«ΘΑΡΡΟΣ» 19 Ιανουαρίου 1906: Εις νεκρός και πέντε τραυματίαι

«ΘΑΡΡΟΣ» 19 Ιανουαρίου 1906: Εις νεκρός και πέντε τραυματίαι

Η πόλις ανάστατος

Θλιβερά υπό πάσαν έποψιν γεγονότα κατετάραξαν την πόλιν χθες και προσέδωκαν εις αυτήν χαρακτήρα εμπόλεμον σπαραγμού εμφυλίου.

Η αθυμία ην γεννώσι τα τοιαύτης φύσεως συμβάντα είναι φυσική και εύλογος και είναι περιττόν επί ταύτης να πολυπραγμονήσωμεν.

Τα αίτια της αιματηροτάτης τραγωδίας δύνανται να αναζητηθώσιν εις την των εγκλημάτων πηγήν, την γυναίκα. Η φήμη τοιαύτην φέρει την αφορμήν της απηνούς της χθες κρεουργίας εις ην δυστυχώς και ως πάσχουσα και ως πράττουσα τον πρώτον έπαιξε ρόλον το αστυνομικόν σώμα.

Διαφωνία περί την πραγματοποίησιν αποκρουομένου συνοικεσίου της αδελφής Γεωργίου Μαντζουνοπούλου μετά του αστυφύλακος Πλεμένου, πιθανώς γυναικαδέλφου του ατυχούς Γεωργαντά Κουράκλη, εδημιούργησε προηγούμενον του οποίου τας φοβεράς και αιματηράς συνεπείας εγνώρισε χθες η πόλις.

Την ημίσειαν μετά μεσημβρίαν κάτωθι του παλαιού Δημαρχείου και προ του γραφείου του δικηγόρου Παν. Σταματελάκη συνηντήθη ο Γεώργιος Μαντζουνόπουλος μετά του Γεωργαντά Κουράκλη. Ο πρώτος εκάλεσε τον δεύτερον να του είπη και από λόγου εις λόγον σύρας αμφίστομον μάχαιραν έπληξε τον Κουράκλην δις επί της ωμοπλάτης. Ο Κουράκλης πλησσόμενος δια της μαχαίρας έσυρε το πιστόλιόν του και επυροβόλησεν άπαξ. Αντί όμως του φονέως του η σφαίρα εύρε εις τον πόδα και υπό το γόνυ τον αστυφύλακα Γεώργιον Χονδρέαν, όστις ιδών τον Μαντζουνόπουλον να πλήσση αυτόν έσπευσε τρέχων επί τόπου, όπως διαχωρίση τους συμπλεκομένους και προλάβη το φοβερόν τέλος.

Ο αστυφύλαξ πληγείς καιρίως έπεσεν επί του εδάφους, αμφότεροι δε οι συμπλακέντες ετράπησαν εις φυγήν. Και ο μεν Μαντζουνόπουλος ουδέν έχων κατόρθωσε να διαφύγη, ο δε Κουράκλης βαρέα έχων τραύματα συνελήφθη παρά τον Άγιον Νικόλαον και μετεφέρθη εις την οικίαν του συγγενούς του Σκάρκου όπου νοσηλεύεται.

Κατά την συμπλοκήν ταύτην ετραυματίσθη εις τας χείρας δια της μαχαίρας του Μαντζουνοπούλου και ο επεμβάς προς διαχωρισμόν ράπτης Κυριαζάκος.

Κατά την στιγμήν του τραυματισμού του Γεωργίου Κουράκλη σκοπός αστυφύλαξ εις την πλατείαν ήτο ο Παναγ. Πλεμένος γυναικάδελφος του Γεωργαντά, όστις αντιληφθείς τον τραυματισμόν του συγγενούς του και την πτώσιν εκ του πυροβολισμού του συναδέλφου έσπευσε εις το ραφείον ασπρορούχων Μαντζουνοπούλου από του οποίου εξήρχετο ο αδελφός του Γεώργ. Μαντζουνοπούλου, Χρήστος, κατά του οποίου επυροβόλησεν ανεπιτυχώς.

O τελευταίος ούτος εισήλθε προς σωτηρίαν εις το υαλοπωλείον Λυμπεροπούλου και Χίου εις ο είχε καταφύγει πρότερον ο μικρός υπηρέτης του κάτωθι της οικίας Τζανοπούλου οινοπωλείου του Γ. Διαμαντοπούλου ονόματι Ιωάν. Οικονομόπουλος ζητήσας καταφύγιον, όπως έπραττε το πολύ έξαλλον πλήθος, τρέχον εις τα διάφορα καταστήματα και τας παρόδους.

Ο ανωτέρω αστυφύλαξ Πλεμένος επυροβόλησεν επανειλημένως κατά του Χρήστου Μαντζουνοπούλου ανεπιτυχώς. Η μία εκ των σφαιρών εύρε το παιδάκι Ιω. Οικονομόπουλον εις το μέτωπον και του διέρρηξε το κρανίον. Ετέρα σφαίρα εύρεν τον καταστηματάρχην Χίον.

Ο Μαντζουνόπουλος ιδών ότι τον ανέμενεν οικτρόν τέλος προσεπάθησε να αφοπλίση τον Πλεμένον. Ούτος όμως προλαβών και σύρας την ξιφολόγχην ενέπηξε ταύτην εις το στήθος και τον βραχίονα τούτου προξενήσας φοβερά διαμπερή τραύματα, μεθ’ ο ώχετο απιών.

