«ΘΑΡΡΟΣ» 15 Οκτωβρίου 1902: Εξ καταστήματα εις τας φλόγας

«ΘΑΡΡΟΣ» 15 Οκτωβρίου 1902: Εξ καταστήματα εις τας φλόγας

Φρικαλέον φαινόμενον

Είναι ενάτη περίπου η ώρα της εσπέρας της παρελθούσης Κυριακής. Οι κώδωνες του Ναού των Αγίων Αποστόλων κρούονται ηχηρότατα και ο ήχος αυτού ο προκαλών την φρικίασιν παντός εμπορευομένου μεταδίδει ως κήρυξ πιστός και διαπρύσιος ανά την πόλιν πάσαν, την είδησιν της πυρκαϊάς!

Πυρκαϊά φωνάζουν όλοι! Και δια μιας ρεύματα ανθρώπινα με νυκτικά και καθημερινά σπεύδουσι προς τας πλατείας.

Ο κώδων εξακολουθεί αδιακόπως αγγέλλων τον κίνδυνον. Και οι ήχοι πληρούσι την ατμόσφαιραν με καπνόν άφθονον και στήλην πυρός υψουμένην απειλητικήν και μεγαλοπρεπή προς τα νέφη.

Αι δύο πλατείαι απαισίως φωτίζονται από την φοβεράν λάμψιν και οι πρώτοι προσδραμόντες, φαίνονται ως φαντάσματα κινούμενα εν φλεγομένη καμίνω. Τα ρεύματα του κόσμου πληρούσιν ήδη αμφοτέρας τας πλατείας και κίνησις απερίγραπτος παρατηρείται κατά πάσας τας διευθύνσεις.

Το εμπορικόν κατάστημα του Π. Μπουφέα το παρά την νέαν πλατείαν είναι η εστία του πυρός. Οι πρώτοι προσδραμόντες ωθούσι και θραύουσι την θύραν, ήτις μετά τριγμού υποχωρούσα πίπτει εντός.

Ο αήρ πάραυτα δίδει ζωήν εις το πυρ. Γλώσσα πυρίνη μετά καπνού και κρότου εκπηδά εκ της θραυσθείσης θύρας και απειλεί να αποτεφρώση τους πλησιάζοντας. Φλόγες παμμεγέθεις εισί εις την πρόσοψιν όλου του καταστήματος, το οποίον εντός από τεσσάρων μερών κείται καταπληκτικώς πρόσφορον ευρίσκον το έδαφος εκ των εμπεριεχομένων ειδών.

Πάσα απόπειρα προς σωτηρίαν πραγμάτων θεωρείται ματαία, η πρόοδος του πυρός είναι ιλιγγιωδώς μεγάλη, προς στιγμήν απειλείται το συνεχόμενον κατάστημα του Μέρμηγκα το οποίον ανοίγεται υπό της αρχής και των πολιτών και εκκενούται μετά σπουδής.

Το πυρ εν τούτοις ακολουθεί την στέγην του καιομένου καταστήματος και μεταδίδεται εις τα όπισθεν αυτού ευρισκόμενα καταστήματα, το πιλοποιείον Μαλεύρη και το κατάστημα Παυλάκου. Δεξιά των καιομένων και εν τη κάτω πλατείαι κείται το οινοπνευματοποιείον του Καλλικούνη περί του οποίου υπάρχουσι μεγίστοι φόβοι καθόσον ως εκ του είδους αυτού απειλείται ολόκληρον το τετράγωνον.

Του καταστήματος Καλλικούνη άρχεται μετά σπουδής η εκκένωσις υπό των υπηρετών αυτού και πολλών πολιτών. Αφaιρούνται πρωτίστως πάντα τα κοσμήματα του καταστήματος, αι φιάλαι αι εντός των βιτρινών και τα οινοπνευματώδη ποτά περιέχοντα βαρέλια. Ταυτοχρόνως εκκενούνται πάντα τα καταστήματα σχεδόν του τετραγώνου τούτου και αμφοτέρας τας προσόψεις της άνω και κάτω πλατείας.

