«ΘΑΡΡΟΣ» 4 Μαρτίου 1908: Η τελετή των εγκαινίων του ατμοπλοίου «Καλάμαι»

«ΘΑΡΡΟΣ» 4 Μαρτίου 1908: Η τελετή των εγκαινίων του ατμοπλοίου «Καλάμαι»

Μετά πάσης της δυνατής μεγαλοπρεπείας εωρτάσθησαν την προχθές Κυριακήν τα εγκαίνια του ατμοπλοίου «Καλάμαι» της νέας ατμοπλοΐας «Η Πελοπόννησος» των Κοτταροπούλου – Καλογεράκου.

Το ατμόπλοιον τούτο σημαιοστόλιστον και εγγύς της αποβάθρας παρουσίαζεν ωραίαν εικόνα.

Από της πρωίας δε ήρχισε η κίνησις εν αυτώ, της παρασκευής πάντων των απαιτουμένων δια τα εγκαίνια και περί την 9ην ώραν τα πάντα ήσαν έτοιμα.

Η συρροή του κόσμου
Ο κόσμος ήρχισε χειμαρρωδώς να σπεύδη προς το ατμόπλοιον τούτο. Κίνησις αισθητή παρουσιάζετο εν τω λιμένι με την μεταφοράν του κόσμου εις το ατμόπλοιον.

Εκ της πόλεως κατά σωρείας, έσπευδεν ο κόσμος πεζή και εφ’ αμαξών δια να παραστή εις την τελετήν των εγκαινίων του νέου ατμοπλοίου.

Εν γένει δε εν τη Παραλία παρουσιάζετο μια εξαιρετική κίνησις, η οποία απέσπα την προσοχήν και σπουδαίον εκίνει το ενδιαφέρον.

Εν τω ατμοπλοίω
Εν τω ατμοπλοίω παρουσιάζετο πανοραματικόν φαινόμενον.

Εστολισμένον τούτο και κεκανονισμένον εορταστικώτατα παρουσίαζε θέλγουσαν εικόνα. Ο κόσμος αθρόος ανήρχετο εν αυτώ και ο ευρισκόμενος δ’ εν αυτώ περιεφέρετο καθ’ άπαντα αυτού τα σημεία και παρήγετο μία αισθητοτάτη κίνησις.

Εν τω μέσω του ατμοπλοίου πολυτελής τράπεζα έφερε πάντα τα αναγκαία δια τον αγιασμόν. Παρέκει βουνόν ολόκληρον αναψυκτικών όλων των ειδών ικανοποίει και του μεγαλυτέρου Λουκούλλου τας ορέξεις.

Ολόκληρον επιτελείον υπηρεσιακόν υπεδέχετο πάντα προσερχόμενον.

Ο αγιασμός
Μετ’ ολίγον τα πάντα ητοιμάσθησαν δια τον αγιασμόν. Προσήλθον οι ιερείς πέριξ της τραπέζης και ήρξατο η ακολουθία του αγιασμού. Εψάλησαν πάντα τα απαιτούμενα και μετά το πέρας αυτού οι ιδιοκτήται εδέχθησαν τα θερμά πάντων συγχαρητήρια και ευχάς υπέρ της προκοπής και προόδου του έργου.

Ο μεγαλέμπορος Αντωνακόπουλος ακολούθως εξήρε το έργον και κατέδειξε τας εκ τούτου πολλαπλάς και ποικίλας ωφελείας.

Υπό τα χειροκροτήματα δε πάντων επεράτωσε τον λόγον του ο Αντωνακόπουλος, οπόταν ατελείωτα ήρξαντο τα συγχαρητήρια και αι ευχαί του απείρου συρρέοντος κόσμου προς τους μεγαλεπιχειρηματίας ιδιοκτήτας του, Γεώργιον Α. Κοτταρόπουλος και Καλογεράκον.

Τα αναψυκτικά
Μετά ταύτα κατά σωρείας προσεφέροντο τα παντοειδή αναψυκτικά, τα γλυκά, οι σαμπάνιες, αφθόνως προσεκομίζοντο και επ’ αρκετόν εβασίλευσεν εν τω ατμοπλοίω μία αληθής πανήγυρις.

Οι πάντες έπινον, όλοι ηύχοντο και οι πάντες συνέχαιρον τους ιδιοκτήτας ή ηυχαρίστουν και ολόκληρον επιτελείον της υπηρεσίας, το οποίον θαυμασίως υπηρέτει εν τω ατμοπλοίω.

Και μία εκδρομή
Κατόπιν τούτων το ατμόπλοιον ητοιμάσθη να κάμη την μικράν εκδρομήν του έξω του λιμένος, τα πλήθη τα εν αυτώ ευφροσύνως ήκουσαν τούτο και ήρχισαν να επευφημούν. Ούτως μετ’ ολίγον «Αι Καλάμαι» απάρουν και σιγά – σιγά και μεγαλοπρεπώς εξέρχονται του λιμένος.

Σφυρίζουν διαρκώς και το εν αυτώ κανόνιον κανονιοβολεί και παράγεται εν πανδαιμόνιον αληθές, ευχάριστον και ενθουσιαστικόν.

Έξωθεν παρατηρών τις το θέαμα έβλεπε μίαν εικόνα τερπνήν. Το εστολισμένον ατμόπλοιον και ο καθ’ όλα τα σημεία αυτού μετακινούμενος κόσμος παρουσίαζαν ασύνηθες φαινόμενον.

Διευθύνοντος του πελωρίου καπετάνιου Καλογεράκου, το ατμόπλοιον πλέον προς τα Λακωνικά παράλια φθάνει μέχρι Κιτριών και επαναστρέφει πάλιν και μετ’ ολίγον καταπλέει εν τω λιμένι υπό την γενικήν ευχαρίστησιν πάντων.

Η έξοδος του κόσμου
Ακολούθως αποχαιρετών και ευχαριστών τους ιδιοκτήτας του ατμοπλοίου ο κόσμος εξήρχετο αυτού. Κίνησις ζωηροτάτη παρουσιάζετο. Οι πάντες απήλθον εις τα ίδια. Ούτω δε έληξεν η σεμνή και ωραία αύτη εορτή των εγκαινίων του νέου ατμοπλοίου «Αι Καλάμαι».

Το ατμόπλοιον τούτο την ιδίαν εσπέραν ανεχώρησεν εις Πειραιά, ίνα επιφέρει μερικάς εσωτερικάς διαρρυθμίσεις, μετά το πέρας των οποίων θ’ αρχίση τακτικώς των πλόων αυτού.

________________

ΙΔΡΥΣΙΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΤΜΟΠΛΟΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

-Η συγκοινωνία των Καλαμών μετά των άλλων λιμένων

-Ίδρυσις γαιανθραποθηκών

«ΘΑΡΡΟΣ» 25 Δεκεμβρίου 1908

Μετ’ ειλικρινούς χαράς αγγέλλομεν την ίδρυσιν μεγάλης Ατμοπλοϊκής Εταιρείας υπό την επωνυμίαν «Εθνική Ατμοπλοΐα της Ελλάδος», σκοπός της οποίας είναι η δια κολοσσιαίων ατμοπλοίων εξυπηρέτησις των γραμμών Λονδίνου, Λιβερπούλης, Αμβέρσης, Αμβούργου και όλων των διαμέσων ως και των μεγαλυτέρων λιμένων της Ανατολής και της Μαύρης θαλάσσης.

Και υπερωκεάνειοι πλόες
Εκτός των ανωτέρω γραμμών η Ατμοπλοϊκή αύτη Εταιρεία ιδρύει και δύο τακτικάς μηνιαίας επί του παρόντος γραμμάς κατευθείαν εξ Ελλάδος δι’ Αμερικήν, εξ ων η μεν μία μεταναστευτική θα κάμη έναρξιν των γραμμών της περί τα τέλη του προσεχούς Φεβρουαρίου δια του πρώτου Υπερωκεανείου ευρισκομένου υπό κατασκευήν Ατμοπλοίου της ονομασθέντος «Πατρίς», 12.000 περίπου τόννων, τελειότατον υφ’ όλας τας επόψεις και ταχύτατον, καθόσον την εντεύθεν μέχρι Νέας Υόρκης απόστασιν θα διανύη εις 12-13 το πολύ ημέρας.

Η ετέρα δε γραμμή, ήτις μόνου εμπορεύματος θα δέχεται δι’ Αμερικήν, θ’ αρχίση από του προσεχούς Ιανουαρίου με αναχωρήσεις εντεύθεν κατά μήνα.

Η ίδρυσις της Εθνικής ταύτης Ατμοπλοΐας πληροί τελείως το παλαιόν ωραίον όνειρον των μεγάλων πατριωτών μας, την δι’ ελληνικών πλοίων συγκοινωνίαν και ούτως ειπείν την εμπορικήν ένωσιν του έσω με τον έξω Ελληνισμόν.

Την σπουδαιότητα του γεγονότος τούτου δύναται πας τις να εννοήση, μετά μείζονος δε χαράς χαιρετίζομεν ταύτην, διότι μανθάνομεν, ότι η Εταιρεία αύτη καθιδρύει εν τη πόλει μας Κεντρικόν Πρακτορείον με ευρυτάτην δικαιοδοσίαν, περιλαμβάνουσαν το μεγαλύτερον μέρος της Πελοποννήσου, ούτινος η Διεύθυνσις ανετέθη εις τον συμπολίτην μας μεγαλέμπορον και μεγάλην πείραν περί τα τοιαύτα κεκτημένον, Νικόλαον Πουλάκον.

Αι ωφέλειαι
Κατάδηλοι είναι αι ωφέλειαι αίτινες θέλουσι προσγίνει τη πόλει μας εκ της μεγάλης ταύτης συγκεντρώσεως των τε επιβατών και εμπορευμάτων και η ως εκ τούτου αναζωπύρωσις του τοπικού εμπορίου, όπερ είναι και η ζωή της πόλεως.

Δια τους λόγους τούτους δεν μας επιτρέπεται ν’ αμφιβάλλωμεν, ότι πάντες οι δυνάμενοι θέλουσι συντρέξει προθύμως εις την πρόοδον του εθνικού τούτου έργου, προωρισμένου να περιαγάγη την σημαίαν μας ανά τους ωκεανούς και τας απωτάτας θαλάσσας.

Ίδρυσις γαιανθρακαποθηκών
Την ίδρυσιν της διαληφθείσης ως άνω Εταιρείας παρηκολούθησε και έτερον επίσης ευχάριστον και ωφέλιμον δια τον τόπον μας γεγονός.

Οι ιδρυταί της Εταιρείας ταύτης και μεγάλοι εφοπλισταί αδελφοί Εμπειρίκοι απεφάσισαν την ίδρυσιν ενταύθα μονίμων γαιανθρακαποθηκών, όπως ανθρακεύωσι τα ατμόπλοια της ατμοπλοΐας, καθώς και τα ξένα της μεγάλης πελατείας των και προς τον σκοπόν τούτον εσημειώθη και ο λιμήν των Καλαμών εις τα Listinua του Λόυδ της Αγγλίας ως λιμήν ανθρακεύσεως.

Και η Διεύθυνσις της εργασίας ταύτης ανετέθη εις τον Γενικόν Πράκτορα Νικόλαον Πουλάκον.