Κάθε χρόνο και πιο επικίνδυνος ο δρόμος Καλαμάτας – Σπάρτης

Κάθε χρόνο και πιο επικίνδυνος ο δρόμος Καλαμάτας – Σπάρτης

Νέα κατολίσθηση προχθές έκλεισε το μισό οδόστρωμα

«Παρεμβάσεις… από χθες» αποδεικνύεται κάθε χρόνο ότι έπρεπε να έχουν γίνει στο δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, με τις κατολισθήσεις στον Ταΰγετο να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα διερχόμενα οχήματα. Άλλη μια τέτοια κατολίσθηση σημειώθηκε προχθές το απόγευμα στο 24ο χλμ., κοντά στην «Κούπιτσα», με οδηγούς να περνούν στην κυριολεξία στο παρά πέντε πριν αυτή σημειωθεί.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κινδυνεύσει κόσμος, ενώ έχουν υπάρξει και τραυματισμοί μοτοσικλετιστών, όπως και υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα από τις κατολισθήσεις.

Έκλεισε ο μισός δρόμος
Προχθές το απόγευμα, περίπου στις 5.00, κατολίσθησε ένα μεγάλο χωμάτινο τμήμα, το οποίο έκλεισε το μεγαλύτερο από το μισό οδόστρωμα. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο από τη λωρίδα κατεύθυνσης προς Καλαμάτα, ενώ στο σημείο εκείνο υπάρχει πλάτωμα, που διευκολύνει τη διέλευση των οχημάτων. Η κατολίσθηση έχει έκταση περίπου 20-30 μέτρα.

Όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος ερωτώμενος, από την πρώτη στιγμή που ειδοποιήθηκαν έγινε σήμανση στο σημείο και χθες την περιοχή επισκέφθηκε ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο απομάκρυνσης των καταπτώσεων και αποχιονισμού του δρόμου. «Η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο διεξάγεται με προσοχή αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες μας, δεν μπορούμε να το πειράξουμε τώρα, γιατί θα γίνει χειρότερα. Πρέπει να σταθεροποιηθούν τα πράγματα πρώτα και μετά να γίνει παρέμβαση», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Ολοκληρώνονται οι μετρήσεις
Στην ίδια περίπου περιοχή, αλλά σε μήκος 2-3 χιλιομέτρων, εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα με τη μεγάλη κατολίσθηση που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Όπως σημείωσε ο κ. Αναστασόπουλος, ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο οι μετρήσεις με τα κλισιόμετρα που έχουν τοποθετηθεί μέσα σε γεωτρήσεις για να μετρηθεί ο ερπυσμός του εδάφους.

Παράλληλα, οριστικοποιείται η μελέτη αποκατάστασης, η οποία έχει εξασφαλισμένη πίστωση, και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει γίνει η αποκατάσταση.

Τέλος, πρόσθεσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση προστατευτικού πλέγματος, συνολικά 5 στρεμμάτων, σε σημεία που είναι επικίνδυνα για κατολίσθηση.

Βέβαια, μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν, αυτή η παρέμβαση είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Της Βίκυς Βετουλάκη