Τετραπλασιασμός των θετικών τεστ Covid που γίνονται στο Κ.Υ. Καλαμάτας αυτή την εβδομάδα

Τετραπλασιασμός των θετικών τεστ  Covid που γίνονται στο Κ.Υ. Καλαμάτας αυτή την εβδομάδα

Με αποκορύφωμα την Παρασκευή, οπότε 1 στα 3 βγήκαν θετικά

Σημαντική αύξηση των τεστ που βγαίνουν θετικά, στις εξετάσεις που διενεργούνται καθημερινά από το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, έχει καταγραφεί τις τελευταίες μέρες, με τον επιστημονικά υπεύθυνο, γιατρό Παναγιώτη Κατσαφάδο, να συνιστά αυξημένη προσοχή από όλους και να επισημαίνει πως όσοι υποβάλλονται σε τεστ πρέπει μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων να συμπεριφέρονται και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας ως θετικοί στον ιό.

Τα στοιχεία έδωσε ο ίδιος ο κ. Κατσαφάδος με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του χθες στο Μέγαρο Χορού, όπου διατέθηκε χώρος στο Κέντρο Υγείας για να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι covid. Έκανε λόγο, λοιπόν, για τετραπλασιασμό των θετικών κρουσμάτων σε σχέση με τα ποσοστά που υπήρχαν την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή μας.

Δεν πάνε για τα τεστ

Αναφερόμενος αρχικά ο κ. Κατσαφάδος στην αύξηση των ασθενών με covid στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, τόνισε ότι δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας που έχουν νοσήσει «ως λεπρούς το Μεσαίωνα» και να μπορεί ο καθένας να ανακοινώνει ότι είναι θετικός.

Σημείωσε ότι στο Κέντρο Υγείας, έπειτα από εξέταση γιατρών, παραπέμπονται για τεστ περίπου 20 -25 άτομα την ημέρα, ενώ υπάρχει και λίστα με ραντεβού για τεστ. Μετέφερε, όμως, την ανησυχία του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι την Τρίτη υπήρχαν 15 προγραμματισμένα ραντεβού για τεστ και παρουσιάσθηκαν μόνο 7. «Για κάποιον λόγο οι υπόλοιποι δεν ήρθαν. Πιθανότατα να νοσούν, πιθανότατα να κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι που κλείνουν ραντεβού, αλλά δεν έρχονται»

Παρατήρησε, επίσης, ότι το 70-75% του προσωπικού του Κέντρου Υγείας έχει διατεθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ενώ ο κόσμος είναι πολύ συνεργάσιμος και με κατανόηση, καθώς αναγκαστικά καθυστερούν τα τακτικά ραντεβού.

Αύξηση κρουσμάτων

Πάντως, ο κ. Κατσαφάδος αποκάλυψε ότι τις τελευταίες μέρες στην περιοχή μας έχουν αυξηθεί τα θετικά κρούσματα: «Με βάση τις εξετάσεις που στέλνουμε, το ποσοστό θετικών αναλογικά έχει αυξηθεί. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν περίπου στο 5%- 6%, τώρα έχουμε φτάσει στο 20% θετικών, με αποκορύφωμα την προηγούμενη Παρασκευή, με 33% θετικά από αυτά που στείλαμε. Ταυτόχρονα, έχει κατέβει τουλάχιστον μια 10ετία ο μέσος όρος ηλικίας. Από αυτά τα κρούσματα κανένα δε χρειάσθηκε να πάει νοσοκομείο. Είναι σπίτι τους και είναι όλοι καλά».

Τέλος, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κ.Υ. Καλαμάτας ζήτησε αν υπάρχουν φοιτητές Ιατρικής και Νοσηλευτικής και θέλουν να βοηθήσουν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο Κ.Υ., προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερα κλιμάκια για να λαμβάνονται δείγματα. «Είναι κρίμα να έχουμε δυνατότητα λήψης περισσότερων δειγμάτων και να μην μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε», κατέληξε ο κ. Κατσαφάδος.

Της Βίκυς Βετουλάκη