«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Ιουλίου 1908: Τραγικόν έγκλημα δια πελέκεως

«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Ιουλίου 1908: Τραγικόν έγκλημα δια πελέκεως

-Εκρεουργήθη υπό της γυναικαδέλφης της ενώ εκοιμάτο

-Φρικιαστικαί λεπτομέρειαι

-Η δράστις και το θύμα

Απαισίως τραγική ανθρωποκτονία έλαβε χώρα χθες την 4ην πρωινήν ώραν υπό τας φρικιαστικωτέρας των περιστάσεων.

Η Μαριγώ χήρα Ηρακλέους Γαργαλίδη δια πελέκεως με τον αγριώτερον τρόπον κατεκρεούργησε την σύζυγον του Παναγ. Μπουγέα ενώ αύτη εκοιμάτο επί της κλίνης της.

Εν τη οικία
Η ατυχής γυνή έχει οικίαν παρά την γέφυραν Σταματελάκη εν η διέμενε μετά του συζύγου της, ο οποίος διατηρεί εκεί μακαρονοποιείον.

Εν τη οικία της διέμενεν εκτός της ανεψιάς αυτής Ανθούλας Παράσχου και η δράστις Μαριγώ Γαργαλίδου γυναικαδέλφη της, χήρα την οποία υπεστήριζεν αύτη έχουσαν πολλά τέκνα και μη ευπορούσα οικονομικώς. Η δράστις αύτη διαμένει εν Αβία. Μόλις δε προχθές είχεν έλθη ενταύθα.

Η απόφασίς της
Την προχθεσινήν εσπέραν αι τρεις γυναίκες αφού – όπως συνήθως – έφαγον κατεκλίθησαν ίνα κοιμηθώσιν. Και αι τρεις έμειναν εν τω αυτώ δωματίω, της μικράς Ανθούλας κοιμηθείσης επί του δαπέδου. Η απαισία δράστις χωρίς να δείξη κανέν σημείον προδίδον την αποτροπαίων απόφασίν της κατεκλίθη μετά της γυναικαδέλφης της την εσπέραν εκείνην, προς ην εδείκνυεν τότε καθώς και πάντοτε ιδιαιτέραν αγάπην, διότι εβοηθείτο υπ’ αυτής. Αλλά η στάσις της αύτη ενέκλειε τερατουργηματικήν απόφασιν.

Η δολοφόνος ελθούσα εξ Αβίας είχε σκεφθή κακόν τι κατά της γυναικαδέλφης της. Την νύκτα δ’ εκείνην ως υπό απαισίου δαίμονος οδηγουμένη απεφάσισε να θανατώση αυτήν. Μανιακή δε γιγνομένη εν τη αποφάσει της και μη έχουσα την δύναμιν να σκεφθή και να κρίνη το κακούργημά της, δεν εδίστασε να εκτελέση αυτό. Η κρίσις, η σκέψις, ο ορθολογισμός είχον απολείπη αυτής.

-Η εκτέλεσις της αποφάσεώς της
-Η κοιμωμένη ευρίσκει τον θάνατον
Απόλυτος ησυχία εβασίλευεν εν τη οικία. Αι δύο γυναίκες εκοιμώντο ησύχως, αλλά τις οίδεν οποίοι εφιάλται ετάρασσον την ατυχή γυναίκα, ωσεί προαναγγέλλοντες τον τραγικόν θάνατόν της.

Ηγρύπνει μόνον η απαισία κακούργος ταλανιζομένη εν τη αποφάσει της να φονεύση την γυναικαδέλφην αυτής. Επί ώρας ολοκλήρους εσκέπτετο την απόφασίν της. Απεφάσιζε και ανέβαλε και επανήρχετο εν τη αποφάσει της έως ου τέλος αποφασίζει να εκτελέση το έργον της.

Η ώρα επλησίαζε 4 πρωινή. Η κακούργος εκτός εαυτής σηκώνεται εκ της κλίνης της και ησύχως διευθύνεται προς το μαγειρείον. Ευρίσκει εκεί μικρόν πέλεκυν με τον οποίον αποφασίζει να φονεύση την γυναικαδέλφην της.

Χωρίς ν’ αργήση πλησιάζει την κλίνην. Το θύμα εκοιμάτο έχον την δεξιάν χείρα επί του προσώπου.

Πέριξ ησυχία απόλυτος.

Ουδείς έβλεπε αυτήν. Αμέσως καταφέρει κτύπημα κατά της κεφαλής της κοιμωμένης.

Και προτού αισθανθή τούτο αύτη δέχεται δεύτερον και τρίτον και αγρία εξεγείρεται ζητούσα βοήθειαν και εκβάλλουσα ορυγάς τρομακτικάς.

Το αίμα πλημμυρεί την κλίνην. Τα κτυπήματα διαδέχονται άλληλα. Η μικρά Ανθούλα εξυπνά και έξω φρενών εκβάλλει διατόρους κραυγάς. Εν τη ησύχω οικία θρήνοι και οδυρμοί ακούονται.

Η δράστις έξω φρενών αισθανθείσα την πράξιν αυτής καταλείπει τον πέλεκυν και αρπάσασα τα ρούχα και τα υποδήματά της εις χείρας σπεύδει να φύγη εκ της οικίας.

