Πριν 94 χρόνια

Πριν 94 χρόνια

Η συνεδρίασις του προχθεσινού επ’ αυτοφώρω Πλημμελειοδικείου ήτο αρκετά ενδιαφέρουσα. Εισήχθη προς εκδίκασιν μία υπόθεσις έχουσα ολίγον καλλιτεχνικόν και ολίγον διπλωματικόν χαρακτήρα. Αι Ρουμανίδες του χορού Σοφία Παρασκευέσκου και Νέττη Ιωνέσκου κατοικούσαι εις το ενταύθα ξενοδοχείον ύπνου «Ακταίον» ήλθον εις προστριβάς με τον ιδιοκτήτην του ξενοδοχείου, ο οποίος εζήτησεν αύξησιν του ενοικίου, επώλει δε εις αυτάς μίαν σούπαν φασόλια αντί… 12 δραχμών.

Ο επίλογος της προστριβής ήτο μία συμπλοκή γενομένη την προηγουμένην της δίκης περί ώραν 3ην πρωινήν εις το ξενοδοχείον, αφορμή της οποίας υπήρξε το γεγονός ότι τας εν λόγω κυρίας συνώδευσαν μέχρι του ξενοδοχείου των δύο Ιταλοί πλοίαρχοι, τους οποίους ο ξενοδόχος ηθέλησε να εκδιώξη βιαίως, κάνοντας χρήσιν των γρόνθων του και κάποιου τενεκέ νερού ιπποτικώτατα εναντίον της ετέρας των κυριών, της Νέττυ Ιωνέσκου, η οποία εντεπετέθη γενναιότατα, ενώ οι Ιταλοί, οι οποίοι εξώδευσαν 5.000 δραχμάς εις σαμπάνιες εις το καμπαρέ, φρονιμώτατα απεχώρουν. Αμφότερα τα συμπλακέντα μέρη αλληλοεμυνήθησαν.

Η διαδικασία διήρκεσε πλέον της μιας και ημισείας ώρας. Οπωσδήποτε εξηκριβώθη κατά την διαδικασίαν ότι αι κυρίαι δεν έχουν φίλους, ούτε εδέχοντο επισκέψεις εις το ξενοδοχείον των, διότι αυτό πλην των άλλων απηγόρευε το συμβόλαιον το συναφθέν με την διεύθυνσιν του καμπαρέ, δι’ ου απεδείχθη ότι αι εν λόγω κυρίαι μισθοτούνται με 150 δραχμάς ημερησίως.

Μετά τούτο ματαιωθείσης αποπείρας συμβιβασμού, το δικαστήριον εξέδωκε την απόφασίν του, δι’ ης ετιμώρησε τον ιδιοκτήτην του ξενοδοχείου δια πενθημέρου φυλακίσεως.