«Κέρδισε» πρωτόδικα τις αγωγές το Δημόσιο στη Δυτική Παραλία

«Κέρδισε» πρωτόδικα τις αγωγές το Δημόσιο στη Δυτική Παραλία

Το Δημόσιο κέρδισε τις πρώτες αγωγές κατά ιδιοκτητών στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, καθώς στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι εναγόμενοι δεν παραστάθηκαν στη δικαστική διαδικασία, με αποτέλεσμα η απουσία τους να εκληφθεί ως τεκμήριο ομολογίας. Φυσικά, υπάρχει και η διαδικασία των εφέσεων, αλλά κάθε μάχη είναι ξεχωριστή και διαφορετική.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι περίπου έξι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται όλες οι υπόλοιπες αγωγές που έχει καταθέσει το Δημόσιο σε βάρος ιδιοκτητών της συγκεκριμένης περιοχής.

Δεν έχουν προσδιορισθεί
Κάποιες από τις υπόλοιπες αγωγές έχουν ήδη συζητηθεί και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης, ενώ για τις περισσότερες δεν έχει καν προσδιορισθεί δικάσιμος.

Πάντως, εκτιμάται ότι για τις αγωγές αυτές, όπου έχουν παρασταθεί με νομικά μέσα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, για το δικαστήριο θα είναι μονόδρομος να διατάξει πραγματογνωμοσύνη, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει θέσει υπό αμφισβήτηση δεκάδες περιουσίες σε όλη την ακτογραμμή της Δυτικής Παραλίας Καλαμάτας, από την περιοχή του Κορδία έως τουλάχιστον τις εκβολές του ποταμού Παμίσου, και έχει καταθέσει δεκάδες αγωγές κατά ιδιοκτητών. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεκαετιών, που βρίσκονται κάτω αλλά και πάνω από τον κεντρικό δρόμο της Δυτικής Παραλίας.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει φέρει τεράστια αναστάτωση τα τελευταία χρόνια στους ιδιοκτήτες της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν να κινδυνεύουν πλέον εκτάσεις που κατέχουν και εκμεταλλεύονται γενιές και γενιές.

Στα όρια του παλαιού αιγιαλού
Η ιστορία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 με την ολοκλήρωση του αρχικού Κτηματολογίου, οπότε το Δημόσιο άρχισε να διεκδικεί ακίνητα που βρίσκονται μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού στην περιοχή του Κορδία και του Μπουρνιά, τα οποία καλλιεργούνται εδώ και δεκαετίες.

Το Ελληνικό Δημόσιο προβάλλει εμπράγματα δικαιώματα μιας μεγάλης λωρίδας γης, η οποία θεωρεί ότι περιλαμβάνεται στα όρια του παλαιού αιγιαλού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς φαίνεται, είναι ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών, τα ακίνητα των οποίων διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο, δεν κατέχει τίτλους ή κατέχει τίτλους που είναι ασαφείς.

Αγωγές
Το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταθέσει περισσότερες από 30 αγωγές σε βάρος ιδιοκτητών και υποστηρίζει ότι πρόκειται για δικές του ιδιοκτησίες. Οι δε εκτάσεις που διεκδικεί είναι μεγάλες και σημαντικές, και στην περίπτωση που δικαιωθούν οι αγωγές του, θα δημιουργηθεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή, αφού θα επηρεάσει δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής.

Πάντως, δικηγόροι στους οποίους έχουν απευθυνθεί οι ιδιώτες για να μπορέσουν να αντικρούσουν τις αγωγές που έχει καταθέσει το Δημόσιο σε βάρος τους, εκτιμούν ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και οι διεκδικήσεις του Δημοσίου επεκτείνονται σε όλη την εκεί παραλιακή ακτογραμμή και συνεχίζονται από τις εκβολές του ποταμού Παμίσου μέχρι και την Μπούκα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το Δημόσιο, η οριογραμμή του παλαιού αιγιαλού στην περιοχή της Δυτικής Παραλίας έχει καθορισθεί με διοικητικές πράξεις από τη δεκαετία του 1980.

Της Βίκυς Βετουλάκη