Δύο τμήματα μετεκπαίδευσης στην Καλαμάτα για εργαζόμενους και άνεργους του τουρισμού

Δύο τμήματα μετεκπαίδευσης στην Καλαμάτα για εργαζόμενους και άνεργους του τουρισμού

Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από 7-15 Ιανουαρίου

Δύο τμήματα μετεκπαίδευσης για εργαζόμενους, αλλά και άνεργους στον τομέα του τουρισμού, θα λειτουργήσουν στην Καλαμάτα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν 33 τμήματα και η ιδιαιτερότητα είναι πως έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ανέργων, καθώς διπλασιάστηκε η σχετική ποσόστωση από το 20% στο 40%, ενώ αυξήθηκε και το όριο υπολογισμού του χρόνου ανεργίας για τη συμμετοχή στα προγράμματα, από τους 12 στους 18 μήνες. 

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά στις πλατφόρμες των αρμόδιων εκπαιδευτικών δομών του Υπουργείου, από τις 7 έως και τις 15 Ιανουαρίου.

Η δομή που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα στην Καλαμάτα είναι το ΙΕΚ Πελοποννήσου και θα λειτουργήσει ένα απογευματινό τμήμα, 25 ατόμων, με αντικείμενο την υπηρεσία υποδοχής κι άλλο ένα απογευματινό τμήμα, 25 ατόμων, για τη μαγειρική τέχνη.

Για ποιους είναι

Τα τμήματα απευθύνονται σε εργαζόμενους (μισθωτούς) και πρόσκαιρα άνεργους εμπειροτέχνες, οι οποίοι απασχολούνται στα πάσης φύσεως ξενοδοχειακά καταλύματα (κύρια και μη κύρια), σε καζίνο και σε κέντρα εστίασης και αναψυχής (ενδεικτικά αναφέρονται νυκτερινά κέντρα ψυχαγωγίας, κοσμικές ταβέρνες, εστιατόρια, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (catering), ζαχαροπλαστεία, καφενεία, μπαρ και σνακ– μπαρ). 

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποδεικνύουν εργασιακή εμπειρία σε μία από τις εξής ειδικότητες εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα μετεκπαίδευσης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν: 

– Υπηρεσία Υποδοχής: Υπάλληλος υποδοχής, βοηθός υποδοχής, υπάλληλος τήρησης λογαριασμών πελατών, αποθηκάριος, θυρωρός, θυρωρός Β’, βοηθός θυρωρού, νυκτοθυρωρός – εξωτερικός θυρωρός (Dorman), τηλεφωνητής / τηλεφωνήτρια, προϊστάμενος/η υπνοδωματίων και κοινόχρηστων χώρων – γκρουμ.

– Μαγειρική Τέχνη: Αρχιμάγειρας, Μάγειρας Α’ και Β’, Μάγειρας Γ’, μπουφετζής, μπουφετζής Α’, ψήστης, τηγανιέρης, τεχνίτης πιτσαρίας και ντονερτζής.

Οι θέσεις μετεκπαιδευόμενων θα καλυφθούν σε ποσοστό 40% από πρόσκαιρα άνεργους. Σε περίπτωση που το ποσοστό δεν συμπληρωθεί από πρόσκαιρα άνεργους, οι κενές θέσεις καταλαμβάνονται από εργαζόμενους σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης. 

Ειδικά για τη φετινή περίοδο 2020-2021, συνεπεία των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού μπορούν να συμμετέχουν υποψήφιοι που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής αποδεικνύουν χρόνο ανεργίας έως 18 μήνες. 

Προϋποθέσεις 

Στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή και με την προϋπόθεση τήρησης όλων των όρων της προκήρυξης, Έλληνες υπήκοοι, υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και  υπήκοοι κρατών εκτός της Ε.Ε. σε ποσοστό μέχρι 20% του ανώτατου αριθμού εκπαιδευόμενων ανά τμήμα.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει:

Να έχουν πραγματοποιήσει κατά την τελευταία τριετία, υπολογιζόμενη από την ημερομηνία έναρξης της υποβολής των αιτήσεων, 150 ημερομίσθια συνολικά (ανεξάρτητα από ποιο από τα 3 έτη έχουν πραγματοποιηθεί).