Οι πολίται φιλοτίμως και αξιεπαίνως βοηθούσιν εις την εκκένωσιν και κατάσβεσιν του πυρός. Δυστυχώς ελλείπουσιν επαρκή πυροσβεστικά μέσα, ύδωρ δε σπανίζει εντελώς. Τα δύο παρακείμενα φρεάτια έχοντα μέγα βάθος παρέχουσι πολλήν δυσχέρειαν εις την εξαγωγήν ύδατος.

Βυτία ζητούνται και φέρονται εκ φρεάτων άλλων, ενώ οι πράκτορες των διαφόρων ασφαλιστικών εταιρειών σπεύδουσιν ένθεν και κείθεν συνεννοούμενοι μετά των ησφαλισμένων ιδιοκτητών.

Εν μέσω θορύβου δαιμονικού και συγκεχυμένων και συγκρουομένων διαταγών εξακολουθεί η εκκένωσις των καταστημάτων και ο αγών προς κατάσβεσιν του πυρός.

Ο Νομάρχης μετά του Δημάρχου εργάζονται δραστηριότατα αεικίνητοι.

Εν τούτοις αι φλόγες εξακολουθούσιν ουρανομήκεις το καταστρεπτικόν έργον των, αλλά χάρις εις την άφιξιν της αντλίας της ατμοτελωνίδος και την προσκομιδήν τριών παμμεγίστων βυτίων ύδατος εκ των καταστημάτων Ζάννου και Ρως κατορθούται να αποσοβηθή η πυρπόλησις της οικίας και των καταστημάτων των αδελφών Κυριακών και του οινοπνευματοποιείου Καλλικούνη, όπερ όμως ερειπούται κυριολεκτικώς εκ των αναβατών.

Το πυρ ήδη φαίνεται περισταλέν. Κίνδυνος όμως μέγας απειλεί το εργαστήριον των αδελφών Κουτσομητοπούλων και το του Ευστ. Μέρμηγκα. Όλος κόσμος βοά υπέρ της κατεδαφίσεως του εργαστηρίου των αδελφών Κουτσομητοπούλων καθόν κίνδυνος μέγιστος απειλεί τα απέναντι αυτού υπάρχοντα καταστήματα και μέγα μέρος του ανατολικού της πλατείας και της πόλεως. Εις τας φωνάς και τας επικλήσεις των πολιτών ανθίστανται οι ιδιοκτήται επιμένοντες να παραμείνη άθικτον. Οι πάντες όμως τότε αποχωρούσι και ταχέως αι φλόγες αναπηδώσι μεθ’ ορμής. Ήδη  είναι η Δευτέρα πρωινή, αι φλόγες υπέρ ποτέ μανιώδεις απειλούσι καταστροφήν όλων των απέναντι καταστημάτων, ο δε κίνδυνος αφορά πλέον μέγα μέρος της πόλεως. Ο κόσμος όλος επικρίνει την ενέργειαν της αρχής ήτις δεν επρόλαβε να κατεδαφίση το κατάστημα.

Οι κώδωνες των Αγίων Αποστόλων επαναλαμβάνουσι συνεχώς τους ήχους του κινδύνου.

Όψεις πελιδναί απαισίως φωτιζόμεναι εκ της αγρίως μεγαλοπρεπούς πυρκαϊάς μείρονται και τρέχουσι προς τα καταστήματα αυτών. Η εκκένωσις επεκτείνεται και επί των καταστημάτων και οικιών ολοκλήρου της ανατολικής πλευράς της πλατείας. Ο διευθυντής της Εθνικής Τραπέζης μετά των υπαλλήλων αυτού εισέρχεται εις το συμβολαιογραφείον Μαντζαβάκου και ενθέτει εντός σάκκων όλα τα συμβόλαια.

Το πυρ, ευτυχώς, της οικίας Κουτσομητοπούλων, όπερ μεταδίδεται εκ δυσμών προς ανατολάς, διατηρεί εντός της οικίας πίπτοντα τα καιόμενα ξύλα, βραδέως μεταδιδόμενον προς το κατάστημα Αγγελοπούλου και Μέρμηγκα άτινα έχουσιν εκκενωθή και καίονται.

Η θερμότης του πυρός αρχίζει να φλέγη τα παραπετάσματα των απέναντι καταστημάτων. Η αντλία ήδη διευθύνει το ύδωρ αυτής και τα παράθυρα των καταστημάτων τούτων, τα οποία διατρέχουσι τον έσχατον κίνδυνον.

Εν τη πλατεία την στιγμήν ταύτην κρατούσι δύο αισθήματα. Ο φόβος του φοβερού κινδύνου ον διατρέχει η πόλις και η χαρά επί τη μελλούση κτήσει μιας οδού την οποίαν τοσάκις ωνειροπολήσαμεν.

Τέσσαρας ώρες σημαίνει το ωρολόγιον της Υπαπαντής και νικά η χαρά. Το πυρ έχει κατασταλή εντελώς και θεωρείται βεβαία η απόκτησις της οδού.

Εν τη πλατεία αληθές κρατεί πανδαιμόνιον. Κλίναι σιδηραί, γραφεία, στρώματα, διάφορα έπιπλα, προθήκαι και εμπορεύματα εν αληθώς κωμική αναμίξει φράττουσι την οδόν εις τον περιπατητήν. Υπηρέται αγωνίζονται να ανεύρωσι τα πράγματα της οικογενείας, φιλοθεάμονες παρεμβάλλουσι το πρόσκομμα του σώματός των και φιλοσκώμμονες τας ειρωνείας των.

Το βλέμμα νυν υπό το φως της ημέρας αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής της απαισίας νυκτός, η οποία εκράτησεν άγρυπνον ολόκληρον την πόλιν.

Η επελθούσα καταστροφή

Η νυξ μετέτρεψεν εις σποδόν πρώτον το εμπορικόν κατάστημα του Παν. Μπουφέα ή Ρίτζου. Το πιλοποιείον Πούλου Μαλεύρη, το απατζήτικον Παυλάκου, το εμπορικόν Αγγελοπούλου, το κατάστημα ψιλικών Τσαρμποπούλου και το εμπορικόν κατάστημα Ευσταθ. Μέρμηγκα.

Το οινοπνευματοπωλείον του Καλλικούνη ως εκ της πυρκαϊάς εκηρύχθη επικινδύνως ετοιμόρροπον και κατεδαφισθήσεται.

Των πυρποληθέντων καταστημάτων τα εμπορεύματα πλην του εμπορικού Μπουφέα κατά το πλείστον διεσώθησαν. Και αι μεγαλείτεραι όμως ζημίαι εισίν ησφαλισμέναι.

Ούτω το κατάστημα Μπουφέα ην ησφαλισμένον εις την γαλλικήν εταιρείαν Λεζεσπεράνς ην αντιπροσωπεύει ο Κεκ αντί 35 χιλιάδων δραχμών. Η εταιρεία αν δεν αποδειχθή ο εμπρησμός θα καταβάλη ολόκληρον το ποσόν.

Το κατάστημα Ευστ. Μέρμηγκα ήτο ησφαλισμένον εις την αυτήν εταιρείαν αντί δραχμών εξήκοντα χιλιάδων, υπέστη δε ζημίαν υπολογισθείαν εις 10 χιλιάδας.

Το κατάστημα του Τζαρμποπούλου δεν ήτο ησφαλισμένον.

Το κατάστημα Αγγελοπούλου ην ησφαλισμένον αντί 50 χιλιάδων εις την Εθνικήν ην αντιπροσωπεύει ο Μπαστουνόπουλος. Υπέστη ως έγγιστα ζημίαν εξ χιλιάδων.

