Οι κατακλυσμιαίες εξελίξεις της νίκης Μπάιντεν

Οι κατακλυσμιαίες εξελίξεις της νίκης Μπάιντεν

Έρκος Οδόντων

Η εκλογή Μπάιντεν, σύμφωνα με τους εκλέκτορες που συγκεντρώνει, αλλά και τον Τύπο σε όλες του τις μορφές παγκοσμίως, δημιούργησε με το καλημέρα πυκνές εξελίξεις, που αφορούν όλο τον πλανήτη, αλλά και την Ελλάδα. 

Η αρχή για τη χώρα μας έγινε με το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου στον Δένδια έπειτα από μεγάλο διάστημα σιωπής μεταξύ τους, αλλά και λεκτικών τσαμπουκάδων από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, και συνεχίστηκε από την παραίτηση (;)- Κύριος οίδε- του γαμπρού του Ερντογάν και πρώην υπουργού, πλέον, Οικονομικών της Τουρκίας, Αλ Μπαϊράκ. Ο τελευταίος εμπλέκεται μαζί με το γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, στο σκάνδαλο της τουρκικής τράπεζας Halbank, που παραβίασε το νόμο περί κυρώσεων των ΗΠΑ, διοχετεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια χρυσού και μετρητών στο Ιράν. Ομοσπονδιακό, μάλιστα, δικαστήριο του Μανχάταν όρισε δικάσιμο, έπειτα από μεγάλη έρευνα, για την εν λόγω υπόθεση το Μάρτιο του 2021, απορρίπτοντας αίτημα των δικηγόρων της τράπεζας για καθυστέρηση της εκδίκασης μέχρι το 2022.

Ο Ερντογάν πίεζε για μήνες τον Τραμπ να τερματίσει την έρευνα, η οποία απειλούσε, όχι μόνο την τράπεζα, αλλά και δυνητικά μέλη της οικογένειάς του. Με άλλα λόγια, τον αποπεμφθέντα Μπαϊράκ, αλλά στην ουσία τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας παγκοσμίων διαστάσεων οικογενειακής «βιομηχανίας». 

Ο επικεφαλής, μάλιστα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, μετά τον αποκεφαλισμό του Μπαϊράκ δήλωσε εύγλωττα προχθές πως «δίνοντας τον Βεζίρη (Μπαϊράκ), δε σώζεις τον Σάχη (Ερντογάν)».

Στον καταιγισμό των εξελίξεων που ακολούθησαν τη νίκη του δημοκρατικού υποψηφίου στις ΗΠΑ, είχαμε, ω του θαύματος ή της συγκυρίας, την ανακοίνωση της Pfiser για την εύρεση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σε συνεργασία με τη γερμανική BioNtech, η οποία εκτίναξε τα Χρηματιστήρια στα ύψη και ίσως καταγραφεί ως η πιο μεγάλη μπίζνα του 21ου αιώνα μέχρι την επόμενη. 

Ωστόσο, πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πληρώσει στη φαρμακευτική Eli Lilly 375 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή 300.000 δόσεων του πειραματικού φαρμάκου αντισωμάτων για τη θεραπεία του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία. 

Η συμφωνία παρέχει, επίσης, την επιλογή για την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αγοράσει 650.000 επιπλέον δόσεις έως τις 30 Ιουνίου, οι οποίες θα διανεμηθούν δωρεάν. Η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι το φάρμακο είναι χρήσιμο σε όσους βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της covid-19.

Είχε προηγηθεί η ενθουσιώδης υποδοχή της νίκης Μπάιντεν από τη Γερμανία, αλλά και τα συγχαρητήρια από την Καγκελάριο κα Μέρκελ. 

Ειρήσθω εν παρόδω, πλην του Ερντογάν που συνεχάρη μόλις χθες ύστερα από τρεις ημέρες τον Μπάιντεν, συγχαρητήρια προς τον 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ δεν έχουν στείλει η Ρωσία και η Κίνα, γεγονός που, αν μη τι άλλο, προβληματίζει. 

Πού θέλω να καταλήξω με όλα αυτά; Σκέπτομαι, καταγράφω και αναμένω. 

Του Δημήτρη Γιατράκου