Ανυπόδητος και ημιενδεδυμένη εξέρχεται εν αλλοφροσύνη και μη ηξεύρουσα πού να υπάγη διευθύνεται εις την Διεύθυνσιν της Αστυνομίας και παραδίδεται εις τον φυλάσσοντα σκοπόν.

Το θύμα ασπαίρον επί της κλίνης ωρύετο και η Ανθούλα διατόρως εφώναζεν έως ου ακούσαντες οι εργάται του Μακαρονοποιείου και οι γείτονες έσπευσαν και έκπληκτοι παρέμεινον εξ όσων έβλεπον.

Η Αστυνομία επί τόπου
Του εγκλήματος πρώτος έλαβε γνώσιν ο Διευθυντής της Αστυνομίας Σκουτερίδης ενεργών επιθεώρησιν των σκοπών κατ’ εκείνην την ώραν. Ο Σκουτερίδης μετέβη αμέσως εις την οικίαν του δράματος. Μετ’ ολίγον δε κατέφθασε και ο Παπαδόπουλος μετά του ενωμοτάρχου Μιχάλου. Ούτοι εύρον το θύμα ασπαίρον, τον πέλεκυν καταματωμένον και πάντα εν τη οικία ένα αναστατώσει. Οι ανωτέρω αστυνομικοί συνελθούσης της τραυματισθείσης έλαβον την ένορκον κατάθεσιν αυτής, καθώς και της ανεψιάς της Ανθούλας Παράσχου.

-Η ομολογία της δράστου
-Τα αίτια
Η δράστις εξετασθείσα εν τη Αστυνομία κατέθηκεν ότι πράγματι εκ προμελέτης προέβη εις το κακούργημά της. Είχε, λέγει, λόγους να εκδικηθή την νύμφην της, διότι αύτη είχε συντελέση εις το να πάθη προς διετίας το τέκνον της επικινδύνως δια διαφόρων ενεργειών της. Επίσης δε εις οικογενειακά τινά μετά του αδελφού της, της απηγόρευσε να ενοχλήση τον σύζυγόν της όταν θα επανήρχετο μετά τινάς ημέρας με τας υποθέσεις ταύτας, ισχυρισθείσα ότι ούτος θα ήτο ασθενής.

Εν τούτοις εγνώσθη ότι τα αληθή αίτια ήσαν ότι η δράστις ήθελε να κληρονομήση τον αδελφόν της άτεκνον όντα. Και περί τούτου μέχρι προ τινός είχε ελπίδας. Όταν όμως το θύμα μετέβη εις τα λουτρά και τας Αθήνας, εβεβαιώθη από τους ιατρούς ότι θα τεκνοποιήση – τούτο το έμαθεν η δράστις και δια να μη αποκτήση κληρονόμους ο αδελφός της εύρε ότι έπρεπε να φονεύση την νύμφην της και προέβαλε εις το έργον της.

-Η δράσις μετανοούσα αποπειράται ν’ αυτοκτονήση
-Τραυματίζεται δια πελέκεως
Δια να παράσχουν τας βοηθείας εις την εν κακή καταστάσει ούσαν σύζυγον Μπουγέα εκλήθησαν οι ιατροί Κουτσομητόπουλος, Νικολόπουλος και Κάρτσωνας. Ούτοι προσέδεσαν τα επί της κεφαλής, των χειρών και λοιπών μερών του σώματος τραύματα.

Η κατάστασις δε της τραυματισθείσας είναι λίαν κρίσιμος. Οι ιατροί θα συντάξουν την έκθεσιν την οποία θα υποβάλουν εις την αστυνομίαν.

Εν τη ανακρίσει
Η δράστις χθες περί την 10ην πρωινήν ώραν ωδηγήθη εις την ανάγκρισιν προ του ανακριτού Σταυροπούλου. Οι υπάλληλοι της Εισαγγελίας επί της τραπέζης του ανακριτού εναπέθηκαν τον πέλεκυν και τα λοιπά κατασχεθέντα εν τη οικία χωρίς δε ν’ αντιληφθή κανείς τίποτε, όταν η δράστις επρόκειτο να εξετασθή υπό τον τρόμον των παρισταμένων, αρπάζει τον πέλεκυν και αρχίζει να κτυπάται εις την κεφαλήν.

Οι παριστάμενοι την εμποδίζουν, αλλά αίμα ήρχισε να πλημμυρή το δάπεδον εκ των τραυμάτων και αύτη ωδηγήθη εκεί εν τω Φαρμακείω Νικολοπούλου όπου παρεσχέθησαν αυτή αι αναγκαιούσαι βοήθειαι υπό του ιατρού Κάρτσωνα. Κατόπιν αύτη ωδηγήθη εις τας γυναικείας φυλακάς.

Και εις τας γυναικείας φυλακάς απεπειράθη αύτη ν’ αυτοκτονήση κτυπώσα την κεφαλήν της δια λίθου.

Μετά μεσημβρίαν μεταβάς ο ανακριτής Σταυρόπουλος εις την οικίαν της τραυματισθείσης έλαβε την κατάθεσιν αυτής και της ανεψιάς της, την εσπέραν αφίκετο εκ Λουτρακίου και ο ειδοποιηθείς σύζυγος της τραυματισθείσης.

Το έγκλημα τούτο γνωσθέν πάραυτα εν τη πόλει παρήγαγε θλιβεράν εντύπωσιν δια το τραγικόν αυτού. Διότι κατά πάσαν πιθανότητα το θύμα δεν θα διασωθή.