Τα καταστήματα Παυλάκου και Μαλεύρη δεν ήσαν ησφαλισμένα, υπέστησαν δε ζημίαν το μεν πρώτον δραχμών χιλίων, το δε δεύτεορν δρχ. δισχιλίων.

Τα κτήρια των καέντων καταστημάτων  ανήκον τα μεν των Μπουφέα και Μέρμηγκα εις το δημόσιον. Τα των Τζαρμποπούλου και Αγγελοπούλου εις τους αδελφούς Κουτσομητοπούλους. Το του Παυλάκου εις τον Δημ. Αλεξάκην και το του Μαλεύρη εις τους αδελφ. Ρεμπουτζάκου. Το κατάστημα εις ο το οινοπνευματοποιείον του Καλλικούνη, όπερ εκηρύχθη ετοιμόρροπον και κατεδαφίζεται, ανήκει στον Αθαν. Σακκέταν.

Εκ των κτηρίων τούτων ησφαλισμένα ήσαν το των αδελφών Κουτσομητοπούλου αντί δέκα χιλιάδων εις την Αδριατικήν και το των αδελφών Ρεμπουτσάκου αντί επτά χιλιάδων εις την αυτήν ασφαλιστικήν εταιρείαν.

Αι εκ της πυρκαϊάς ολικαί ζημίαι υπερβαίνουσι τας εκατόν χιλιάδες.

Τα πυρποληθέντα κτήρια εκηρύχθησαν επικινδύνως ητοιμόρροπα, χθες δε ήρξατο η κατεδάφισις αυτών επιμελεία του Δημάρχου και του Διευθυντού της Αστυνομίας. Ανεκόπη όμως σήμερον ένεκα της βροχής.

Η αιτία της πυρκαϊάς δεν εξηκριβώθη εξ ολοκλήρου. Δύο ώρας όμως μετά την έκρηξιν της πυρκαϊάς συνελήφθη υπό του διευθυντού της αστυνομίας ως ύποπτος εμπρησμού ο Παν. Μπουφέας εκ του καταστήματος του οποίου προήλθε το πυρ.

Τον συλληφθέντα αμέσως ο αστυνόμος εξήτασε, μετά δε την γενομένην αυτού προανάκρισιν απεμόνωσε τούτον εις το κρατητήριον υπό αυστηράν επιτήρησιν, δι’ αναφοράς του δε προς τον εισαγγελέα εξέφρασε την εκ της προανακρίσεως εγερθείσα υπόνοιάν του περί ενοχής υποδείξας την ανάγκην όπως η δικαστική αρχή επιληφθή της υποθέσεως δια τακτικού ανακριτού.

Μετά την λήψιν της αναφοράς ο εισαγελλεύς διέταξε τον ανακριτήν Μαυρέαν όπως επιληφθή του έργου της ανακρίσεως.

Ο Μαυρέας αμέσως μετέβη εις το αστυνομικόν κατάστημα και ανέκρινε τον συλληφθέντα μέχρις της 3ης μεταμεσονυκτίου ώρας.

Χθες ο ανακριτής ανέκρινε και τους συλληφθέντας δύο υπηρέτας του Μπουφέα ους αφήκεν ελευθέρους.

Σήμερον και πάλιν ο Μπουφέας μετεφέρθη εκ του αστυνομικού καταστήματος εις το ανακριτικόν γραφείον και υπεβλήθη εις μακράν ανάκρισιν.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ
«ΘΑΡΡΟΣ» 16 Οκτωβρίου 1902
Καθ’ α και εν τω χθεσινώ ημών φύλλω εγράφομεν ο εν τη Αστυνομία κρατούμενος έμπορος Παν. Μπουφέας, ως υπαίτιος της προχθεσινής πυρκαϊάς, χθες την πρωίαν μετεφέρθη ενώπιον του ανακριτού Μαυρέα, παρ’ ου και πάλιν ετέθη εις ανάκρισιν ήτις παρετάθη μέχρι της ημισείας μεταμεσημβρινής ώρας επαναχθείς εις το αστυνομικόν κρατητήριον, ενώ εκρατήθη μέχρις ου αποφανθή περί της τύχης του ο ανακριτής εν συσκέψει μετά του εισαγγελέως.

