Αγρότες Μεσσήνης: «Τώρα είναι η ώρα να ξεσηκωθούμε και να διεκδικήσουμε!»

Αγρότες Μεσσήνης: «Τώρα είναι η ώρα να ξεσηκωθούμε  και να διεκδικήσουμε!»

Την Παρασκευή 19/2 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης μαζί με άλλους αγρότες της περιοχής συναντήθηκαν με το βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Π. Μαντά, με σκοπό να τον ενημερώσουν για τα οξυμμένα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, αλλά και να τους ενημερώσει για τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο συζήτησης αυτών των ζητημάτων.

Όπως αναφέρεται σχετικά: «Τα κύρια προβλήματα που αναφέρθηκαν στην κουβέντα ήταν: Τα παλαιά δάνεια στην πρώην Αγροτική Τράπεζα και οι πλειστηριασμοί που ξεκινούν σε χωράφια. Η έλλειψη εγγυημένων τιμών στα προϊόντα με αποτέλεσμα η προσπάθεια καλλιέργειας να αποτελεί ρίσκο χρεοκοπίας για εμάς. Οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων οι οποίες αποτελούν μια τεχνητή πτώση της τιμής των προϊόντων μας από τους μεγαλέμπορους. Η υπερφορολόγηση των αγροτών, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τα μεγάλα κόστη καλλιεργητικών εξόδων, το ακριβό πετρέλαιο κ.ά.

Όπως ενημερωθήκαμε από τον κ. Μαντά, κάποια από αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που είχε και με τον υπουργό και ότι η συζήτηση αυτή έγινε σε κλίμα κατανόησης και προσπάθειας επίλυσης των προβλημάτων. Μας τόνισε, όμως, ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων μας θα γίνεται, όσο αυτό είναι εφικτό, στο πλαίσιο των νόμων της Πολιτείας και των κανονισμών της Ε.Ε.

Τι κρύβεται, όμως, πίσω από την εφαρμογή των νόμων και των κανόνων της Ε.Ε.; Ότι οι τράπεζες πάντα θα είναι κερδισμένες, μιας και οι κανονισμοί της Ε.Ε., οι νόμοι, οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς, είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους και όχι υπέρ των αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων. Μπορεί να έχουμε πληρώσει ακόμα και το κεφάλαιο και να χρωστάμε τα διπλά από αυτά που δανειστήκαμε.

Ότι εγγυημένες τιμές μπορούν να απολαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της ενέργειας, των οδικών αξόνων, των καραβιών κ.τ.λ., όλοι αυτοί μπορούν με κάθε ευκαιρία – όπως τώρα στην πανδημία- να εισπράττουν δισ. ενισχύσεων, ενώ, από την άλλη, οι βιοπαλαιστές αγρότες δε δικαιούμαστε κατώτερες τιμές και ενισχύσεις, γιατί απαγορεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς! Αυτοί συμπληρώνουν τα αμύθητα κέρδη τους και εμείς δεν έχουμε ούτε τα αναγκαία για να καλλιεργήσουμε και να επιβιώσουμε.

Ότι οι εισαγωγές πατάτας και άλλων αγροτικών ειδών θα συνεχίσουν να είναι αθρόες γιατί υπάρχουν συμφωνίες με την Ε.Ε. Άρα μένουν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί για να αβγαταίνουν τα κέρδη τους οι μεγαλέμποροι! Όσο οι εισαγωγές θα είναι αθρόες θα λειτουργούν σαν εργαλείο για τη συρρίκνωση των τιμών της παραγωγής μας. Να απαγορευτούν τώρα οι εισαγωγές, έτσι θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα με τις παράνομες και νόμιμες  ελληνοποιήσεις.

Ότι θα συνεχίσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες να είναι τα μόνιμα υποζύγια για το κράτος, ενώ οι μεγαλοκαρχαρίες θα συνεχίσουν να έχουν τσάμπα πετρέλαια, ασύλληπτες φοροαπαλλαγές, άμεσες κρατικές ενισχύσεις από τα δικά μας τα λεφτά – από τους δικούς μας κόπους.

Εμείς, λοιπόν, συνάδελφοι δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τι μπορεί να γίνει μέσα στο πλαίσιο νόμων και κανονισμών. Αφενός, με την παραγωγή χαμένη ακόμη μια χρονιά και, αφετέρου, με το μαχαίρι της τράπεζας στο λαιμό μας να απειλεί να πάρει τις περιουσίες και τα σπίτια μας. Τώρα είναι η ώρα να ξεσηκωθούμε και να διεκδικήσουμε! Οργανωμένα και μαζικά με τον αγροτικό μας σύλλογο.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα: Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού που βρίσκονται στο “κόκκινο” συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ. Να προβλεφθούν άτοκες δόσεις που θα είναι εφικτό να αποπληρωθούν ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα των αγροτών. Να στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα με κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το αναγκαίο για την επιβίωση του αγρότη και τη συνέχιση της καλλιέργειας εισόδημα, καθώς και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.

Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, με αφορολόγητο πετρέλαιο και με μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος».