Προανάρτηση Κτηματολογίου Μεσσηνίας το Πάσχα

Προανάρτηση Κτηματολογίου  Μεσσηνίας το Πάσχα

Όσοι συνεχίσουν να είναι αμελείς, θα το πληρώσουν ακριβά!

Κοντά στην περίοδο του Πάσχα αναμένεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η προανάρτηση για το Κτηματολόγιο Μεσσηνίας, αν και το ποσοστό δυστυχώς, ακόμα και τώρα, έπειτα από τόσους μήνες που έχει λήξει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, παραμένει οριακό για την ολοκλήρωσή του.

Το Γραφείο Κτηματογράφησης Καλαμάτας συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και καθημερινά και να δέχεται την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και δηλώσεων νέων δικαιωμάτων. Ωστόσο, σημαντικό ακόμα ποσοστό δικαιούχων δικαιωμάτων αδιαφορεί  στο να προσέλθει και να δηλώσει την περιουσία του.

Αν, όμως, η διαδικασία φτάσει στην προανάρτηση, τότε τα πράγματα για τους αμελείς ιδιοκτήτες γίνονται πιο δύσκολα και, κυρίως, πιο ακριβά!

Μόνο 57%

Το ποσοστό στη Μεσσηνία ακόμα βρίσκεται γύρω στο 57%, οριακό για να θεωρηθεί επιτυχημένη η κτηματογράφηση μιας περιοχής. Η δε κίνηση στο Γραφείο Κτηματογράφησης Καλαμάτας παραμένει μειωμένη όλο αυτό το διάστημα, αλλά οι εργαζόμενοι παραμένουν στη θέση τους και συγκεντρώνουν δηλώσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων και γύρω στο Πάσχα αναμένεται η προανάρτηση. Αυτή είναι η προκαταρκτική ενημέρωση των δικαιούχων μετά την επεξεργασία των δηλώσεων, ενώ στόχος της είναι η επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων και η υπόδειξη τυχόν σφαλμάτων από τους δικαιούχους. Τότε, θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου οι δικαιούχοι να έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους και να ελέγξουν τα στοιχεία. Εφόσον συμφωνούν, δε θα χρειάζεται να προβούν σε περαιτέρω ενέργεια. Εάν δε συμφωνούν, όμως, θα έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση επανεξέτασης στοιχείων.

Η αμέλεια κοστίζει

Οι δηλώσεις που υπολείπονται αφορούν ιδιώτες και κάθε περιοχή της Μεσσηνίας καταγράφει τα δικά της ποσοστά συλλογής. Η περιοχή της Καλαμάτας φαίνεται να βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τις υπόλοιπες, η Πύλος κάπου ενδιάμεσα και η Τριφυλία στο πιο χαμηλό.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, αρκετές φορές μέχρι σήμερα, έχει προσπαθήσει να πιέσει τους αμελείς ότι θα επιβληθούν πρόστιμα, αλλά μέχρι στιγμής αυτό το «φόβητρο» δεν έχει αποδώσει. Επίσης, κανείς δεν ξέρει και πόσο αποτελεσματικό μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη ένα τέτοιο μέτρο.

Πάντως, το μικρό ποσοστό δηλώσεων πρέπει να προβληματίσει και τους πολίτες, γιατί η προανάρτηση θα εμφανίσει τα κενά και τα προβλήματα, κι αυτό σημαίνει ότι έπειτα κάθε δήλωση θα στοιχίζει επιπλέον χρήματα. Κι αυτό, γιατί μετά την προανάρτηση ή την ανάρτηση τα έγγραφα της δήλωσης που θα απαιτούνται θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένα και, κατά συνέπεια, πιο ακριβά.

Της Βίκυς Βετουλάκη