Αλέξης Χαρίτσης: «Ενώ η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τη στηρίζει»

Αλέξης Χαρίτσης: «Ενώ η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της,  η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τη στηρίζει»

«Βαθιά ιδεοληπτικό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό για το 2021 ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «από την αρχή επέλεξε να μη στηρίξει την κοινωνία». «Περιοριστήκατε σε ημίμετρα, αναστολή κάποιων υποχρεώσεων για μερικούς μήνες και νέο δανεισμό για επιχειρήσεις ήδη χρεωμένες μέχρι το λαιμό» συνέχισε ο βουλευτής, «ενώ αφήσατε τον τουρισμό, το λιανεμπόριο, την εστίαση εντελώς εκτεθειμένους στην κρίση», με αποτέλεσμα να «οδηγηθούμε στη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τις απώλειες εισοδήματος» και «στη χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη για το 3ο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat». 

«Ενώ προβλέπετε διψήφια ύφεση φέτος και αναιμική ανάπτυξη του χρόνου, με την κοινωνία ολόκληρη να έχει ξεπεράσει τα όριά της, υγειονομικά, οικονομικά, και ψυχικά, συνεχίζετε στην ίδια συνταγή που ακολουθείτε από τον Ιούνιο του ’19» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι στον προϋπολογισμό του ’21 προβλέπονται «μειωμένες δαπάνες για την υγεία κατά σχεδόν 600 εκατ.», «στάσιμες δημόσιες επενδύσεις και αυξημένη φορολογία» και «καμία ουσιαστική στήριξη για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, που βρίσκονται ένα click away από τον αφανισμό». 

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην παραπέμπει τη στήριξη της κοινωνίας στο μέλλον, αλλά να αξιοποιήσει τώρα τις πρωτοφανείς δυνατότητες που διαθέτει», όπως «την άρση των δημοσιονομικών περιορισμών», «το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για κρίσεις όπως η σημερινή», «την πρωτοφανή ένεση ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ», μέχρι «το Ταμείο Ανάκαμψης και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και κάθε εθνικής επιβάρυνσης στα ευρωπαϊκά προγράμματα».

«Αν είχαν υλοποιηθεί εγκαίρως οι προτάσεις μας για μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, κάλυψη ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους για τους κλάδους που κλείνουν με κρατική εντολή, επιδότηση της επαγγελματικής στέγης, και εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά» υπενθύμισε ο Αλ. Χαρίτσης, «θα είχαν προσφέρει μεγάλη κοινωνική ανακούφιση, θα είχαν περιορίσει σημαντικά την ύφεση, θα είχαν διασώσει τα δημόσια οικονομικά και θα είχαν δημιουργήσει στοιχειώδεις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάκαμψη».