Και επίσημα εκτός χάρτη αναδασώσεων τα καμένα δάση της Μεσσηνίας

Και επίσημα εκτός χάρτη αναδασώσεων τα καμένα δάση της Μεσσηνίας

Και επίσημα πλέον, εκτός του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα επόμενα 10 χρόνια, φαίνεται πως μένουν οι δασικές περιοχές της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον αναλυτικό χάρτη των περιοχών που έχουν προεπιλεγεί, και δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή».

Κι αυτό, όταν την τελευταία 15ετία μόνο στον Ταΰγετο και στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Καλαμάτας οι απώλειες, μαζί με τη χαμηλή βλάστηση, ξεπερνούν τα 156.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Το 2007, στη μεγάλη φωτιά στον Ταΰγετο, κάηκαν 50.000 στρέμματα ελάτης και μαύρης πεύκης. Σε επίπεδο δε Μεσσηνίας, οι απώλειες αγγίζουν τα 200.000 στρέμματα.

Να σημειωθεί, ότι βάση του χάρτη για τις περιοχές που έχουν προεπιλεγεί, η μεγαλύτερη έκταση (157.000 στρέμματα) βρίσκεται στην Ομηρούπολη της Χίου και είχε καεί το 2012 (στο νησί επελέγησαν και ακόμη 49.000 στρέμματα που κάηκαν το 2016). Ακολουθεί έκταση 55.100 στρεμμάτων στην Κινέτα και 14.800 στρεμμάτων στο Μάτι που κάηκαν το 2018.

Εκτός η Μεσσηνία
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος αφορά τη φύτευση περίπου μισού εκατομμυρίου στρεμμάτων σε βάθος δεκαετίας, με 30 εκατομμύρια φυτά. Έμφαση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα δοθεί στις περιοχές που επλήγησαν από μεγάλες δασικές πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία και η αναδάσωση δεν έχει προχωρήσει με φυσικό τρόπο. «Στοίχημα, η επαναλειτουργία των κρατικών φυτωρίων, που ήταν από τα πρώτα «θύματα» της οικονομικής κρίσης, αλλά και η συμπλήρωση του σχεδίου με ανάλογης έντασης μέτρα προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων», σημειώνεται στο άρθρο.

Και ενώ όλα αυτά τα κριτήρια θα έπρεπε να εντάσσουν τη Μεσσηνία από τις πρώτες περιοχές στον εθνικό σχεδιασμό, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι στη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 κάηκαν και τα φυτά που είχαν αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο μετά τη φωτιά του 1998, αυτή είναι εκτός. Υπογραμμίζεται, πως όταν μια περιοχή καίγεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, σταματάει η διαδικασία της φυσικής αναγέννησης και μόνη λύση είναι πλέον η αναδάσωση.

Εντός η Μεγαλόπολη
Σύμφωνα με το χάρτη, η μόνη περιοχή που περιλαμβάνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον Εθνικό Σχεδιασμό, είναι η Μεγαλόπολη, όπου το 2012 κάηκαν 43.200 στρέμματα.

Ωστόσο, σε δηλώσεις στην «Καθημερινή» η υπεύθυνη του εθνικού σχεδίου αναδασώσεων Μαρία Κοζυράκη, συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, άφησε ένα παράθυρο ανοικτό, λέγοντας ότι οι περιοχές αυτές δεν θα είναι οι τελικές και συμπληρώνοντας: «Ζητήσαμε από όλες τις διευθύνσεις δασών των αποκεντρωμένων διοικήσεων να οριοθετήσουν τις εκτάσεις που κατά τη γνώμη τους πρέπει να αναδασωθούν, έως τον Ιανουάριο του 2021. Θέλουμε να κατατεθούν από μία έως πέντε προτάσεις ανά περιφερειακή ενότητα, ιεραρχημένες ως προς τη σπουδαιότητά τους. Ο στόχος μας είναι να συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς αναδάσωση περιοχών και να οριοθετηθούν με ακρίβεια, ώστε να υπάρξουν μελέτες για κάθε περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες της».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», το Δασαρχείο Καλαμάτας ετοιμάζει πρόταση γι’ αυτές τις περιοχές του Ταϋγέτου, όμως είναι άγνωστο αν αυτές οι προτάσεις τελικά θα συμπεριληφθούν και πότε στο πρόγραμμα αναδασμών. Πάντως, η Μεσσηνία φαίνεται πως δε θα έχει την προτεραιότητα που θα έχουν οι περιοχές που ήδη έχουν προενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό.

Πρόθεση του υπουργείου είναι να προκηρυχθούν έως το καλοκαίρι από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις όλοι οι διαγωνισμοί για τις μελέτες και τις εργασίες αναδάσωσης και να συμβασιοποιηθούν μέσα στο 2022.

Της Βίκυς Βετουλάκη