«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Ιουλίου 1908: Εφονεύθη υπ’ αγνώστου

«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Ιουλίου 1908: Εφονεύθη υπ’ αγνώστου

Περί την 11.30 της παρελθούσης νυκτός δύο πυροβολισμοί ηκούσθησαν προς την πλατείαν των ασκήσεων.

Εις το άκουσμα των πυροβολισμών μετά των αστυνομικών και αρκετός κόσμος έσπευδε προς το μέρος εκείνο. Μετέβημεν επί τόπου και ημείς.

Ακολούθως κατέφθασε και ο υπομ. Παπαδόπουλος. Επί της οδού Γιαννιτσανίκων και ακριβώς προ του φρέατος του Ναού του Αγίου Δημητρίου των Αρκάδων ήτο εξηπλωμένη και πλέουσα εις το αίμα της γυνή τις μελανημονούσα της οποίας το κρανίον είχε αναπετασθή, ο δε μυελός είχε διασκορπισθή επί του εδάφους. Παραπλεύρως ανευρέθη σακκίδιον περιέχον ρούχα ανήκοντα εις την φονευθείσαν.

Εκ των προσελθόντων ουδείς ανεγνώρισεν αυτήν. Γενομένης όμως ερεύνης ευρέθη εν τω θυλακίω της δίπλωμα πολιτικής συνταξιούχου εφ’ ου ανεγράφετο το όνομα Σταμάτα χα Ιωάν. Παρασκευάκου, καθώς ανεφέρετο και το όνομα της θυγατρός της Βασίλως.

Ευρέθησαν προσέτι μία ιατρική συνταγή, 6 δραχμαί και άλλα μικροπράγματα.

Το πτώμα της ατυχούς γυναικός παραμορφωμένον μετεφέρθη παρά των αστυνομικών οργάνων εις την εκεί εκκλησίαν.

Παρέμεινον δε σκοποί χωροφύλακες.

Αι πρόχειροι ανακρίσεις ουδέν απέδειξαν. Οι γείτονες ουδέν ήξευρον ούτε γνώριζον την φονευθείσαν.

Σήμερον θα διαλευκανθή το μυστήριον δια των ανακρίσεων των οποίων θέλει επιληφθή η αστυνομία ωδηγουμένη εκ του ανευρεθέντος διπλώματος εξ ου εξηκριβώθη και το όνομα της φονευθείσης.

-Πώς εγένετο
-Ποίος ο φονεύς
«ΘΑΡΡΟΣ» 12 Ιουλίου 1908
Περί του φόνου της γυναικός χθες εγνώσθη επακριβώς πώς εγένετο.

Χθες την πρωίαν προσήλθον αυθορμήτως εις την Διεύθυνσιν της Αστυνομίας ο Σπυρ. Κουράκλης μετά του υιού του Σωτηρίου και εβεβαίωσαν ότι την ευρεθείσαν φονευμένην εν τη οδώ Γιαννιτσανίκων Σταμάταν Ι. Παρασκευάκου εφόνευσεν ο αδελφός της Μιχαήλ Κουράκλης.

Οι ανωτέρω εβεβαίωσαν, ότι γνωρίζουν τούτο, διότι τοις παρηγγέλθη παρά του ιδίου δια του Αλτομηριανού.

Κατόπιν τούτου η Αστυνομία έλαβε την κατάθεσιν αμφοτέρων και ανήγγειλε τούτο εις την Εισαγγελίαν.

Η Σταμάτα αύτη προ αρκετού χρόνου ενταύθα και εν Πειραιεί εδείκνυεν ανάρμοστον διαγωγήν εις τον ιδιωτικόν της βίον. Και τούτο μόλις εξήλθε των φυλακών, διότι είχε διαπράξη φόνον εν Λακωνία.

Η διαγωγή της αύτη προσέβαλε τον αδελφόν της, ο οποίος δεν ηδύνατο ν’ ανεχθή αυτήν. Όταν δε προχθές το εσπέρας έμαθεν, ότι αφικνεύεται εξ Αθηνών, μετέβη εις τον σιδηροδρομικόν σταθμόν και την παρέλαβε εν αποφάσει να φονεύση αυτήν.

Πράγματι την παρέλαβε και την ωδήγησε εις τον τόπον εις ον ευρέθη φονευμένη. Μόλις έφθασαν εκεί εξήγαγε το περίστροφόν του και επυροβόλησε κατ’ αυτής και η σφαίρα διέρρηξε το κρανίον της.

Αμέσως ο αδελφός της εις τους εκεί γείτονας ανήγγειλε την πράξιν του και τους είπε: Ελάτε να την πάρετε. Εκείθεν δ’ έφυγε.

Χθες την πρωίαν παρουσιάσθη εις τον δικηγόρον Λεων. Καπετανάκην εις ον εξέθηκεν ως ανώτερω αναγράφομεν τα του φόνου βεβαιώσας ότι θα παρουσιασθή εις την Δικαιοσύνην μόλις ως επαναρχίσουν αι εργασίαι των Δικαστηρίων.

Την νεκροψίαν ενήργησαν χθες οι παραγγελθέντες υπό της Αστυνομίας ιατροί Μαυρογιάννης και Κωνσταντινίδης.