Η παρέμβαση Χαρίτση έδωσε είδηση: Στο 1ο τετράμηνο του 2021 η δημοπράτηση των αρδευτικών έργων του φράγματος Φιλιατρών

Η παρέμβαση Χαρίτση έδωσε είδηση: Στο 1ο τετράμηνο του 2021 η δημοπράτηση  των αρδευτικών έργων του φράγματος Φιλιατρών

Συζητήθηκε προχθές στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, σχετικά με τις καθυστερήσεις των αναγκαίων έργων υποδομής, με σκοπό να λειτουργήσει επιτέλους το φράγμα Φιλιατρών.

Η διαδικασία της επίκαιρης συζήτησης ήταν πλέον επιβεβλημένη λόγω των δύο ερωτήσεων που είχε καταθέσει μέσα στο 2020 ο Αλέξης Χαρίτσης για το ίδιο θέμα, αλλά είχαν μείνει αναπάντητες από τον κ. Βορίδη.

Ο κ. Χαρίτσης στην πρωτολογία του τόνισε τη σημασία του έργου για τους αγρότες του κάμπου της Τριφυλίας και ευρύτερα της Μεσσηνίας, εφόσον με την ολοκλήρωση και λειτουργία του εκτιμάται ότι θα αρδεύει 34.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, συνιστώντας τη λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας που παρατηρείται κατά καιρούς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, επισήμανε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται 1,5 χρόνο τώρα και μετά την ένταξή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45,8 εκατ. ευρώ, ζητώντας από τον υπουργό σαφές χρονοδιάγραμμα για τις απαιτούμενες ενέργειες του, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί.

Στην απάντηση του ο κ. Βορίδης ενημέρωσε ότι στο σύνολο της προς απαλλοτρίωση έκτασης έχουν κτηματογραφηθεί μέχρι τώρα 342 στρέμματα ενώ απομένουν 228 για να ολοκληρωθεί, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή θα περατωθεί σε 8-10 μήνες. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι η δημοπράτηση του υπόλοιπου της κατασκευής (αρδευτικά έργα, αντλιοστάσια κ.λπ.) θα γίνει κατά το 1ο τετράμηνο του 2021.

Κλείνοντας στη δευτερολογία του ο Αλέξης Χαρίτσης εκτίμησε ως κατ’ αρχάς θετικό ότι υπάρχει πλέον συγκεκριμένη δέσμευση σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του έργου, τονίζοντας όμως ότι η διαδικασία αυτή θα ελέγχεται πλέον ως προς την υλοποίησή της, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το εμβληματικό αυτό έργο.