«ΘΑΡΡΟΣ» 16 Νοεμβρίου 1908: Η απαγωγή χήρας και η καταδίωξις των απαγωγέων

«ΘΑΡΡΟΣ» 16 Νοεμβρίου 1908: Η απαγωγή χήρας και η καταδίωξις των απαγωγέων

Ο εκ του χωρίου Πιλαλίστρα του Δήμου Εύας Γεώργιος Αποστολόπουλος προχθές μεταβάς μετ’ άλλων εις το χωρίον Λυκότραφος του Παμίσου απήγαγεν ακουσίως την χήραν Πούλου Δεριζώτη.

Ο απαγωγεύς απέβλεψεν αφ’ ενός εις την ωραίαν χήραν ενδιαφερόμενος ίνα αυτή… αλλάξη όνομα κατά το τραγούδι, τον παρεκίνησεν όμως το πλείστον και η καλή περιουσία αυτής και δια τούτο  έσπευσεν εις την εκτέλεσιν της αποφάσεώς του, ίνα μη προλάβουν άλλοι οι οποίοι εξ ίσου ενδιεφέροντο δια την χήραν.

Ήτο δε εν γνώσει αυτού, ότι αρκετοί είχον ζητήση την χείρα της χήρας και την περιουσίαν αυτής, αλλ’ αύτη ηρνείτο και εξηκολούθη να διατελή εν χηρεία.

Καταδίωξις των απαγωγέων
Την απαγωγήν εγκαίρως αντιληφθέντες οι συγγενείς της απαχθείσης εξήλθον προς καταδίωξιν βοηθούμενοι και υπό άλλων συγχωρίων των.

Η καταδίωξις υπήρξε λυσσαλέα. Μόλις δ’ αμέσως αντίκρυσαν τους απαγωγείς επυροβόλησαν αυτούς. Πολλοί δε πυροβολισμοί ερρίφθησαν κατά των φευγόντων. Ούτοι όμως κατόρθωσαν να διαφύγωσιν απάγοντες μεθ’ εαυτών και την πολύτιμον λείαν των χωρίς να γνωσθή πού κατέφυγον, τοιουτοτρόπως οι διώκται επέστρεψαν άρπακτοι.

Η αστυνομία καταγίνεται προς ανακάλυψιν και σύλληψιν των απαγωγέων, αι συγγενείς όμως της απαχθείσης μετά συγχωρίων των εξακολουθούν τας ερεύνας των προς ανακάλυψιν του κρησφυγέτου και απελευθέρωσιν της απαχθείσης ωραίας χήρας.

__________________ 

ΕΓΓΑΜΟΣ ΜΝΗΣΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΑΤΩΝ ΤΗΝ ΜΝΗΣΤΗΝ ΤΟΥ
Το πάθημα μιας χήρας
«ΘΑΡΡΟΣ» 18 Νοεμβρίου 1908
Ο εκ Καρτερολίου της Εύας Δημ. Παναγιωτόπουλος ορεγόμενος της κόρης της εξ Αλητσελεπή της Οιχαλίας Γεωργίτσας χήρας Παναγ. Καλογεροπούλου, Αγρινής ονόματι, δι’ επανειλημμένων αποπειρών του προς την χήραν εζήτησεν αυτήν εις γάμον. Η χήρα όμως μη γνωρίζουσα αυτόν εδίσταζε και απεποιείτο το συνοικέσιον.

Η επιμονή του γαμβρού
Ο γαμβρός επιμένων εις το σατανικόν σχέδιόν του εις το οποίον εζήτει να περιπλέξη την χήραν μετεχειρίσθη ως μεσίτην έναν αγροφύλακα παρά του οποίου παραπεισθείσα αύτη συγκατένευσεν επιτέλους εις το συνοικέσιον υπό τον όρον του να λάβη η κόρη της προγαμιαίαν δωρεάν.

Ούτω συμφωνηθέντων, προ ημερών μετέβησαν εις Ανδρούσας, εκεί δε συνετάχθη και το προικοσύμφωνον ενώπιον του Συμβολαιογράφου Τριανταφυλλοπούλου. Ο γαμβρός εφαίνετο ευτυχής, ότι κατόρθωσε να εξασφαλιση την ποθητήν κόρη.

Η κόρη εξαπατάται και ο γαμβρός εξαφανίζεται
Μεθ’ ημέρας από του συνοικεσίου ο γαμβρός τη συγκαταθέσει της ανυπόπτου πενθεράς του χήρας πήρε την μνηστήν του εις την εν Καρτερολίω οικίαν του καθ’ ης μετήλθε βίαν. Μετά την πράξιν, εγκατέλειψε το θύμα του και εξηφανίσθη.

Η κόρη εγκαταλειφθείσα τάχασε κυριολεκτικώς αναζητήσασα τον μνηστήρα της, δεν ηδυνήθη να εύρη αυτόν. Οι φόβοι δε ήρχισαν να καθίστανται βάσιμοι, ότι πρόκειται περί πλεκτάνης και απάτης.

Συντετριμένη φεύγει εκείθεν και επιστρέφει εις την μητρικήν οικίαν.

Η μήτηρ εμβρόντητος έμαθε τα λαβόντα χώραν και έξω φρενών ανεζήτει τον γαμβρόν της αλλά εις μάτην.

Το πράγμα διεκοινώθη πλέον.

Όπου αποδεικνύεται έγγαμος
Η επιστρέψασα κόρη εις την οικίαν της και η μήτηρ της, απεκάλυψεν αμέσως την πλεκτάνην εις την οποίαν περιεπλέχθησαν, διότι συν τοις άλλοις εγνώσθη ότι ο γαμβρός ήτο έγγαμος και όλη η ιστορία του συνοικεσίου επενοήθη… χάριν αυτών δια να απατηθή και η χήρα μήτηρ και πέση θύμα και η κόρη της.

Η δυστυχής μήτηρ καθά εμάθομεν κατήγγειλε τι τον γαμβρόν και του συνεργήσαντας εις την πλεκτάνην της απάτης ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Φωτo: Αστυνομικό τμήμα 1925 από το Policemagazine.gr