Μίνι… Ιανός χτύπησε χθες την άνω Μεσσηνία

Μίνι… Ιανός χτύπησε χθες την άνω Μεσσηνία

Ζημιές από ισχυρούς ανέμους στην άνω Μεσσηνία

Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στην περιοχή των Δήμων Οιχαλίας και Τριφυλίας από ανεμοθύελλα χθες τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα επλήγησαν οι Κοινότητες Αγριλόβουνου, Ανδανίας, Ανθούσας, Διαβολιτσίου, Δεσύλλα, Ζευγολατιού, Ηλέκτρας, Καλλιρρόης, Καρνασίου, Μαγούλας, Μερόπης του Δήμου Οιχαλίας και οι ΔΕ Αυλώνας και Αετού του Δήμου Τριφυλίας. Οι ζημιές που παρατηρήθηκαν αφορούν κυρίως πτώσεις δένδρων στο οδικό δίκτυο, πτώσεις κολώνων ΔΕΗ, ζημιές σε σκεπές σπιτιών, καθώς και παράσυρση σταβλικών εγκαταστάσεων. Ζημιές σημειώθηκαν και στην ελαιοπαραγωγή με πτώσεις ελαιοδένδρων, σπάσιμο κλάδων και καρπόπτωση.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, περιόδευσε με υπηρεσιακούς παράγοντες στις πληγείσες περιοχές, επόπτευσε εργασίες καθαρισμού οδών και αποκατάστασης του δικτύου ηλεκτροδότησης που βρίσκονταν σε εξέλιξη, έδωσε οδηγίες για γρήγορη αποκατάσταση των βλαβών και επισκέφθηκε σταβλικές εγκαταστάσεις που επλήγησαν. Συναντήθηκε ακόμη με τη δήμαρχο Οιχαλίας, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, και είχε συνεργασία μαζί της σε θέματα αποκατάστασης των ζημιών, καταγραφής αυτών, ενώ προωθήθηκε και η διαδικασία για την αποζημίωση των πληγέντων, οι οποίοι θα πρέπει να απευθυνθούν στους οικείους Δήμους για τα αιτήματά τους.

Τριφυλία: Πτώσεις δέντρων, ζημιές και διακοπή ρεύματος από μπόρα τα ξημερώματα της Πέμπτης

Πτώσεις δέντρων, ζημιές και διακοπή ρεύματος προκάλεσε η νυχτερινή μπόρα (και με χαλαζόπτωση) μέχρι και τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Τριφυλία. Αφού είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες αστραπές και βροντές στα ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου, γύρω στις 3.00 τα ξημερώματα ξέσπασε μπόρα και ανά διαστήματα επαναλαμβανόταν μέχρι τις 6.00 περίπου.

Σε περιοχές της Δ.Ε. Αετού, καθώς και του Δωρίου, προκλήθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης, ενώ πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν τόσο στον εθνικό δρόμο Καλού Νερού – Τσακώνας όσο και σε ελαιοπερίβολα σε περιοχές όπως το Κοπανάκι, αλλά και εντός Κυπαρισσίας.

Αναφορές υπάρχουν για ζημιές σε σκεπές, καμινάδες, ομπρέλες, σκίαστρα, τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, αλλά και σε μπαλκόνια κι αυλές σπιτιών που παρέσυρε ο αέρας. Ζημιές προκλήθηκαν και σε κτηνοτροφικές μονάδες, στάβλους και υπόστεγα.

Στην Κοινότητα της Αυλώνας ο ισχυρός άνεμος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και πολύ περισσότερα κλαδιά κόπηκαν, το ίδιο και στην Ελαία σε ελαιοπερίβολα και στο πευκοδάσος. Προβλήματα και σε Αγαλιανή, Βανάδα, Πηγαδούλια, Σιδηρόκαστρο, Πλατάνια. Κοινότητες και οικισμοί των Δ.Ε. Αυλώνος και Αετού, αλλά και στην Κυπαρισσία και την ορεινή Δ.Ε. Τριπύλης, έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση επί ώρες.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να συνδράμει σε περισσότερες από 10 περιπτώσεις που είχαν προκληθεί ζημιές.

Στη δε Κοινότητα Σιτοχωρίου από τη βροχόπτωση υποχώρησε ακόμα περισσότερο το προβληματικό σημείο στον κεντρικό δρόμο. Έντονη είναι και η ανησυχία για τις ελιές που επλήγησαν από τον αέρα, καθώς και από χαλαζόπτωση που σημειώθηκε με συνέπεια μεγάλη καρπόπτωση.

Του Ηλία Γιαννόπουλου