«ΘΑΡΡΟΣ» 25 Μαρτίου 1908: Τρομερόν δυστυχήμα εν Νησιώ

«ΘΑΡΡΟΣ» 25 Μαρτίου 1908: Τρομερόν δυστυχήμα εν Νησιώ

-Δύο νεκροί και δύο τραυματίαι από βαρελότα

-Εικών σπαρακτική

Τρομερόν δυστύχημα συνετάραξε την προχθές Κυριακήν την γείτονα πόλιν και κρατεί αυτήν εν συγκινήσει. Δύο νεκροί μαθηταί εύρον οικτρόν θάνατον υπό τας τραγικωτέρας των περιστάσεων.

Περί ώραν 3.30 μ.μ. οι κώδωνες των ναών εκρούοντο προαγγέλλοντες δυστύχημα. Όλοι ενόμιζον επισυμβάσαν πυρκαϊάν και πάντες ανήσυχοι διεπυνθάνοντο τι συνέβη. Μετ’ ολίγον εγνώσθη ότι εις την οικίαν του Πούλου Μανωλόπουλου εφονεύθησαν δύο μαθηταί εξ εκρήξεως των βαρελότων.

Ολόκληρος σχεδόν η πόλις έσπευσεν επί τόπου. Σωρείαι κόσμου είχον περικυκλώση την οικίαν αλλ’ ουδείς ετολμούσε να εισέλθη εντός εκ του φόβου των βαρελότων.

Εντός της οικίας οιμωγαί, θρήνοι συνεκίνουν και κατεσπάρασσον.

Πώς συνέβη το δυστύχημα
Εν τη οικία εκείνη του Π. Μανωλοπούλου εκάθηντο δύο μαθηταί του Γυμνασίου της β΄ τάξεως, Απ. Χριστόπουλος εξ Ανδρούσης και Κ. Γιαννακόπουλος εκ Καλογερορράχεως.

Ούτοι θέλοντες να κατασκευάσουν βαρελότα δια το Πάσχα είχον προμηθευθή από φαρμακείον τι όλας τας προς τούτο ύλας. Ζητήσαντες εν χαβάνι από την οικοδέσποιναν ήρχισαν να συντρίβουν τας ύλας ταύτας εν αυτώ.

Την εργασίαν ταύτην ως ειδικώτερον εξετέλει ο Γιαννακόπουλος, του ετέρου όντος επιβοηθητικού.

Ο Γιαννακόπουλος εξηκολούθει να συντρίβη τας ύλας, οπόταν εκρήγνυται αύται και τρομερός κρότος ακούεται καθ’ όλην την συνοικίαν.

Η οικία σείεται. Η οροφή αυτής κατά πλείστον πίπτει.

Τα θύματα
Το χαβάνι ενώ συνετρίβοντο αι ύλαι διαμελίζεται εις άπειρα τεμάχια. Ο Γιαννακόπουλος κτυπηθείς από τα τεμάχια αυτού και από τα αναφλεγέντα επί της τραπέζης άλλα βαρελότα, γίνεται χίλια κομμάτια κυριολεκτικώς. Εν τεμάχιον τον κτυπά εις την παρειάν και διανοίγεται οπή εις την άλλην, άλλο του κόπτει το δεξιόν χέρι, τεμάχια και δάκτυλα του οποίου προσκολλώνται εις τον όροφον και τους τοίχους, αμέσως δε πίπτει άπνους.

Ο έτερος μαθητής Χριστόπουλος, καθώς ίστατο κτυπάται από τεμάχια του χαβανιού εις διάφορα μέρη του σώματός του. Ο θώραξ διανοίγεται, παρουσιάζον φρικτόν θέαμα και κυλίεται χαμαί μη αντέχων τους πόνους.

Και άλλα θύματα
Εκτός των θυμάτων αυτών και η οικοδέσποινα Σταματίνα Μανωλοπούλου ευρισκομένη εις άλλον δωμάτιον ετραυματίσθη εις το πρόσωπον και του μικρού παιδιού της εξωρύχθη ο οφθαλμός και πνέει τα λοίσθια.

Εν τη οικία θρήνος και οδυρμός και κατασπαράσσουσα εικών. Ουδείς δ’ ετόλμα να εισελθη αυτή δια τον φόβον των βαρελότων.

Μετ’ ολίγον εισήλθον αστυνομικά όργανα και ευρέθησαν προ σπαραξικαρδίου εικόνος φονευμένων και ηκρωτηριασμένων και θρηνούντων.

Επεριποιήθησαν τους πληγωμένους και παρέλαβον τα εναπομείναντα 12 άθικτα βαρελότα.

Ο Γιαννακόπουλος την εσπέραν εξέπνευσε και ο νεκρός του καθώς και του Χριστοπούλου μετεφέρθη εις το χωρίον των.

Η συγκίνησις δ’ εν τη γείτονι είναι αδιάπτωτος δια το τρομερόν του δυστυχήματος.