Το δυστυχές θύμα, τον μικρόν Ιω. Οικονομόπουλον, παραλαβών ο Λυμπερόπουλος εις την αγκάλην του μετέφερεν αυτό εις το παρακείμενον φαρμακείον του Ζησιμοπούλου, όπου ο ιατρός Μοσχούτης παρέσχε τας πρώτας αλλά και τελευταίας βοηθείας.

Η δυστυχής μήτηρ του και η θεία του σπεύσασαι επί τόπου μετά κοπετών και θρήνων κατεσυνεκίνησαν το συγκεντρωθέν πλήθος. Μετά την επίδεσιν του τραύματος, αναίσθητον το ατυχές θύμα απετέθη εντός αμάξης, ίνα μεταφερθή εις την οικίαν του.

Ολίγα βήματα έκαμεν η άμαξα και η πνοή εγκατέλειπε τον μάρτυρα τούτον της αγρίας καταστάσεως υπό την οποίαν ζώμεν.

Το παιδάκι αυτό το αληθές αδικοσκοτωμένο, κατάγεται εκ Σπερχογείας του γειτονικού Δήμου της Θουρίας και υπηρέτει εις το ενταύθα οινοπωλείον του Γεωργίου. Διαμαντοπούλου. Χθες είχε έλθει η μήτηρ του και του έφερε τα ενδύματα δια να αλλάξη. Πού να εγνώριζε το δύστυχον, ότι θα του εχρησίμευον τα ρούχα εκείνα δια σάβανον.

Τον τραυματίαν αστυφύλακα μετέφερον τα αστυνομικά όργανα εις το φαρμακείον Κουτσομητοπούλου, όπου ο ιατρός Αναστασιάδης επέδεσε το τραύμα του ποδός του. Έχει διά της σφαίρας τεθραυσμένον το οστούν της κνήμης.

Εκ του φαρμακείου μετηνέχθη εφ’ αμάξης εις το στρατιωτικόν θεραπευτήριον προς νοσηλείαν.

Ο αστυφύλαξ είναι Λάκων καταγόμενος εκ Καστανέα του Δήμου Λεύκτρου, έγγαμος.

Ο Γεωργαντάς Κουράκλης φέρει δύο τραύματα διαμπερή δια μαχαίρας εκ των όπισθεν και άνω της ωμοπλάτης εξερχόμενα εις το στήθος.

Η μάχαιρα έχει φαίνεται διατρύση τους πνεύμονας, και η κατάστασίς του είναι απελπιστική. Νοσηλευόμενος εις την οικίαν του Σκάρκου εξητάσθη παρά αστυνόμου. Προέλαβε και κατέθεσεν ότι τον έπληξε δια μαχαίρας ο Γεώργιος Μαντζουνόπουλος και ηρνήθη, ότι αυτός επυροβόλησεν.

Ο έτερος τραυματισθείς Χρήστος Μαντζουνόπουλος μετεφέρθη εφ’ αμάξης εις την αστυνομίαν, όπου εκλήθησαν οι ιατροί Δέδες και Μαυρογιάννης, οίτινες επέδεσαν τα τραύματά του.

Κατά την γνώμην των ιατρών εκ των μέχρι τούδε δεδομένων ουδέν των ευγενών οργάνων του οργανισμού του προσεβλήθη. Ελπίζεται η διάσωσίς του.

Οι ελαφρότερον πάντως τραυματισμένοι είναι ο καταστηματάρχης Χίος και ο ράπτης Κυριαζάκος. Αλλά το υαλοπωλείον των Χίου και Λυμπεροπούλου υπέστη πανωλεθρίαν αληθή.

Τοιούτον το αποτέλεσμα της μάχης της ευνομουμένης πόλεώς μας.

Η νεκροψία του προχθεσινού θύματος
«ΘΑΡΡΟΣ» 20 Ιανουαρίου 1906
Το φονευθέν παιδίον κατά το προχθεσινόν αιματοκύλισμα μετεφέρθη, όπως ενταφιασθή εις την πατρίδα του Σπερχογείαν του γείτονος Δήμου Θουρίας.

Η ενταύθα εισαγγελική αρχή παρήγγειλε τους Ειρηνοδίκην και Αστυνόμον Θουρίας, ίνα εμποδίσωσι τον ενταφιασμόν του ατυχούς παιδός, παραγγείλωσι δε δύο των αυτόθι ιατρών, όπως ενεργήσωσι νεκροψίαν επί του πτώματος, την συνταχθησομένην δε έκθεσιν να τω υποβάλωσιν, ίνα παραδοθή εις τον διεξάγοντα τας ανακρίσεις Λίγδαν.

Προφυλάκισις αστυφυλάκων
«ΘΑΡΡΟΣ» 22 Ιανουαρίου 1906
Δι’ εντάλματος του διεξάγοντος τας ανακρίσεις επί των αιματηρών συμβάντων της παρελθούσης Τετάρτης ανακριτού διετάχθη η προφυλάκισις ως συνεργών των παρά τη ενταύθα αστυνομία υπηρετούντων Παναγ. Αναπλιώτου, Γεωργίου Σημάκου και Δημ. Πουλαντζά.

Ως πραγματικόν γεγονός διαπιστούν τη συνέργειαν των ανωτέρω προφυλακισθέντων αστυφυλάκων, εθεωρήθη υπό της δικαστικής αρχής η μη παρέμβασις αυτών προς αποτροπήν των πυροβολισμών του αστυφύλακος Πλεμένου και η μη σύλληψις αυτού μετά τα αιματηρά αποτελέσματα.