Η γεωπολιτική στρατηγική των εμβολίων

Η γεωπολιτική στρατηγική των εμβολίων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έκανε χθες το εμβόλιο κατά της Covid-19 σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, όπως είχε γίνει γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός του, AKP, με στόχο να καθησυχάσει κάθε αμφιβολία των πολιτών σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

Η Τουρκία άρχισε να χορηγεί το εμβόλιο, που ανέπτυξε η κινεζική Sinovac, σε υγειονομικούς, στο πλαίσιο της πανεθνικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά της Covid-19, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 23.000 ανθρώπους στη χώρα, όπως ψευδώς υποστηρίζουν, καθώς είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιος ο αριθμός. Το κινεζικό εμβόλιο βασίζεται σε διαφορετική τεχνολογία, καθώς περιέχει σωματίδια του κορωνοϊού τα οποία έχουν αδρανοποιηθεί με χημική επεξεργασία.

Η Ρωσία, στο μεταξύ, είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Αίγυπτο με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V με τεχνολογία αδενοϊού και όχι mRNA, όπως τα εμβόλια της Δύσης, αλλά και να δώσει στο Κάιρο την πατέντα παρασκευής του, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.

Η Ρωσία έχει συμφωνήσει και με την Τουρκία για τη διάθεση του εμβολίου Sputnic-V. Η τελευταία θα προμηθευτεί και δόσεις του εμβολίου της αμερικανικής (εβραϊκής) Pfizer και της γερμανικής ΒioΝΤech, η οποία είναι δημιούργημα ενός ζευγαριού Τούρκων μεταναστών.

Όλες αυτές οι προσπάθειες για τα εμβόλια εντάσσονται και στο πλαίσιο μιας, γεωπολιτικού χαρακτήρα, στρατηγικής, εκ μέρους όλων των χωρών που συναλλάσσονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μελλούμενα στη γεωπολιτική σκακιέρα, καθώς η μπίζνα του εμβολίου για τον κορωνοϊό είναι η μεγαλύτερη του 21ου αιώνα μέχρι την επόμενη.

Οι Τούρκοι παίζουν πολυσήμαντα με την Άπω Ανατολή, τη Ρωσία, αλλά και τη Δύση, μη αφήνοντας να πέσει κάτω τίποτα, προκειμένου να έχουν δυνατές οικονομικές σχέσεις με όλους, με στόχο να ενισχύουν με κάθε τρόπο και απ’ όλες τις κατευθύνσεις τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Η Ελλάδα, νυν και αεί, είναι δεμένη στη Δύση και μόνο, από τα βασικά εξοπλιστικά προγράμματα μέχρι τα εμβόλια. Αν, μάλιστα, δε μας ξυπνούσε ο Ερντογάν με την αλαζονεία του, θα κοιμόμαστε ακόμα τον ύπνο του δικαίου. Επιπλέον, αν τα συμφέροντα της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, που είναι απέναντι στην Τουρκία, δε συνέπιπταν για διαφορετικούς λόγους με της Ελλάδας, θα είχαμε πάει άκλαυτοι.

Ας μας κόβει μέρες, λοιπόν, ο θεός, όπως λέει και ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, και ας τις δίνει στο γενίτσαρο Ταγίπ Ερντογάν.

Του Δημήτρη Γιατράκου