«Μέτωπο» για την προστασία της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ από τους έξι δημάρχους της Μεσσηνίας

«Μέτωπο» για την προστασία  της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ από τους έξι δημάρχους της Μεσσηνίας

Κοινή πορεία χαράσσουν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας στο θέμα της προστασίας της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ. 

Κατόπιν πρωτοβουλίας του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, πραγματοποιήθηκε προχθές τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των δημάρχων Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου, Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, Οιχαλίας Παναγιώτας Γεωργακοπούλου, Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα και του αντιδημάρχου Τριφυλίας Σωτήρη Μπακούρου.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβε μέρος και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, καθώς επίσης ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας και ο γραμματέας του ΣΥΜΕΠΟΠ και γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Γιάννης Πάζιος.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προσφυγή που έχει υποβάλει ο ΣΥΜΕΠΟΠ εναντίον της Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου που κατέτασσε το “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών και οι επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στους Μεσσήνιους παραγωγούς και στο Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, προσφυγή η οποία θα εκδικαστεί στο ΣτΕ στις 15 Δεκεμβρίου 2020.

Οι δήμαρχοι ανταποκρινόμενοι συμφώνησαν να στηρίξουν την προσπάθεια που εξελίσσεται, λαμβάνοντας ανάλογες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων.

Συγκεκριμένα -μεταξύ άλλων- συμφωνήθηκε να υπάρξει πλήρης υποστήριξη της προσφυγής του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας έναντι της Υπουργικής Απόφασης. Να ζητηθεί άμεσα να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα ανακαλώντας την. Να προχωρήσουν σε χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης για προβολή – προώθηση της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ ως ελάχιστο αντιστάθμισμα της ζημίας που έχει προκληθεί, καθώς και σε επιτάχυνση της εξέτασης του αιτήματος τροποποίησης ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ που έχει υποβληθεί στο ΥΠΑΑΤ. Να διερευνηθεί η ύπαρξη πάσης φύσεως ευθυνών σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Επίσης, εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην υπό σύσταση ομάδας διαχείρισης και προστασίας του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, ενώ συμφώνησαν στην άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση σύσκεψης απευθύνοντας πρόσκληση σε Δήμους και Φορείς (Συνεταιρισμοί – Επιμελητήρια) των Νομών Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και λοιπών περιοχών με καλλιέργεια Ελιάς Καλαμών με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων για την ελληνική ελιά ποικιλίας Καλαμών και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη υπήρξε και ενημέρωση σχετικά με ζητήματα που αφορούν στο προϊόν, αλλά και κινήσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών της Μεσσηνίας αλλά και του ίδιου του προϊόντος.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την αυτοδιοίκηση παρούσα, προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν στην ελιά Καλαμών.