Από το Διαφωτισμό στον ισλαμικό-τουρκικό Μεσαίωνα

Από το Διαφωτισμό  στον ισλαμικό-τουρκικό Μεσαίωνα

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιανουαρίου 2015, όταν στο Παρίσι σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση με ισλαμιστές δολοφόνους να εκτελούν εν ψυχρώ δημοσιογράφους και σκιτσογράφους της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, αλλά και έναν αστυνομικό.

Δώδεκα νεκροί και έντεκα τραυματίες ήταν ο απολογισμός από την επίθεση δύο ένοπλων κουκουλοφόρων στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Ήταν μία ενέργεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γαλλικού Τύπου. Οι δράστες, δύο αδέλφια αλγερινής καταγωγής, ήταν μέλη της Αλ Κάιντα και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φώναξαν: «Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη».

Η εφημερίδα έχει, λοιπόν, πληρώσει με το αίμα του την ελευθερία της έκφρασης. Όπως έγραψε, μάλιστα, ο γελοιογράφος της Le Monde, Plantu, «δε σκοπεύει να υποτιμήσει το ένα δισ. μουσουλμάνων, απλά σχεδιάζει γελοιογραφίες, κάνει σάτιρα».

Η Charlie Hebdo έχει σατιρίσει πολλές φορές το Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό, ακόμα και το Βουδισμό. Χλευάζει όλες τις θρησκευτικές δοξασίες, αλλά και πολιτικούς, όπως ο Τραμπ, ο Πούτιν, ο Μπολσονάρο κ.ά.

Στη χώρα που γέννησε το Διαφωτισμό ο ισλαμικός φονταμενταλισμός επιδιώκει να φέρει το Μεσαίωνα και από εκεί να τον διαχύσει σε όλη την Ευρώπη με πρωτεργάτη τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να αναδειχτεί σε ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που χάλασαν οι σχέσεις του με τον παντοδύναμο Φετουλάχ Χότζα ή ευρύτερα πλέον γνωστό ως Φετουλάχ Γκιουλέν, από τον οποίο απαίτησε να τον αναγνωρίσει ως Χαλίφη του Ισλάμ, δηλαδή διάδοχο του Μωάμεθ…

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι ήταν αυτός που οργάνωσε το εναντίον του πραξικόπημα το 2016 και έδωσε στον εαυτό του την «ευκαιρία» να αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο σε τρισδιάστατη εικόνα. Αναμετρώμενος με τον Κεμάλ και την ιστορία εντός Τουρκίας, αλλά και αυτών που επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τώρα επιχειρεί να εκφοβίσει την Ευρώπη και να την εξαναγκάσει να υποταχθεί στις ορέξεις του με όπλο τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, καθώς ελέγχει ή έχει βαθιές σχέσεις με όλες τις τρομοκρατικές ισλαμικές οργανώσεις. Οι μυστικές υπηρεσίες των ισχυρών του κόσμου τούτου γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι το καταφύγιο των ηγετών των εξτρεμιστικών αυτών ομάδων, καθώς έχουν στα χέρια τους και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Αν οι εταίροι μας εμμείνουν στο να μην τιμωρήσουν και πάλι την Τουρκία λόγω των οικονομικών συμφερόντων που έχουν, τότε είναι που θα γίνει πράξη η απειλή του Ερντογάν ότι θα είναι και το τέλος της οριστικά και τελεσίδικα.

Του Δημήτρη Γιατράκου