«ΘΑΡΡΟΣ» 31 Δεκεμβρίου 1904: Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς – Η κίνησις και οι μποναμάδες

«ΘΑΡΡΟΣ» 31 Δεκεμβρίου 1904: Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς – Η κίνησις και οι μποναμάδες

Ούτε αι ημέραι, ούτε αι συνήθειαι μεταβάλλουσι τας διαθέσεις του κόσμου. Και δια τούτο με όλον το χαρμόσυνον της σημερινής ημέρας, της αποχαιρετώσης τον παλαιόν ενιαυτόν εις τον οποίον πολλοί ίσως εδοκιμάσθησαν, ελυπήθησαν, εγόγγισαν και υπισχνουμένης το απ’ αύριον νέον έτος ευδαίμον, υγειές και ελπιδοφόρον, ο κόσμος ίσταται απαθής θεατής και μετ’ αδιαφορίας και αθυμίας αποστρέφει το βλέμμα από της παρελθούσης θλίψεως και στενοχωρίας και αποβλέπει εις την προσδοκωμένην ευτυχίαν.

Όπως η φύσις έταξε την περιστροφήν της γης περί την τροχιάν της με τους αυτούς αιωνίους νόμους, ούτω και αι ανθρώπιναι συνθήκαι εκ των εορτών και πανηγύρεων διαδέχονται αλλήλας με τους αυτούς σταθμούς, αλλά με διάφορα αισθήματα.

Τα τελευταία ταύτα είναι τα επεισόδια της όλης ανθρωπίνης ζωής και επί των οποίων όσον και αν θελήση τις να ενδιατρίψη, θα δυσκολευθή να ανεύρη την αρχικήν αυτών αιτίαν. Ας αρκεσθώμεν εις το αποτέλεσμα.

Και το αποτέλεσμα είναι ότι και η φετινή παραμονή είναι μία απεικόνησις της ψυχικής διαθέσεως του κόσμου, αφού με μίαν γραμμήν αντιπαρέρχεται προ ημών απαρατήρητος όπως όλαι αι ημέραι του έτους.

Αύριον; Ίσως υπάρχει κάποια διαφορά την οποίαν προξενεί η εκ της εορτής αργία και αι τείνουσαι να εκλείψωσιν ήδη κοινωνικαί υποχρεώσεις, αι λεγόμεναι ανταλλαγαί επισκέψεων δια το νέο έτος.

Εις όλην όμως αυτήν την ψυχρότητα και αθυμίαν, είναι μερικά πράγματα τα οποία αποτελούσιν αναπόσπαστον σύνδεσμον με την ζωή του ανθρώπου. Και τα πράγματα ταύτα εις την σημερινήν ημέραν είναι οι μποναμάδες.

Μποναμάς. Είναι μία λέξις, ή μάλλον ονομασία μιας συνηθείας, συνηθείας πολύ λεπτής εις την  κατάλληλον εκτέλεσιν της οποίας έγκειται η επιτυχία. Όσον αξίζει μία επιτυχής εκλογή του μποναμά, δεν αξίζει το βαρύτιμον τούτου αν η εκλογή του δεν εγένετο καταλλήλως.

Επιθυμούντες να συντρέξωμεν το εφ’ ημίν εις την οδηγίαν των αναγνωστών μας δια την επιτυχή εκλογήν των μποναμάδων των, τους παρακαλούμεν να μας παρακολουθήσωσιν εις την πρωτοχρονιάτικην ανά την πόλιν περιοδείαν μας.

Παρακαλουθήσατε ημάς εις τον δρόμον τούτον της περιγραφής μας και εστέ βέβαιοι, ότι εκτός της όλης εικόνος της κινήσεως του εορτάζοντος κόσμου, την οποίαν πλήρη θα λάβητε, θα σχηματίσητε ασφαλή γνώμην περί της εκλογής των μποναμάδων σας, τους οποίους θα προσφέρητε εις τας συζύγους σας, εις τα τέκνα σας εις τους φίλους σας, εις τους προσφιλείς σας, εις τον εαυτόν σας, εις τα σπίτια σας.

* Εν πρώτοις θα κατευθυνθήτε εις την κάτω πλατείαν, όπου θα εύρητε τα ωραία εμπορικά καταστήματα των Ι. Παναγιωτοπούλου και των Κωνστ. Σβολοπούλου και Πάτσου. Εκεί μέσα διεξάγεται η πρωτοχρονιά, διότι όλος ο κόσμος αενάως εισέρχεται και εξέρχεται συνωθούμενος τί να πρωτοαγοράση. Το μάτι του επισκέπτου εις την πλησμονήν των χρησιμοτάτων δώρων, ερευνά πάντα ακόρεστον και εις κάθε είδος που θα πέση θα είναι η καλλιτέρα εκλογή.

* Προχωρήσατε εις την λεωφόρον Παραλίας και σταθήτε εις το «Ερμείον». Εκεί θα αναγκασθήτε να περιμείνητε επ’ ολίγον δια να λάβητε σειράν. Το τελούμενον εκεί μέσα είναι πανήγυρις των δώρων. Κυρίαι και κύριοι, νεάνιδες και νέοι, όλοι και όλαι εκεί μέσα εν συμφυρμώ και πανδαιμονίω ψωνίζουσι, ψωνίζουσι και όλοι ψωνίζουσι. Οι αδελφοί Χρυσικόπουλοι πρόθυμοι και ευγενείς περιποιούνται τους αγοραστάς, επιδεικνύοντες όλα τα τελείας εκλογής δώρα, από τας ωραίας πούδρας και σαπούνια των ονομαστών εργοστασίων της Γαλλίας, τα εκλεκτότερα αρώματα Τρέφλ, Αζουριά, Σαφρανόρ, Βέρα Βιολέτ, Βιολέτ ντε Παρς κρεμ σι μον, την μεγαλυτέραν συλλογήν των λαιμοδετών, μανδηλίων, καλτσών, μπαστουνιών, κασκορσέδων, τας ζώνας, σάκας, καλτσοδέτας, τιράντας, γάντια, ως ποικιλίαν χρωμάτων εκ Βιέννης, κασετίνες, καδροθήκας, ριπίδια, πορτ μονέ, καπνοθήκας, περλαντίνες, κοσμεντίκ, προσόψια και άλλα εκλεκτά είδη ων ουκ έστιν αριθμό.

* Μετά ταύτα επιστρέφεται εκείθεν εις το εν τη κάτω πλατεία εμπορικόν ετοίμων ενδυμάτων του Χαρ. Κανελλακοπούλου. Εκεί είναι τω όντι τα πρακτικώτερα δώρα, τα οποία δύναταί τις να προμηθευθή. Ενδύεται ολόκληρος με κουστούμια, κομμένα με κομψότητα, έκαστον από διάφορα υφάσματα και αγοράζει τα καλλίτερα παλτά.

* Μεταβήτε ακολούθως εις το πεφημισμένον οινοπνευματοπωλείον Ν. Καλλικούνη, προμηθευθήτε, εορτάζοντες και μη, ολόκληρον συλλογήν εκ των διαφόρων λικέρ, ρακί, κονιάκ, διότι θα σας χρησιμεύσωσιν αύριον να κάμητε εκπλήξεις εις όλους τους επισκέπτας.

* Και ούτω υπελείφθησαν τα σπουδαιότερα δώρα τα οποία παίζουν τον πρώτον ρόλον. Και τα δώρα αυτά είναι τα γλυκίσματα. Δια το λουκούμι σας θα υπάγητε εις το ζαχαροπλαστείον του Γεωργίου Ι. Παπαβασιλοπούλου, όστις κατασκευάζει τούτον αμιλλόμενον με το συριανό.

* Δια τα λοιπά γλυκίσματά σας θα διευθυνθήτε εις το ζαχαροπλαστείον Κωνστ. Ψαλτήρα. Εκεί τις πάστες σας, τους κουραμπιέδες, τις γαλόπιτές σας, τα αφράτα κοκ και  λοιπά με μεγάλην ποικιλίαν.

* Και όμως με όλην αυτήν την προμήθειαν των γλυκισμάτων σας, πολύ θα υστερήτε απόψε και αύριον εις το τραπέζι σας, αν δε σπεύσητε εις το μοναδικόν ζαχαροπλαστείον του Νικολ. Φραγκούλη, εν τω οποίω ο Μεσσηνιακής φήμης ζαχαροπλάστης  Σπύρος Κουρκουτάς έχει το μυστικόν της τέχνης και παρουσιάζη τα ευωδέστερα ταψιά με πάστες, και μπακλαβάδες, τα οποία θα στολίσωσιν το τραπέζι σας.

* Φύγετε εκείθεν κατευθυνόμενοι εις το ζαχαροπλαστείον του Β. Τσόλη.  Εκεί θα κουρασθήτε βεβαίως αναμένοντες διότι θα εύρητε τον κ. Τσόλην φοβερά απησχολημένον με τας παραγγελίας της ανωτέρας παρ’ ημίν κοινωνίας δια τα εξαιρετικά γαλλικής τέχνης γλυκίσματα και τούρτας. Αν όμως θελήσητε μόνον ν’ αναπολήσετε ολίγον Παρίσι  τρώγοντες έν γλύκισμα του Τσόλη, θα εύρητε εις τας προθήκας του προκλητικά πολλά εις ποικιλίαν, ώστε η εκλογή σας θα είναι δύσκολος.

* Αφού φθάσητε έως εκεί θα παρατηρήσετε έκπληκτοι μίαν κίνησιν ασυνήθη εισερχομένων και εξερχομένων εις το πεφημισμένον και δια χρυσών ευρωπαϊκών βραβείων βραβευμένον υποδηματοποιείον του Νικολάου Καρβελά. Σας λέγομεν ότι πρέπει να έχετε την πρόνοιαν προ πολλού να κάμητε την παραγγελίαν σας δια τα υποδήματά σας.

* Αι εορταί επιβάλλουσι και τον ιδιαίτερον ευπρεπισμόν της κεφαλής και του προσώπου. Τούτο θα επιτύχητε μόνον εις το κουρείον του Παναγ. Καλλίνικα, όστις μετά κομψότητος ιδιαιτέρας, επιτηδεύεται την χρήσιν του ξηραφίου και της ψαλλίδος.

Κατόπιν όλων αυτών οι ευχαριστούμενοι θα διέλθητε τας ώρας σας εις την επάνω πλατείαν, ξαπλωθείτε μακαρίως εις τα καθίσματα του καφενείου του περιποιητικωτάτου Κωνστ. Κατσουλάκου, με ωραίον βαρύ γλυκύν ή μίαν παχυά λεμονάδα, την οποίαν εις το πρώτο πρόσταγμά σας θα σας προσφέρη.

* Αι τας ώρας της αναπαύσεως και σχολής σας, διερχόμενοι εν τη κάτω πλατεία, το γνωρίζομεν ότι το μόνον ειδικόν κέντρον, το κομψόν και απαστράπτον καφενείον του Δήμου Μιχαλάκου θα σας προσελκύση. Και έχετε δια τούτο μέγα δίκαιον, διότι εκτός του ευγευστοτέρου και καθαρωτέρου καφέ και της ωραίας λεμονάδος την οποίαν το καφενείον Μιχαλάκου προσφέρει, από εκεί θα ιδήτε παρελαύνουσαν εν τη πλατεία την θωρυβούσαν τρελλήν νεότητα, με τις τράκες και λοιπά ανά χείρας πρωτοχρονιάτικα δώρα, αποχαιρετούσα το 1904 και υποδεχομένη ευθύμως το 1905.

* Όταν βραδυάση, οι ξένοι μας, οι μπεκιάρηδες, θα συνεχίσουν την πρωτοχρονιάτικη διασκέδασίν των εις την λουκούλιον τράπεζαν του πεφημισμένης μαγειρικής, περιποιήσεως και καθαριότητος εστιατορίου των Αδελφών Πόρτα.

* Πριν όμως, νυκτώσει καλά και κλείσωσι τα καπνοπωλεία και ευρεθείτε αύριον χωρίς καπνόν σπεύσατε εις τα καπνοπωλεία των Κωνστ. Πτωχούλη, Δ. Δαμηλάτη και Γεωργ. Καρέλια να εφοδιασθήτε τόσον δια τον εαυτόν σας, όσο και δια τους αύριον επισκέπτας σας, τα ωραιότερα καπνά, τα εκλεκτότερα και τα καλλιτεχνικώτερα σιγαρέτα και τα ευωδέστερα πούρα.

* Μετά το φαγητό όμως κατά τας νυκτερινάς ώρας η ωραιοτέρα απόλαυσις είναι ένας καλός καφές. Όπως πραγματικώς θα τον επιθυμήσητε, με την εξαιρετικήν εκείνην τέχνην την οποίαν μυστικήν κρατεί ο καφεπώλης Κωνσταντίνος Κίτσος, θα τον ροφήσητε εις το παρά τους Αγίους Αποστόλους διανυκτερεύον καφενείον του.

* Και τούτω κεκορεσμένοι πλέον από την πρωτοχρονιάτικην διασκέδασίν σας και κατάφορτοι από τα εκλεκτότερα δώρα, τα οποία σας συνεστήσαμεν, κοιμηθήτε δια να σας εύρη αύριον το νέον έτος ευθύμους, ευτυχείς, ώστε να γοητευθήτε από την ωραίαν μουσικήν του Αγιοβασίλη, την οποίαν θα σας κτυπήσουν εις τον οίκον σας αι δύο φιλαρμονικαί μουσικαί μας. Ο προς αυτούς μποναμάς σας πρέπει να είναι γενναίος, διότι είναι ο επιτυχέστερος μποναμάς τον οποίον υποχρεούσθε να κάμητε, τόσον προς την Μουσικήν Αδελφότητα του Τασώνη, όσον και προς την Φιλαρμονικήν Ορφεύς.

* Αύριον μετά τας επισκέψεις σας και το πλουσιώτατον φαγητόν σας, θα εκδράμητε κατά το σύνηθες εις περίπατον, να αναπνεύσητε και ροφήσετε το θάλπος του ηλίου.

Εάν κουράζεσθε να μεταβήτε εις την παραλίαν, το παρά το θέατρον καφενείον του Τζανή Καραμπίνη, με τον ωραίον ορίζοντά του και την υπήνεμον λιακάδα του, θα σας παράσχη τας απολαυστικωτέρας ώρας. Εάν όμως εκδράμητε εις την Παραλίαν, θα σας αναμείνη εκεί η καλλιτέρα ευχαρίστησις, την οποίαν θα εύρητε μόνον εις τα καφενεία των Αδελφών Κίσκιλα, Δ. Καμουτζή, Χαράλ. Πολίτη και Αδελφών Ξυπολύτου.

Έτσι θα εορτάσητε καλλίτερα την πρώτην ημέραν του νέου έτους το οποίον σας εύχεται το «ΘΑΡΡΟΣ» ευτυχές και πανευδαίμον.