Διεκόπη για τις 19 Οκτωβρίου η δίκη για το θάνατο του Κ. Θεοδωρακάκη κατά τη διάρκεια του σαϊτοπολέμου

Διεκόπη για τις 19 Οκτωβρίου η δίκη  για το θάνατο του Κ. Θεοδωρακάκη κατά τη διάρκεια του σαϊτοπολέμου

Τη συνεκδίκαση των δύο υποθέσεων και τη διακοπή τους για τις 19 Οκτωβρίου αποφάσισε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, όσον αφορά  στο θάνατο το Πάσχα του 2019 του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου από αναμμένη σαΐτα που έφυγε προς το πλήθος και τον χτύπησε στο κεφάλι.

Αρχικά, από την πλευρά του συνηγόρου των κατηγορούμενων σαϊτολόγων, Αντώνη Κατσά, ζητήθηκε η αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, καθώς δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα στη δικογραφία πραγματογνωμοσύνη για το βιντεολητπικό υλικό από τη στιγμή του ατυχήματος.

Αίτημα αναβολής

Κατηγορούμενοι είναι ο τότε δήμαρχος, ο τότε πρόεδρος της «Φάρις» και ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Σαϊτολόγων, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από συγκλίνουσα αμέλεια υπόχρεων σε ιδιαίτερη επιμέλεια τελεσθείσα για παραλείψεως. Καθώς και ο τότε αρχηγός του μπουλουκιού «Άγιος Σίδερης» και ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενέργεια και παράλειψη, σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ ο αρχηγός μαζί με πέντε μέλη του μπουλουκιού κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.

Με την έναρξη χθες της ακροαματικής διαδικασίας ο κ. Κατσάς αναφέρθηκε στην προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία δόθηκε εντολή στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας να γίνει πραγματογνωμοσύνη στα βίντεο που υπάρχουν στη δικογραφία, για να δοθούν απαντήσεις, όπως απ’ όπου έφυγε η «φονική» σαΐτα κ.ά.. 

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Κατσάς, η εν λόγω απόφαση δεν εξειδίκευε τι ακριβώς έπρεπε να περιλαμβάνει η πραγματογνωμοσύνη και έτσι ακόμα δεν έχει κατατεθεί κάποιο πόρισμα. Ζήτησε, λοιπόν, αναβολή της υπόθεσης, προκειμένου να ζητηθούν αυτές οι απαντήσεις.

Διακοπή

Έπειτα από διακοπή της συνεδρίασης, η εισαγγελέας πρότεινε τη διακοπή εκδίκασης της υπόθεσης για τις 19 Οκτωβρίου και όχι την αναβολή της. Μέχρι τότε θα εξετασθούν από το ίδιο το δικαστήριο οι φωτογραφίες και τα καρέ του βίντεο, για το αν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα.

Με την επανέναρξη της διαδικασίας στις 19 Οκτωβρίου, κι αν δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα, θα εξετασθεί από το δικαστήριο αν πρέπει να δοθεί εντολή για νέα πραγματογνωμοσύνη στα βίντεο που περιλαμβάνει η δικογραφία.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως και παράλληλα αποφάσισε τη συνεκδίκαση των δύο υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά και μετά τα τραγικά περιστατικά είχαν συλληφθεί και παραπεμφθεί σε δίκη επτά άτομα, ενώ στη συνέχεια διενεργήθηκε προκαταρκτική έρευνα, που οδήγησε σε νέα δικογραφία με άλλους τρεις κατηγορουμένους.

Την Κυριακή του Πάσχα του 2019 ο άτυχος Κώστας Θεοδωρακάκης, ευρισκόμενος έξω από την περίφραξη που είχε τοποθετηθεί, βιντεοσκοπούσε το σαϊτοπόλεμο στο χώρο του βορινού δημοτικού πάρκινγκ, όταν ένα τέταρτο πριν από τις 9.00 το βράδυ στο χώρο μπήκε η ομάδα από τον Άγιο Σίδερη και ξεκίνησε την επίδειξη. Μία σαΐτα με απίστευτη ταχύτητα έφυγε προς το πλήθος και χτύπησε τον άτυχο Κώστα Θεοδωρακάκη στο κεφάλι, με την κάμερά του να καταγράφει τη μοιραία πορεία της προς αυτόν. Κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Της Βίκυς Βετουλάκη