Νέα απόρριψη προσωρινής διαταγής της ΕΑΣ για προστασία από τους πιστωτές της

Νέα απόρριψη προσωρινής διαταγής της  ΕΑΣ για προστασία από τους πιστωτές της

Συζητήθηκε χθες η έφεση κατά της απόφασης που απέρριψε το σχέδιο εξυγίανσης

Ολοένα και σε πιο δεινή θέση εισέρχεται η Ένωση Μεσσηνίας (πρώην ΕΑΣ), μετά και τη χθεσινή απόρριψη από το Εφετείο Καλαμάτας της νέας αίτησης προσωρινής διαταγής για προστασία από τους πιστωτές της. Το Πολιτικό Εφετείο απέρριψε το αίτημα να υπάρχει προστασία μέχρι την έκδοση της απόφασης της έφεσης, η οποία συζητήθηκε χθες και με την οποία η Ένωση στρέφεται κατά της απόφασης με την οποία απορρίφτηκε το σχέδιο εξυγίανσης που είχε καταθέσει.

Από τον Ιούνιο που απορρίφθηκε η πρώτη αίτηση προσωρινής διαταγής για την προστασία της, η Ένωση Μεσσηνίας βρίσκεται στο έλεος κατασχέσεων από τους πιστωτές της (Δημόσιο και ιδιώτες), με κάποιους από αυτούς να έχουν ήδη κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Μη βιώσιμη συμφωνία

Έπειτα από αίτημά της το 2018, τον Ιανουάριο του 2019 με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας η Ένωση Μεσσηνίας εντάχθηκε στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Έτσι, χορηγήθηκε στην Ένωση προστασία έναντι των πιστωτών της, προκειμένου να προχωρήσει σε σχέδιο εξυγίανσης.

Αμέσως μετά η Ένωση επιδίωξε την ένταξή της στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, που αφορούσε στην επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης. Ωστόσο, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας απέρριψε την αίτηση για επικύρωση της εν λόγω συμφωνίας.

Μάλιστα, στην απόφασή του το δικαστήριο ανέφερε ότι από τα περιστατικά που εκτέθηκαν προκύπτει ότι η Ένωση Μεσσηνίας έχει περιέλθει σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, ενώ το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσε δε θεωρεί ότι είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο και πως η συμφωνία εξυγίανσης που έχει κάνει θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Εφόσον, λοιπόν, το δικαστήριο πιθανολογεί ότι δε διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της, που αποτελεί πρώτη προϋπόθεση του νόμου, απέρριψε την αίτηση για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης ως ουσιαστικά αβάσιμη.

Εκτεθειμένη στους πιστωτές

Κατά της απόφασης αυτής η Ένωση Μεσσηνίας κατέθεσε έφεση, η οποία συζητήθηκε χθες στο Πολιτικό Εφετείο. Καθώς, όμως η απόφαση μπορεί να χρειασθεί δύο και τρεις μήνες για να εκδοθεί, η Ένωση κατέθεσε νέο αίτημα για να γίνει δεκτή προσωρινή διαταγή για προστασία από τους πιστωτές της. Ωστόσο, η προσωρινή διαταγή απορρίφθηκε από το δικαστήριο, όπως είχε γίνει και τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές οφειλές της Ένωσης σε Ελληνικό Δημόσιο, ΕΦΚΑ, τράπεζες και ιδιώτες ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη