Ανταπόκριση καταναλωτών αλλά έμποροι και εστιάτορες ζητούν ουσιαστική στήριξη

Ανταπόκριση καταναλωτών αλλά έμποροι και εστιάτορες ζητούν ουσιαστική στήριξη

Ανοιχτά ήταν την Κυριακή τα περισσότερα καταστήματα της Καλαμάτας, με πλήθος καταναλωτών να ψωνίζουν.

Παρά ταύτα, οι έμποροι μέσω τηλεδιάσκεψης ζητούν στήριξη των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, που τους «έχει γονατίσει».

Στο μεταξύ, ουσιαστική στήριξη ζητούν οι καταστηματάρχες εστίασης της Καλαμάτας και σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Αναψυχής Καλαμάτας (Σ.Κ.Ε.Α.Κ.) παρουσιάζει με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν, όπως και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Όπως υπογραμμίζουν, οι επαγγελματίες της εστίασης είναι σε απόγνωση και βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής. Αναγνωρίζουν πως κράτος και κοινωνία αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες δυσκολίες, αλλά επισημαίνουν πως έχουν την ευθύνη να προστατέψουν τον κλάδο και να παρουσιάσουν τα αδιέξοδα που βρίσκεται, καθώς απασχολεί περίπου 400.000 υπαλλήλους με ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας περίπου 13%. Η εστίαση υπολογίζεται ότι συμμετέχει περίπου στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Γενναίες αποφάσεις
«Τι πήρε η εστίαση το 2020 από το κράτος ως βοήθεια για το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων με κρατική εντολή για έξι μήνες (Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο και Νοέμβριο-Δεκέμβριο); Τίποτα!

Τι πήρε για τους υπόλοιπους μήνες με υποχρεωτικούς περιορισμούς στη χωρητικότητά της κατά 30% έως 50% ή περιορισμούς στον τρόπο λειτουργίας της; Τίποτα! Όλα τα πακέτα στήριξης που δόθηκαν ήταν ετεροχρονισμένα, με πολλές στρεβλώσεις, ξεπερασμένα χωρίς να δίνουν ουσιαστική στήριξη στις επιχειρήσεις. Το σύνολο των μέτρων κρίνονται από τον κλάδο ως ανεπαρκή. Είναι παρωχημένα και τα περισσότερα δημιουργούν εντάσεις και τριβές με του εταίρους μας (ενοικιαστές, προμηθευτές, Τράπεζες, εφορία, ταμεία)», σημειώνεται στην ανοικτή επιστολή τους.

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος, περίμεναν πιο γενναίες αποφάσεις και ειδικότερα: «Μέτρα όπως επιπλέον επιδότηση ρευστότητας στο σύνολο του τζίρου μας σε σύγκριση με το 2019. Η επιδότηση του 100% των λειτουργικών τους εξόδων (ενοίκιο, ασφάλιση, ενέργεια, δάνεια, εφορία κλπ.) θα ήταν ορθότερη από τη χορήγηση των τυφλά επιστρεπτέων προκαταβολών – δανείων. Όλα τα έσοδα που δώσατε θα τα ζητήσετε πίσω σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να υπολογίσετε την καταστροφή που θα έχουμε υποστεί. Οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης βρίσκονται στο μέτωπο μιας άνισης μάχης, θυσιάζοντας τους κόπους μιας ζωής εις το όνομα του ιερού αγώνα για προστασίας της δημόσιας υγείας. Όσο οι περιορισμοί αυξάνονται, τόσο περισσότερη στήριξη του κράτους και της κοινωνίας απαιτείται, αφού υπάρχει ορατό ενδεχόμενο ο χώρος της εστίασης να καταρρεύσει και μοιραία μαζί του να βουλιάξει η κοινωνία και η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος, που είναι ο Τουρισμός».

Η μεγαλύτερη κρίση
Ακολούθως, υπογραμμίζουν ότι έχουν επενδύσει αποταμιεύσεις και κεφάλαια χρόνων που αποκτήθηκαν με πολύ κόπο και τώρα τα βλέπουν να χάνονται.

«Θέλουμε μέτρα ουσιαστικά και συγκροτημένα, απολύτως κοστολογημένα, βιώσιμα, μόνιμου χαρακτήρα, ώστε να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή τη δύσκολη περίοδο με το λιγότερο δυνατό κόστος. Η εστίαση ζει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών. Έχει φάει μεγάλη σφαλιάρα και προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά της. Προσπάθειες να διατηρηθούν εστιατόρια, ακόμη και μπαρ, με τη μέθοδο του delivery γίνονται καθημερινά.

Δυστυχώς, δεν αποδίδουν και μεγαλώνουν τη μαύρη τρύπα των επιχειρήσεών μας. Είμαστε όμως εδώ για να βάλουμε πλάτη και να δώσουμε την ευκαιρία στην Πολιτεία να πάρει γενναίες αποφάσεις. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, είμαστε εδώ για να τολμήσουμε να σχεδιάσουμε το αύριο χωρίς προκαταλήψεις και προαπαιτούμενα. Η εστίαση πιστεύει στο προϊόν της, πιστεύει στη χώρα μας, πιστεύει ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας μετά την επιδημιολογική κρίση. Ο σχεδιασμός πρέπει να έχει βάθος 5ετίας και να περιλαμβάνει όλα τα χρόνια προβλήματα του κλάδου».

Και προτείνουν:

-Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ μόνιμα κάτω από το 9%

-Διευθέτηση των απαιτήσεων των εταιρειών πνευματικών δικαιωμάτων σε μόνιμη βάση

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ) σε βάθος διετίας όσο και το διάστημα της πανδημίας.

-Μόνιμα ανοιχτή η ρύθμιση των 120 δόσεων για το διάστημα των επόμενων δύο χρόνων

-Μείωση δημοτικών τελών και λοιπών εισφορών στους Δήμους στο 50% για τα επόμενα δύο χρόνια

-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για διατήρηση προσωπικού στα επόμενα δύο χρόνια

-Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος άμεσα για τις χρήσεις 2020 και 2021

-Επιμήκυνση αποπληρωμής όλων των επιδοτήσεων που λάβαμε για τον covid-19 σε βάθος 10ετίας

-Ρύθμιση κεφαλαίου και τόκων δανείων τις διετίας 2020-21 σε βάθος 5ετίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη