“Ασανσέρ” μέχρι σήμερα οι τιμές στο ελαιόλαδο

“Ασανσέρ” μέχρι σήμερα οι τιμές στο ελαιόλαδο

Παραμένει στη Μεσσηνία το πρόβλημα με τους εργάτες γης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή ελαιοκάρπου σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αν και υπήρξε ένα καλό ξεκίνημα φέτος στη συνέχεια η αγορά δε φάνηκε να έχει διάθεση να δώσει υψηλές τιμές. Πάντως πολλοί παραγωγοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στο κόστος καλλιέργειας και ότι από το ελαιόλαδο δε βγάζουν εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειες.

Ειδικότερα, στη Μεσσηνία τα στοιχεία δείχνουν μειωμένη παραγωγή, αλλά καλή ποιότητα ελαιόκαρπου. Είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με έλλειψη εργατών γης.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Ζωντανός, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης, υπάρχει αυτή την εποχή μειωμένη εμπορική δραστηριότητα από τους Ιταλούς, ενώ οι τιμές για την καλή ποιότητα ελαιολάδου κυμαίνονται στα 2,40 – 2,70 ευρώ το κιλό.

Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι, αλλά φαίνεται να έχει καλή ποιότητα. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τους εργάτες γης. Με τη χειρόγραφη αίτηση λύσαμε το πρόβλημα των μετακινήσεων αλλά δεν υπάρχουν εργάτες. Οι προσκλήσεις από εξωτερικό πρέπει να γίνονται ονομαστικά και είναι υπεύθυνος ο αγρότης για ό,τι κάνει ο εργάτης. Επίσης υπάρχει ρίσκο γιατί μπορεί να τον καλέσει κάποιος παραγωγός, αλλά αυτός να εργαστεί σε κάποιον άλλο με περισσότερα χρήματα.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νηλέας, υποστηρίζει ότι η ελαιοπαραγωγή βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η τιμή παραγωγού μετά μια μικρή ανάκαμψη που έφτασε στα 2,80 ευρώ το κιλό, στη συνέχεια έπεσε και αυτή την εποχή βρίσκεται στα 2,5 ευρώ το κιλό.

Οι Ιταλοί αγοράζουν αλλά θέλουν λάδια σε χαμηλή τιμή. Η παραγωγή φέτος είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Ειδικότερα οι αποδόσεις της μαυροελιάς εμφανίζουν μείωση που σε κάποιες περιοχές φτάνει σε ποσοστό 50%. Η ποιότητα είναι καλή, αν και τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πρόβλημα με το δάκο λόγω των καιρικών συνθηκών.

Οι αποδόσεις είναι χαμηλές στα 70 κιλά το στρέμμα. Αλλά και υψηλές αποδόσεις να είχαν – δηλαδή στα 200 κιλά το στρέμμα – αυτές οι χαμηλές τιμές δε φέρνουν εισόδημα στον παραγωγό.

Τα έξοδα κυμαίνονται στα 220 ευρώ το στρέμμα. Εργάτες φέτος λόγω πανδημίας δεν υπάρχουν και οι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί να συνεργαστούν με αγνώστους.

Ένας μεγάλος παραγωγός με τις τρέχουσες τιμές και με περίπου 50 στρέμματα αναμένεται να έχει ετήσιο εισόδημα γύρω στα 12.000 ευρώ. Η ελαιοπαραγωγή με αυτά τα δεδομένα δεν έχει μέλλον στην χώρα. Θα πρέπει να συζητήσουμε τι θα κάνουμε γιατί αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε και για αλλαγή καλλιέργειας.