Η απόφασις δεν εβράδυνε και ο Μπουφέας σήμερον περί την 1ην μ.μ. απεστάλη εις τα φυλακάς όπου θέλει κρατηθή μέχρις εκδόσεως του βουλεύματος.

Η οδός η ενώνουσα τας δύο πλατείας
Η κατεδάφισις των καέντων
Μετ’ επιτάσεως αγνοούμεν πόθεν προερχομένης, εκυκλοφόρησε φήμη ότι δια τηλεγραφικής διαταγής του το Υπουργείον διέταξε την αναστολήν της κατεδαφίσεως των καέντων καταστημάτων. Η είδησις αύτη καθ’ ας έχομεν πληροφορίας είναι ψευδεστάτη. Το μόνον αληθές είναι ότι οι ιδιοκτήται των καέντων καταστημάτων εζήτησαν παρά του αρμοδίου μηχανικού την προσήκουσαν περί ανοικοδομήσεως ή περιτοιχήσεως τούτων άδειαν, ην πολύ δικαίως ούτος απέστερξε να χορηγήση.

Πρoς λύσιν του ζητήματος εκλήθη εις έκτακτον συνεδρίασιν δια την εσπέραν ταύτην το Δημοτικόν Συμβούλιον προς χαρακτηρισμόν της οδού και διακανόνισιν της χορηγίας της προσηκούσης προς αποζημίωσιν των ιδιοκτητών πιστώσεως.

Η γνώμη του Συμβουλίου επί του ανωτέρω ζητήματος προκρίνεται ομόφωνος προκειμένου περί εκπληρώσεως καλού όπερ προ πολλού επεδιώκετο άνευ αποτελέσματος.

Ο κυριώτερος μοχλός της κατασβέσεως του πυρός
Ένεκα της ελλείψεως χώρου πολλά ηναγκάσθημεν να παραλείψωμεν εκ της χθεσινής πυρκαϊάς, παραλείψαντες μάλιστα να απονείμωμεν τον προσήκοντα έπαινον εις άνθρωπον, ο οποίος όχι μόνον εις την προχθεσινήν πυρκαϊάν αλλά και εις πάσας σχεδόν τας εκραγείσας ενταύθα επρωτοστάτησεν.

Ο άνθρωπος ούτος, τον οποίον πάντες είδον, μανθάνουσι νυν οι τυχόν μη παραστάντες ότι υπήρξεν ο ιδιοκτήτης διτρόχων αμαξίων Αριστοτέλης Μπεγλόπουλος, όστις άμα ως εγνώσθη η έναρξις της πυρκαϊάς έσπευσε μετά των κάρρων και βυτίων του αυτοπροσώπως και μετά των τεσσάρων υπηρετών του, προσαγαγών τεσσαράκοντα εν όλω βυτία από της ενάρξεως της πυρκαϊάς μέχρις εντελούς κατασβέσεως.

Την αλήθειαν την πανθομολογουμένην επαναλαμβάνομεν από των στηλών του «Θάρρους» αφ’ ενός μεν χάριν του δικαίου και προς ενθάρρυνσιν του φιλοτίμου ανθρώπου, αφ’ ετέρου δε ίνα υπομνήσωμεν εις εκείνους ων απεσόβησε καταστροφάς οποίον έχουσι καθήκον.

Ημείς επιτελούντες το καθήκον ημών συγχαίρομεν αυτόν δημοσία, οι δε ωφεληθέντες ας εκτελέσωσι το ίδιον καθήκον.