Χατζηδάκης -Ταγαράς προς Αποκεντρωμένες: Επισπεύστε τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων

Χατζηδάκης -Ταγαράς προς Αποκεντρωμένες:  Επισπεύστε τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων

Που έχουν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέα

Να επισπεύσουν τις προσπάθειες για κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέα ζητούν με επιστολή τους προς τους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς.

Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης που είχε στείλει ο Κωστής Χατζηδάκης το Μάιο, με την οποία ζητούσε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να κατεδαφίσουν όσες αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται σε δάση, δασικές και αναδασωτέες περιοχές, περιοχές αιγιαλού – παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές και έχουν εκδοθεί για αυτές τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Κατεδαφίσεις

Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας καλούνται να ενημερώσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για τις ενέργειές τους και να προβούν είτε στην άμεση διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών ανάδειξης αναδόχου είτε στην υλοποίηση των έργων κατεδάφισης τελεσίδικων αυθαιρέτων κατασκευών, στην περίπτωση που έχει ορισθεί ανάδοχος. «Σε αυτήν σας την προσπάθεια, έχετε την αμέριστη στήριξή μας» προσθέτουν στην επιστολή τους ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Ταγαράς, σημειώνοντας ότι το υπουργείο μπορεί να δώσει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κάθε αναγκαία βοήθεια τόσο για θέματα διενέργειας των προαναφερόμενων διαγωνισμών όσο και για οιοδήποτε τεχνικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω έργα κατεδάφισης τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι ενταγμένα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019», ύψους 6,28 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, έχει διεξαχθεί και διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, με χρήματα που εξασφαλίστηκαν από το «Πράσινο Ταμείο» για την απελευθέρωση ακτών, δασών και δασικών και ρεμάτων με κατεδαφίσεις αυθαιρέτων για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έχουν ενταχθεί έργα εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών, επίσης σε αιγιαλό, παραλίες και δάση, συνολικού προϋπολογισμού 985.000 ευρώ. Ειδικότερα, έχουν προγραμματισθεί 81 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, όμως καμία από αυτές δεν αφορά στο παρόν στάδιο τη Μεσσηνία. Πρόκειται για αυθαίρετα που αναμένεται να κατεδαφισθούν σε Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Κορινθία και Αχαΐα.