Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Τα μηνύματα και το… παζάρι με την πραγματικότητα

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Τα μηνύματα και το…  παζάρι με την πραγματικότητα

Θέλαμε η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τον έλεγχο του μέχρι σήμερα παραγόμενου έργου της Δημοτικής Αρχής να είναι μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ συμπολίτευσης και παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με επιχειρήματα και προτάσεις.

Οι ογδόντα οκτώ (88) ερωτήσεις ελέγχου του έργου της μας έδωσαν την αίσθηση ότι ήμασταν και πάλι πρωταγωνιστές σε μια “σούπα- συνεδρίαση” και, μάλιστα, πολύωρη. Αλλά περί ορέξεως και προσδοκιών… κολοκυθόπιτα.

Είχε, βέβαια, και τις κραυγές της, τα ευτράπελά της, τους βασιλικότερους του βασιλέως, τις έντονες αντιπαραθέσεις και όλα εκείνα τα… καρυκεύματα που κάποιες φορές έδιναν ένα ενδιαφέρον. Σαφώς ήταν θετική ως διαδικασία, αλλά θέλει καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερη συμμετοχή και διάλογο μεταξύ ερωτήσεων και απαντήσεων.

Στα… εισαγωγικά να προσθέσουμε ότι οι απαντήσεις αντιδημάρχων και προέδρων των νομικών προσώπων και η επανάληψη όλων αυτών από το δήμαρχο αποδυνάμωσαν αρκετά τη διαδικασία.

Ποιότητα – ποσότητα νερού

Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο ερώτημα σε κάθε συνεδρίαση είναι αν μάθαμε κάτι που δεν ξέραμε. Το πρώτο που επιβεβαιώθηκε είναι ότι η ποιότητα και η ποσότητα του νερού με το οποίο υδρεύεται ο Δήμος Καλαμάτας θέλουν προσοχή. Ο δήμαρχος έδωσε υποσχέσεις, αλλά κρατάμε την παρατήρηση ότι αν η ανομβρία συνεχιστεί, πολύ σύντομα θα λέμε το νερό- νεράκι.

Η Μαραθόλακκα και

ο… ερχόμενος Οκτώβριος

Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Καλαμάτας περιμένει τις αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου για την κεντρική διαχείριση απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ. Μέχρι τότε μεγαλώνει το χώρο στη Μαραθόλακκα, ο οποίος σε λίγο θα κορεστεί και τότε θα μεταφέρουμε τα απορρίμματα – με μεγάλο κόστος- σε άλλη γη, άλλα μέρη.

Πάντως, το πρόσφατο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας για το θέμα της διαχείρισης δίνει και πάλι ελπίδες. Σύμφωνα με αυτό, “έγινε η παρακατάθεση της αποζημίωσης για τα απαλλοτριωμένα ακίνητα σε Αρκαδία και Λακωνία, στα οποία θα κατασκευαστούν οι ΜΕΑ – ΧΥΤΥ (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων – Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων.

Η παρακατάθεση αφορά στην Αρκαδία την απαλλοτρίωση έκτασης συνολικού εμβαδού 278.103,70 τετραγωνικών μέτρων και στη Λακωνία την απαλλοτρίωση έκτασης συνολικού εμβαδού 91.050,96 τετραγωνικών μέτρων. Πλέον, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, είναι δυνατό στις αρχές του ερχόμενου Οκτωβρίου να υπογραφεί η έναρξη κατασκευής των εν λόγω έργων.

Οικονομική κατάσταση Δήμου Καλαμάτας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάββας και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να δημιουργεί… αιμορραγία  στο ταμείο του Δήμου Καλαμάτας, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη πλήρως και δε χρειαζόμαστε “μεταγγίσεις”. Ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος, αλλά έχουμε και 35.000 οφειλέτες προς το Δήμο, από 0,1 λεπτό μέχρι κάποιες χιλιάδες ευρώ.

Η ισορροπία δημιουργήθηκε επειδή η Δημοτική Αρχή κατάφερε να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα και να μειώσει έτσι τη… χασούρα του κορωνοϊού.

Αντιπλημμυρική θωράκιση

Υπάρχουν πολλά και σημαντικά έργα στα χαρτιά, αλλά το φετινό χειμώνα θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και το… σταυρό μας (σ.σ. τουλάχιστον οι πιστοί), για να μην έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Από την άλλη πλευρά, επειδή τα τελευταία χρόνια είχαμε σε πολλές περιοχές της χώρας πλημμύρες και καταστροφές, το αρμόδιο υπουργείο έχει ευαισθητοποιηθεί και προωθεί γρήγορα την υλοποίηση των μελετών.

Βέβαια, κάποια μπαζωμένα ρέματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Αλλά αυτό δεν είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, αλλά του πολιτισμού της αντιπαροχής και των αυθαιρέτων, σημαία των προηγούμενων δεκαετιών.

Μέσα σε όλα αυτά πήραμε, και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη,  τη διαβεβαίωση ότι προσεχώς θα γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο Νέδοντα.

Ανάδειξη αρχαίων Υπαπαντής

Σύμφωνα με το δήμαρχο, η Δημοτική Αρχή πορεύεται με σοβαρότητα και ψυχραιμία, κρίνοντας σκόπιμη την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής. Ήδη ζήτησε τον τελευταίο χάρτη που δημοσιοποίησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση Κεχαγιά, και προσεχώς θα γίνουν συζητήσεις με ειδικούς. Πάντως, ο χρόνος κυλά, αλλά και οι έξωθεν πιέσεις για το αντίθετο των όσων προγραμματίζονται, αυξάνονται.

Σε κάθε περίπτωση, μόνο πολιτιστικό επαρχιωτισμό, αμορφωσιά και επιστημονική ανεπάρκεια προδίδει αυτή η όποια απόφαση της μη ανάδειξης στοιχείων του πολιτισμού μας.

Σχέδιο πόλης

Κι εδώ η Δημοτική Αρχή έχει τα πλάνα της. Επέκταση του σχεδίου πόλης, τόσο δυτικά όσο και ανατολικά, ψηφιακή αποτύπωση των δεσμευμένων οικοπέδων, αξιολόγηση αυτών που πρέπει να απαλλοτριωθούν από το Δήμο, όπως και άλλα που θα επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους, αφού δεν υπάρχουν χρήματα να υλοποιηθούν όσα είχαν σχεδιαστεί. Η διαβεβαίωση είναι ότι σε καμία περίπτωση δε θα υποβαθμιστεί ο δημόσιος χώρος και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.

Άλλα θέματα

Τα προβλήματα στα σχολεία, όπως ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα, η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά και τα δεξαμενόπλοια που έχουν “αράξει” πέριξ του Μεσσηνιακού Κόλπου, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από το Δήμο Καλαμάτας. Όπου, όμως, μπορεί να δράσει επικουρικά, θα το κάνει.

Εν κατακλείδι ήταν μια διαδικασία που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με άλλο πρόσωπο. Πέραν των ερωτήσεων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, έπρεπε να έχουν χρόνο για μια γενική τοποθέτηση για τον πρώτο χρόνο της Δημοτικής Αρχής. Αλλά με ογδόντα οκτώ (88) ερωτήσεις επί παντός επιστητού… χάθηκε η μπάλα.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη