Έξαρση της πανδημίας: Εγκληματική η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Έξαρση της πανδημίας: Εγκληματική η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Τα όρια του κυνισμού έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Εσχάτως διακινείται πως για τη δραματική έξαρση της πανδημίας οι ευθύνες δε βαραίνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά την… αξιωματική αντιπολίτευση. Διότι δε στέκεται στο… ύψος της και «λαϊκίζει»! Παρακάμπτεται έτσι το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας κράτησε στάση ευθύνης, στηρίζοντας τα μέτρα περιορισμού στο πρώτο λοκντάουν και συμβάλλοντας σε επίπεδο τεχνογνωσίας στο “ξεκλείδωμα” των ΜΕΘ, καταθέτοντας έγκαιρα δύο πακέτα προτάσεων για την αγορά και την οικονομία, με κοστολογημένα μέτρα (προγράμματα “Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ”) και με γνώμονα την επιβίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων την εποχή της κρίσης.

Μόνη αντίδραση της κυβέρνησης, όλους αυτούς τους μήνες, η επικοινωνιακή αξιοποίηση της υπευθυνότητας των πολιτών στο πρώτο κύμα της πανδημίας που μας προφύλαξε από τα χειρότερα, η άρνησή της για συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, η αλαζονεία και η απαξίωση οποιασδήποτε πρότασης της αντιπολίτευσης. Είναι περιττό να υπενθυμίσουμε τη στάση που είχε αντίστοιχα κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όντας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν διαρκώς ζητούσε εκλογές, αλλά και την άκρως διχαστική στρατηγική του στη συμφωνία των Πρεσπών – που σήμερα την υπηρετεί μέχρι κεραίας -, την τυμβωρυχία στο «Μάτι», στη Μάνδρα, το «Γερούν, γερά» κ.ο.κ.

Και από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας με τρόπο υπεύθυνο κι ενωτικό, αντιλαμβανόμενος πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, επανέλαβε το αυτονόητο αίτημα: τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη χάραξη κοινού υγειονομικού σχεδίου με ορίζοντα έξι μηνών. Θέτοντας ως ελάχιστες αλλά βασικές προϋποθέσεις της συνεννόησης: υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, στήριξη του ΕΣΥ, πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων όπως ο Πτωχευτικός Κώδικας και ο υπό ψήφιση εργασιακός οδοστρωτήρας Βρούτση. Πρόταση που, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Αυστραλίας έχει αποδώσει τα μέγιστα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, αρνήθηκε για μια ακόμη φορά τον ουσιαστικό διάλογο των πολιτικών δυνάμεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως, εξάλλου, είχε αρνηθεί οποιαδήποτε συναίνεση και στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», παρότι γνώριζε πως είναι αναγκαία τα άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας, για να μην μπει η χώρα, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις της, σε περιπέτειες, στη μεγάλη ύφεση που ήδη βιώνουμε.

Τότε η κυβέρνηση, όχι απλώς χλεύασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έστησε το αφήγημα περί “λεφτόδεντρων” και “ανευθυνότητας”. Τα αναγκαία χρήματα δεν κατευθύνθηκαν στην οικονομία και ιδίως προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά μοιράστηκαν γενναιόδωρα στα ΜΜΕ, στους κολλητούς και στους φίλους.

Το βασικότερο εργαλείο που πρότεινε προς αξιοποίηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που είχε κληροδοτήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, στην αρχή αμφισβητήθηκε, μετά λοιδορήθηκε, αργότερα αναγνωρίστηκε η ύπαρξή του, αλλά χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη πολιτική γκάφα οικονομικής πολιτικής» και, τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το γνωστό αλαζονικό του ύφος, δήλωσε στη Βουλή πως το μαξιλάρι είναι τελικά σωτήριο μεν, αλλά πως είναι δικό του και πως τα μέτρα στήριξης, στο νέο λοκντάουν, θα χρηματοδοτηθούν από τα -άλλοτε ανύπαρκτα- 37 δισ. ευρώ!

Θυμίζω ότι λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση του λοκντάουν και την κατακόρυφη αύξηση των διασωληνωμένων, με την πίεση στις ΜΕΘ να γίνεται πλέον αφόρητη και με τον έλεγχο να έχει χαθεί, ο Στ. Πέτσας χαρακτήριζε “πεταμένα λεφτά” την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα γιατροί, νοσηλευτές και ειδικοί αγωνιούν, αφού οι ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας έχουν “κοκκινίσει”, ενώ στη Θεσσαλονίκη μιλούν για ένα «νέο Μπέργκαμο» προ των πυλών!

Εδώ και 8 μήνες η κυβέρνηση αρνήθηκε να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, «στο και πέντε», ανακοίνωσε πως θα προσληφθούν 300 γιατροί. Είναι εγκληματική η αδράνειά της για μείωση αντί για αύξηση του προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ κατά 6.000 ανθρώπους σε σχέση με το 2019.

Για την πρωτοφανή ανεπάρκεια, ακόμα και στις 50 ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή, να λειτουργούν μόλις οι 9 λόγω έλλειψης προσωπικού, ποιος θα λογοδοτήσει; Ή για την αναστολή κατά 80% των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τη μετατροπή τους σε νοσοκομεία μίας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας του πληθυσμού από άλλες παθήσεις;

Η παραδοχή του Άδωνι Γεωργιάδη πως η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την πανδημία με το άνοιγμα του τουρισμού συνιστά πρωτοφανή και κυνική ομολογία της κυβερνητικής αποτυχίας. Τις φιέστες του κ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη τις πληρώνει σήμερα η χώρα μας και οι πολίτες της. Ο κ. Μητσοτάκης φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για το αλλοπρόσαλλο και πρόχειρο άνοιγμα του τουρισμού, αφού, χωρίς σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα, οδήγησε τη χώρα και την κοινωνία στο σημερινό αδιέξοδο. Τώρα κι αφού πλέον έχασε τον έλεγχο της πανδημίας, η κυβέρνηση θυμήθηκε να επιβάλλει αυτό που δεν τόλμησε το καλοκαίρι, γιατί έτσι απαίτησαν τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εγκληματικές της ευθύνες: «Αρνητικό τεστ για όποιον ταξιδεύει στην Ελλάδα».

Όμως, σήμερα δε διανύουμε τουριστική περίοδο, αλλά ζούμε το 2ο κύμα της πανδημίας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων για τη διασπορά του ιού στις δημόσιες συγκοινωνίες και στα σχολεία των 25+ μαθητών στις τάξεις, που αύξησε αντί να μειώσει, αφού ποτέ δεν έλαβε τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που όφειλε.

Αν το πρώτο λοκντάουν ήταν επιβεβλημένο λόγω αιφνιδιασμού, σήμερα οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Ν.Δ. και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Μάκη Λεβέντη

Μέλους της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία