Καλαμάτα: Η προσωρινή μεταστέγαση της αιμοδοσίας βοήθησε τους εθελοντές

Καλαμάτα: Η προσωρινή μεταστέγαση της αιμοδοσίας βοήθησε τους εθελοντές

Με ελλείψεις, αλλά στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές η προσφορά 

Ιδιαίτερα έξυπνη αποδείχτηκε η πρωτοβουλία του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας να μεταφέρει αυτό το διάστημα τις δραστηριότητές του στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Τη στιγμή που σε άλλα Κέντρα Αιμοδοσίας της χώρας παρατηρείται μείωση της προσέλευσης εθελοντών στους χώρους υγείας για να δώσουν αίμα, στην Καλαμάτα η προσέλευση κινείται στο ίδιο επίπεδο με προηγούμενες χρονιές.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανάγκες σε αίμα και, όπως τονίζει η υπεύθυνη αιμοδοσίας Αργυρώ Πουλέα, είναι πολύ σημαντική η τακτική προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών.

Στο Πνευματικό

Από τον Ιούλιο η αιμοδοσία του Νοσοκομείου Καλαμάτας φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (είσοδος από Αναγνωσταρά και Πανταζοπούλου). 

Ο Δήμος, η Κοινότητα Καλαμάτας και η Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου παραχώρησαν το χώρο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να προσφέρουν αίμα. 

Λόγω δε των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, το κλιμάκιο των αιμοληψιών της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας θα παραμείνει εκτός νοσοκομείου για όσο διάστημα κριθεί σκόπιμο.

Όπως εξήγησε η κα Πουλέα, η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να αισθάνονται ασφάλεια οι αιμοδότες λόγω της πανδημίας και να ξέρουν ότι μπορούν να προσέλθουν σε ένα χώρο που έχει σχέση με τους χώρους του νοσοκομείου. «Είχαμε κάνει και μια μεγάλη καμπάνια και ενημερώθηκε ο κόσμος. Οι εθελοντές νιώθουν ασφάλεια και προσέρχονται κανονικά στο χώρο που φιλοξενούμαστε πια στο Πνευματικό Κέντρο», πρόσθεσε η κα Πουλέα.

Αυξημένες ανάγκες

Οι ανάγκες για αίμα είναι, όπως κάθε χρόνο, αυξημένες και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, καθώς πάντα μετά το καλοκαίρι παρατηρείται μείωση προσέλευσης αιμοδοτών. «Οι εθελοντές πάντα έρχονται και βοηθούν όποτε τους το ζητάμε. Παρατηρείται μια μείωση αυτή την εποχή, αλλά είναι η συνηθισμένη. Κάθε χρόνο αυτή την περίοδο υπάρχει μια πτώση. Και δυστυχώς, ανάγκες για αίμα υπάρχουν πάντα. Είναι αυξημένες οι ανάγκες για τη μεσογειακή αναιμία, τα χειρουργεία, τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα. Είναι σημαντικό να έχουμε σταθερότητα στην προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών, που μπορούν να δίνουν αίμα κάθε τρεις μήνες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβούνται και η όλη διαδικασία σε 20 λεπτά έχει ολοκληρωθεί. Τηρούνται όλες οι οδηγίες και τα μέτρα πρόληψης που μας έχει δώσει ο ΕΟΔΥ», εξήγησε η κα Πουλέα.

Όσο για τις μέρες λειτουργίας του Τμήματος Αιμοδοσίας, είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο, ενώ το ωράριο 8.30 π.μ. – 1.30 μ.μ. Η αιμοδότηση γίνεται κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2721087902.

Της Βίκυς Βετουλάκη