Να είναι, κατ’ ελάχιστο, κάτοχοι απολυτηρίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ήτοι Δημοτικού Σχολείου για όλους όσοι αποφοίτησαν μέχρι το 1980 ή Γ’ Γυμνασίου για όλους όσοι αποφοίτησαν από το 1981 και εφεξής, σύμφωνα με το Π.Δ. 739/1980 (A’ 184).

– Να είναι ηλικίας έως 55 ετών.

Τόσο οι υποψήφιοι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδας, όσο και οι υποψήφιοι υπήκοοι κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα και να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γλωσσομάθειας της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β2.

Υποβολή αιτήσεων 

Προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, οι υποψήφιοι, πρέπει να υποβάλουν στον ειδικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και να επισυνάπτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Τα γενικά δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν είναι:

Ηλεκτρονική αίτηση: Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν μία ειδικότητα μετεκπαίδευσης και μέχρι δύο πόλεις προτίμησης για την παρακολούθηση του προγράμματος της ειδικότητας που τους ενδιαφέρει.

Ευκρινές φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας ή της σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής ή των σελίδων του διαβατηρίου, όπου αναφέρονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου ή πιστοποιητικού γέννησης.

– Ευκρινές φωτοαντίγραφο απολυτηρίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

– Ευκρινή φωτοαντίγραφα των βιβλιαρίων ενσήμων ή του Λογαριασμού Ασφαλισμένου του πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., για την απόδειξη της προϋπηρεσίας στην ειδικότητα.  Υποψήφιοι που συμπληρώνουν (οριακά) τον απαιτούμενο αριθμό ημερομισθίων κατά την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης, υποβάλλουν επιπλέον μαζί με την αίτηση, βεβαίωση εργοδότη αναφορικά με το διάστημα παροχής απασχόλησης και ασφάλισης και τον κωδικό ειδικότητας, καθώς και υπεύθυνη δήλωση ότι τα ένσημα των μηνών που υπολείπονται θα προσκομιστούν συμπληρωματικά, όταν υποβληθούν οι σχετικές Α.Π.Δ. και πάντως το αργότερο μέχρι την εγγραφή τους στο πρόγραμμα.

– Αναγγελία πρόσληψης στον Ο.Α.Ε.Δ. στην οποία δηλώνεται επακριβώς το είδος και ο χρόνος της εμπειρίας, καθώς και τα στοιχεία του εργοδότη, φυσικού προσώπου ή της επωνυμίας της επιχείρησης, αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο ή βεβαίωση εργοδότη, στην οποία βεβαιώνεται η διάρκεια και το είδος της απασχόλησης για την απόδειξη της ειδικότητας στο επάγγελμα.

– Εάν ο υποψήφιος είναι άνεργος, υποβάλλεται πρόσφατη βεβαίωση χρόνου ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ., η οποία δεν απέχει περισσότερο από 5 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. 

Μαθήματα

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, πρωινές ή απογευματινές ώρες, ανάλογα με τις υπηρεσιακές δυνατότητες του Υπουργείου, και διαρκούν από 2 έως 5 ώρες ημερησίως. 

Το Υπουργείο διατηρεί τη δυνατότητα πραγματοποίησης μαθημάτων κατ’ εξαίρεση και Σάββατο, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν κατά την υλοποίηση του προγράμματος.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: 380 ώρες διδασκαλίας (θεωρίας και εργαστηρίου) ανά ειδικότητα,  γραπτές εξετάσεις για τα θεωρητικά μαθήματα και γραπτές και εργαστηριακές ή προφορικές εξετάσεις για τα τεχνικά μαθήματα και το μάθημα της ξένης γλώσσας.

Οι μετεκπαιδευόμενοι δικαιούνται, για όσο διαρκεί το πρόγραμμα, επίδομα μετεκπαίδευσης που καταβάλλεται από τον Ο.Α.Ε.Δ.. 

Της Βίκυς Βετουλάκη