Οι 8 μνηστήρες για τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Οι 8 μνηστήρες για τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Οκτώ (8) είναι οι υποψήφιοι μνηστήρες που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, τα οποία εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο του masterplan απολιγνιτοποίησης, που παρουσιάστηκε πριν από σχεδόν 2 μήνες (9 Σεπτεμβρίου), και αποτελούν μία από τις 16 εμβληματικές επενδυτικές προτάσεις – και τις 7 με «ονοματεπώνυμο»- που γνωρίζουμε ότι αφορούν στη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία, οι οποίες θα πρέπει μέχρι το 2028 να έχουν «αποχαιρετήσει» το λιγνίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ypodomes.com, στην αρένα του διαγωνισμού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ρίχτηκαν οι εξής εταιρείες: ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑVAX, METKA, Intrakat, Voltalia Greece, Dongfang Electric International Corporation και η Sunel & Shanghai Electric

Ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός αυτός αφορά στην κατασκευή και τη λειτουργία δύο φωτοβολταϊκών πάρκων 39 MW και 11 ΜW αντιστοίχως, τα οποία θα βρίσκονται σε οικόπεδα που μέχρι πρότινος διέθεταν λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ και ο προϋπολογισμός τους θα ανέρχεται στα 30.7 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, αναμένεται να υπάρξει ένα μείγμα χρηματοδότησης, που θα περιλαμβάνει επιδοτούμενο ποσό για τo «μικρό φωτοβολταϊκό», ενώ η χρηματοδότηση για το «μεγάλο φωτοβολταϊκό» θα προέλθει από διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με τη μητρική εταιρεία.

Η συνολική ισχύς της ΔΕΗΑΝ σε ΑΠΕ έως το 2023
Μάλιστα, ο CEO της ΔΕΗΑΝ, Κωνσταντίνος Μαύρος, ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια του Renewable & Storage Forum πως μέχρι τα τέλη του έτους η ισχύς της εταιρείας σε Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας θα ξεπεράσει τα 200 MW, ενώ πρόσθεσε πως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 θα έχει υπερβεί τα 250 MW και στόχος για την επόμενη διετία παραμένουν τα 500 MW, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «τελείως ρεαλιστικό». Συνολικά επιδιώκεται μέχρι τα τέλη του 2023 η εταιρεία να έχει αναπτύξει έργα στον τομέα των ΑΠΕ που θα ανέρχονται στο 1.5 GW.

Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗΑΝ διαθέτει άδειες για έργα ΑΠΕ ισχύος 6 GW, εκ των οποίων το 30% (2 GW) θα κατασκευαστούν στα ορυχεία της Κοζάνης, όπου ήδη έχει υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας με τη γερμανική εταιρεία RWE.