«ΘΑΡΡΟΣ» 9 Αυγούστου 1908: Σκάνδαλον εν τη πόλει Μεσσήνη

«ΘΑΡΡΟΣ» 9 Αυγούστου 1908: Σκάνδαλον εν τη πόλει Μεσσήνη

Πρωτοφανές σκάνδαλον λαμβάνει χώραν από ημερών εν τη πόλει Μεσσήνη. Προ μηνών ο εκ της πόλεως Μεσσήνης φαρμακοποιός Αναστάσιος Βακαλόπουλος υπέβαλεν αίτησιν του πληθυσμού επιτρέποντος, όπως ιδρύση φαρμακείον εν Μεσσήνη, όπερ και του επετράπη παρά του επί των Εσωτερικών Υπουργού, μετά την ομόφωνον του Ιατροσυνεδρίου γνωμοδότησιν, δημοσιευθείσης της σχετικής διαταγής και εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τούτο όμως μαθόντες οι ισχύοντες της επαρχίας Μεσσήνης βουλευταί οίτινες νομίζουσιν εαυτούς ανωτέρους των νόμων και θέλοντες τα επικρατώσα δια της αυθαιρεσίας και του απολυταρχισμού επίεσαν τον Υπουργόν και διέταξε τηλεγραφικώς τον Νομάχην όπως μη κοινοποιήση την άδειαν. Αλλά τούτο ουδεμίαν αξίαν έχει, καθ’ όσον ουδαμού του φαρμακευτικού νόμου αναφέρεται. Και ως συνέστησαν εις τον Βακαλόπουλον διακεκριμένοι νομομαθείς, ως ο σεβαστός αρχηγός της αντιπολιτεύσεως Ράλλης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αγγελόπουλος, ο πρώην Αρειοπαγίτης Βάλβης κ.λπ., ούτος προέβη εις το άνοιγμα του φαρμακείου του. Τούτο όμως επροξένησεν αυτοίς αληθή λύσσαν και μη δυνάμενοι πλέον ν’ ακυρώσωσι την πράξιν του Υπουργού, έθεσεν εις ενέργειαν άλλο μέσον. Εύρον δήθεν λόγον δια του Νομάρχου Μεσσηνίας, ο οποίος διέταξε την αστυνομίαν και δια της βίας έκλεισεν αυτό χωρίς ουδεμίαν προς αυτό να έχη διαταγήν του Υπουργού ως διατάσσει ο νόμος του 2880.

Αλλ’ ο Νομάρχης δεν αρκείται μόνον εις τούτο, θέλει να φέρη εις πέρας το έργον αυτού, νομίζων τούτο εύκολον. Διότι ως μετ’ επιτάσεως δίδουσιν οι εκ των προτέρων προεξοφλούντες τας γνώμας και αποφάσεις αυτού, σκέπτεται δια νέας γνωμοδοτήσεώς του να ελαττώση τον πληθυσμόν, τον οποίον προ έτους μόλις, προκειμένου περί φίλου του κόμματος, δια της υπ’ αριθμ. 2866 γνωμοδοστήσεώς του ανεβίβασαν εις 21.926, ο δε υπουργός δια του υπ’ αριθμ. 18683 εγγράφου του υπεβίβασεν εις 16.574, χωρίς να αναλογίζηται τας ποινικάς αυτού ευθύνας.

Αλλά ερωτώμεν: είναι δράσις αυτή υπαλλήλων εχόντων πλήρη συνείδησιν των καθηκόντων των και της αξιοπρεπείας αυτών; Είναι δράσις αύτη οργάνων ευνομουμένης πολιτείας ή τέλειος απολυταρχισμών;

Ως δε μανθάνομεν ο Βακαλόπουλος εκτός των άλλων μέτρων αυτού προ περιφρούρησιν του καταπατουμένου δικαίου του κατήγγειλε τηλεγραφικώς τον Νομάρχην εις το Εφετείον. Ελπίζομεν δι’ ότι η Δικαιοσύνη της πατρίδος μας θα δώση την δέουσαν απάντησιν εις τας πράξεις αυτάς και θα πατάξη την ανομίαν και αυθαιρεσίαν, όσον υψηλά και αν ίσταται αύτη και μεθ’ όσους τίτλους και περιβλήματα αν φέρη.
Μεσσήνιος

Η κατηγορία του Φαρμακοποιού Βακαλόπουλου
«ΘΑΡΡΟΣ» 13 Σεπτεμβρίου 1908
Εις το Πλημμελειοδικείον εισήχθη χθες προς εκδίκασιν η κατά του εν Μεσσήνη φαρμακοποιού Βακαλοπούλου κατηγορία, ότι παρανόμως εν Μεσσήνη απηγγέλλετο τον φαρμακοποιόν.

Είναι γνωστή η τόσον εγείρασα πάταγον υπόθεσις αύτη και η επακολουθήσασα σφράγισις του φαρμακείου.

Συνήγοροι του κατηγορουμένου παρέστησαν οι δικηγόροι Γεώργιος Καντιάνης και Δημ. Κάββουρας.

Εκ των μαρτύρων της κατηγορίας απουσίαζον ο Νομάρχης και ο Υποδιευθυντής της Αστυνομίας Μεσσήνης, δια τον λόγον δε τούτον ο Εισαγγελεύς Δημητριάδης πρότεινε την αναβολήν εκδικάσεως της υποθέσεως.

Το δικαστήριον διασκεφθέν ιδιαιτέρως ανέβαλε την υπόθεσιν ταύτην δια την 29η τρέχοντος διατάξαν την βιαίαν προσαγωγήν των απουσιαζόντων μαρτύρων.

Από το Πλημμελειοδικείον
«ΘΑΡΡΟΣ» 30 Σεπτεμβρίου 1908
Την χθεσινήν συνεδρίασιν του Πλημμελειοδικείου απησχόλησεν ολόκληρον η κατά του φαρμακοποιού Μεσσήνης Βακαλοπούλου κατηγορία. Το δικαστήριον θεωρήσαν την έκδοσιν αδείας περί λειτουργίας του Φαρμακείου κηρυχθείσαν δια Β. Διατάγματος ισχυράν, και επομένως την κατόπιν επελθούσαν ανάκλησιν άνευ νομικής αξίας, εκήρυξεν παμψηφεί αθώον τον κατηγορούμενον διατάξαν άμα και την αποσφράγισιν του φαρμακείου του. Συνήγοροι του Βακαλοπούλου παρέστησαν οι δικηγόροι Γεώργιος Καντιάνης και Δημ. Κάββουρας.

Επίσης κατά την χθεσινήν δικάσιμον εδικάσθη εις πενθήμερον φυλάκισιν ο έμπορος Παναγ. Κοντόλαιμος επί εξυβρίσει δια του Τύπου του ενταύθα δικηγόρου Β. Κουτσομητοπούλου. Αμφοτέρας τας δίκας παρηκολούθησεν αρκετός κόσμος.