Υπόμνημα Δημοτικής Ενότητας Άριος Δήμου Καλαμάτας: Ζητούν να σταματήσει η ασυδοσία και η παραβατικότητα

Υπόμνημα Δημοτικής Ενότητας Άριος Δήμου Καλαμάτας: Ζητούν να σταματήσει η  ασυδοσία και η παραβατικότητα

Με το θέμα της παραβατικότητας που μαστίζει και την περιοχή του Δήμου Καλαμάτας ασχολήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση. Μεταξύ των παρεμβάσεων που έγιναν ήταν και εκείνη των κατοίκων που ανήκουν στη Δημοτική Κοινότητα Άριος. 

Αυτό που κυριαρχεί στο υπόμνημα που κατέθεσαν είναι η λήψη κατασταλτικών μέτρων, χωρίς, όμως να υπάρχει κάποια πρόταση για μέτρα πρόληψης ή και προσπάθειας από τους αρμοδίους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των Ρομά, κοινωνική ομάδα που ευθύνεται, κατά κύριο λόγο, για τα όσα συμβαίνουν στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας. Φαίνεται ότι ο θυμός και η δικαιολογημένη οργή δεν άφησαν χώρο για πιο ψύχραιμες παρεμβάσεις.  

Προτάσεις

Η άποψη που κατέθεσαν οι πρόεδροι των χωριών της Δημοτικής Κοινότητας Άριος είναι η εξής: “Η παραβατικότητα αποτελεί ένα καθημερινό φαινόμενο έντονο, πάντα επίκαιρο, άρα και διαχρονικό. Θεωρούμε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς να αναλάβουν εκείνες τις δράσεις που θα πετύχουν να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας και δικαίου, που ειδικά την τελευταία δεκαετία είναι σοβαρά κλονισμένο. Βιώνοντας το θέμα αυτό από την πρώτη γραμμή εδώ και χρόνια, προτείνουμε σε ένα γενικότερο πεδίο προτάσεων και δράσεων τα εξής:

1. Αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα σε ποινές, αναστολές, άδειες, και κατηγορίες αδικημάτων

2. Συχνότερη και στοχευόμενη αστυνόμευση σε 24ωρη βάση από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας

3. Αυστηρότεροι τροχονομικοί έλεγχοι και πλήρη εφαρμογή των ποινικών κανόνων

4. Σύνδεση επιδομάτων με ποινικό κώδικα, Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων, Πολεοδομία

5. Δημιουργία νέων Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων με στοχευόμενο πλαίσιο επανένταξης 

6. Θέσπιση ειδικών μέτρων και ευεργετημάτων για την απόκτηση νόμιμου νερού και ρεύματος 

7. Νομική προστασία ιδιοκτητών γης που καταπατάται 

8. Ενεργοποίηση του συντονιστικού κέντρου και προτεραιότητα στην τοποθέτηση καμερών και την επέκταση του δημοτικού φωτισμού

9. Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους με σκοπό την αφύπνιση και σύσφιξη ανάμεσά τους, ώστε να γίνουν αυτοί οι πρώτοι που θα προστατεύουν το γείτονά τους 

10. Κίνητρα όχι οικονομικά για τη φοίτηση και την κοινωνικοποίηση μέσα από τους δομείς του Εθνικού Συστήματος Παιδείας.

Προφανώς και θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και εκτενέστερα στο θέμα αυτό, θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας αυτές είναι στη λογική αυτή που θα μπορούσε να αποκαταστήσει σιγά σιγά το αίσθημα ασφάλειας και δικαίου και θα τερματίσουν την επιβλαβή για το κοινό αίσθημα λογική της ασυδοσίας στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα”.