από την επίσκεψή της το πρωί στην Αρχαία Θουρία.

Έτσι, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το 2011 για το παραπάνω θέμα ήταν συγκεκριμένη. Η αρχαία πόλη είναι καλύτερα προστατευμένη θαμμένη, παρά να ξεκινούσε μία προσπάθεια ανάδειξής της. 

Περαιτέρω πρόσθεσε ότι τα νεότερα στοιχεία, μετά την απόφαση, δεν είναι ικανά να αλλάξουν τη γνωμοδότηση και την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ σχολίασε ότι αν υπάρξει κάποια μελέτη που θα αποδεικνύει ότι η αρχαία πόλη είναι καλύτερα “προστατευμένη” αν αναδειχτεί, τότε ίσως το υπουργείο να επανεξέταζε το θέμα.  

Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο των κυβερνήσεων 2010-2014, αλλά και της σημερινής, καθώς υποστήριξε ότι την πρώτη περίοδο έγιναν έργα ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, ενώ σήμερα, μέσα σε ένα χρόνο, έχουν ενταχθεί έργα 7 εκατομμυρίων ευρώ. Η «νεκρή» περίοδος για τον πολιτισμό της Μεσσηνίας ήταν από το 2015 έως το 2019, οπότε, όπως υποστήριξε, υλοποιήθηκαν λίγα έργα.

Η υπουργός Πολιτισμού έπλεξε το εγκώμιο του θεσμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, του οποίου η χθεσινή έναρξη ήταν και η αιτία της επίσκεψής της. Για τη χρηματοδότησή του υποστήριξε ότι φέτος δόθηκαν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι τα τελευταία 4,5 χρόνια, ενώ υποσχέθηκε ότι το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ευχαρίστησε την κυρία Μενδώνη για την παρουσία της στην έναρξη του Φεστιβάλ, αλλά και για τη συμπαράσταση που δείχνει στα πολιτιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καλαμάτας.

Με θερμά λόγια για την υπουργό μίλησαν και οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, οι οποίοι παρευρέθησαν στην υποδοχή της στο ιστορικό Δημαρχείο.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη