Το Φεβρουάριο ολοκληρώνεται η μελέτη για τη μεγάλη κατολίσθηση στον Ταΰγετο

Το Φεβρουάριο ολοκληρώνεται η μελέτη  για τη μεγάλη κατολίσθηση στον Ταΰγετο

Στις παρεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή του Ταϋγέτου, μετά και την τελευταία κατολίσθηση, αναφέρθηκε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, όπως και στον αποχιονισμό του δρόμου Καλαμάταw – Σπάρτης από χθες, προκειμένου να παραμείνει ανοικτός.

Όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, το έργο του αποχιονισμού στην περιοχή του Ταϋγέτου αυτή την περίοδο, μαζί με άρση καταπτώσεων, αντιμετωπίζεται, μέσω εργολαβίας, που είναι σε εξέλιξη και η οποία παρακολουθεί τον εθνικό δρόμο και το υπόλοιπο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Διευκρίνισε ότι οι όποιες παρεμβάσεις απαιτούνται, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, προγραμματίζονται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και την Πολιτική Προστασία.

Μετρήσεις

Σχετικά με την πρόσφατη κατάπτωση, τόνισε ότι αυτή αφορούσε λεπτόκοκκο χωμάτινο κυρίως υλικό, το οποίο προσωρινά απομακρύνθηκε εν μέρει, σημάνθηκε η περιοχή για αποφυγή ατυχημάτων, ενώ παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ολοκληρώνεται, επίσης, εντός Φεβρουαρίου και η μελέτη για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης, στο 24ο χλμ., ώστε άμεσα να δημοπρατηθεί το ενταγμένο στο ΠΔΕ έργο «Αποκατάσταση κατολισθήσεων στην 82η Ε.Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης από χ.θ. 24+000 έως όρια Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας», προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, θα επιλύσει το χρονίζον πρόβλημα στη συγκεκριμένη θέση. 

Μετά την τοποθέτηση κλεισιομέτρων και τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί, θα αξιολογηθεί από τη μελέτη η συγκεκριμένη θέση, προκειμένου να προταθεί η βέλτιστη τεχνική λύση. «Τα κλεισιόμετρα έχουν καταγράψει μερική μετακίνηση, λόγω και των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Οι μετρήσεις συνεχίζονται, αλλά έχουμε ζητήσει στο μέσο του Φεβρουαρίου να υπάρξει τελική πρόταση με ό,τι μετρήσεις έχουν γίνει», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασόπουλος. 

Παρεμβάσεις

Σε ό,τι αφορά την εργολαβία των 3.000.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το έργο με τίτλο: «Συντήρηση – οδική ασφάλεια της 82ης Εθνικής Οδού Καλαμάτας – Σπάρτης», ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι βρίσκεται σε ικανοποιητικό σημείο, αφού έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση πλέγματος σε πέντε από τα δέκα στρέμματα που προβλέπει η μελέτη, ενώ έχει γίνει και η προετοιμασία για τις υπόλοιπες θέσεις τοποθέτησης.

Προβλέπονται ακόμα να πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού και μόρφωσης των τάφρων, κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου, οδοστρωσία – ασφαλτόστρωση κατά θέσεις με αντιολισθηρή στρώση κυκλοφορίας, εργασίες σήμανσης – ασφάλειας. 

Οι ασφαλτοστρώσεις, όπως διευκρίνισε ο αντιπεριφερειάρχης, θα ξεκινήσουν όταν ο καιρός το επιτρέψει, ενώ για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων παρατήρησε ότι πολλά προβλήματα στο δρόμο δημιουργούνται εξαιτίας της μη παροχέτευσής τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη