Εποχή σποράς στην «Καλλίεργον», σε αναμονή της άνοιξης και της καρποφορίας…

Εποχή σποράς στην «Καλλίεργον», σε αναμονή της άνοιξης και της καρποφορίας…

Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για τη Μεσσηνία οι κινηματογραφικές παραγωγές

Κόρη και μαμά η Χριστίνα Τζιάλλα και η Βασιλική Κατέρη αποφάσισαν το Νοέμβριο του 2019 να κάνουν την επιχειρηματική υπέρβαση με τη δημιουργία της «Καλλίεργον», υπηρεσίες τέχνης και πολιτισμού, ανοίγοντας την ακτίνα από τη δική τους γλυκιά δίνη έμπνευσης και δημιουργίας για να αγκαλιάσει όσους μοιράζονται την ίδια φωτεινή διαύγεια στο πνεύμα και την ψυχή στην ποίηση της τέχνης.

Με το τρίπτυχο εκδόσεις, παραγωγές και καλλιτεχνικές δράσεις και έδρα ένα μικρό μανιάτικο χωριό (μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη, όπως είναι άλλωστε και το εύστοχο-εύηχο όνομα που επελέγη γι’ αυτό το «όχημα»), η προσπάθεια είναι μόνο στην αρχή και ο ενθουσιασμός βρίσκεται στα ύψη… Πέντε βιβλία, μια ταινία (η «Συνείδηση» για τη θαλάσσια ρύπανση που έχει κάνει πρεμιέρα στο εξωτερικό και σε λίγες μέρες θα προβληθεί στη Λάρισα) και δράσεις όπως οι «Ποιητικοί Δρόμοι» της Καλαμάτας (αφίσες με ποιήματα και στίχους στις βιτρίνες καταστημάτων) είναι τα πρώτα οδόσημα της «Καλλίεργον» με τη Βασιλική και τη Χριστίνα να κοιτάζουν «τα άστρα, με τα πόδια σταθερά στη γη» προσδεμένες για «ένα όμορφο ταξίδι με υπέροχους συνταξιδιώτες, και όπου φτάσει»…

Μέσα από την παρακάτω συνέντευξη στο «Θ» οι δυο τους δίνουν το «στίγμα» της Καλλίεργον, κάνουν έναν μικρό πρώτο απολογισμό και μοιράζονται το όραμα και τα σχέδιά τους…

-Ποια είναι τα «δυνατά χαρτιά» στα οποία… ποντάρατε, παίρνοντας το ρίσκο να ιδρύσετε μια επιχείρηση που ασχολείται με τον πολιτισμό;
Τα δυνατά χαρτιά μας είναι η αγάπη, το μεράκι, αλλά και η απόλυτη συνειδητοποίησή μας για το βήμα αυτό. Έρχεται ως μια φυσική απόρροια πολλών χρόνων ενασχόλησης με την τέχνη, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Παρ’ όλο που είναι η πρώτη μας επιχειρηματική δράση, θεωρούμε ότι τα βασικά συστατικά της τα κατέχουμε καλά: όραμα, έμπνευση, μεράκι, πρωτότυπες ιδέες, σεβασμός, τάση να κάνεις κάτι ξεχωριστό, όχι για να ξεχωρίσεις, αλλά για να πας ένα βήμα παραπέρα, είναι μερικά από αυτά τα συστατικά. Από εκεί αντλείται και η ώθηση στο να τολμούμε να κυνηγούμε τα όνειρά μας, έστω και υπό αυτές τις τρομερά δύσκολες συνθήκες. Η σύμπνοια και η καλή πίστη αποτελούν για μας κομβικό κριτήριο για τις συνεργασίες μας. Κατά τη γνώμη μας, όλα τα παραπάνω εμπεριέχονται στον ορισμό της λέξης «επιχειρηματικότητα».

Για μια πιο παραστατική περιγραφή της “KALLIERGON”, φανταστείτε τη ως ένα «όχημα» που μπορούν να επιβιβαστούν όλοι εκείνοι που θέλουν να ποιούν τέχνη με καθαρότητα και φως στο βλέμμα και την ψυχή τους, χωρίς αυτή η διάθεση να ανακόπτεται σε κάθε βήμα τους από αδιόρατους τοίχους. Άλλωστε, αυτή είναι η εποχή μας, όσο κατάλληλη ή ακατάλληλη και αν είναι η ώρα για οποιοδήποτε εγχείρημα, εμείς συνεχίζουμε να βαδίζουμε, έτσι όπως πάντα ξέρουμε, με βήματα αργά και σταθερά.

-Έπειτα από περίπου 1,5 χρόνο ζωής ποιος είναι ο απολογισμός της «Καλλίεργον» και ποια είναι η μεγαλύτερη δικαίωση;
Έπειτα από περίπου 1,5 χρόνο ζωής της «Καλλίεργον», νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στη φάση της σποράς, εν αναμονή μιας άνοιξης που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να αρχίσει όλος αυτός ο αγώνας να φυτρώνει, να ανθίζει και να καρπίζει. Δίνοντας για πολλά και συνεχόμενα χρόνια τα διαπιστευτήριά μας στις ανθρώπινες σχέσεις όσο και στους τομείς που αφορούν στην καλλιτεχνική μας υπόσταση, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να εισπράττουμε αυτή τη στιγμή την απόλυτη εμπιστοσύνη και στήριξη αξιόλογων συνεργατών.

Αυτός είναι και ο λόγος που καταφέραμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και, μάλιστα, στις ασύλληπτα δύσκολες συγκυρίες, να δώσουμε ένα σημαντικό δείγμα γραφής μας σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της επιχείρησής μας. Έχει ήδη σχηματιστεί ένας δυνατός πυρήνας συνεργατών, που δημιουργεί το εχέγγυο για μια ευοίωνη πορεία μας. Το ενδιαφέρον για συνεργασίες συνεχώς διευρύνεται, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, μιας και σημαία μας είναι η ρήση «Η ισχύς εν τη ενώσει». Δηλώνουμε βαθιά ευγνώμονες σε όσους μας στήριξαν από τα πρώτα κιόλας βήματά μας και συνεχίζουν να μας στηρίζουν για τα επόμενα!

Το γεγονός, επίσης, ότι η έδρα μας βρίσκεται στο Νεοχώρι της Δυτικής Μάνης αποτελεί μια ακόμη πρόκληση, ένα ακόμη στοίχημα που ευελπιστούμε να κερδίσουμε, ενισχύοντας την πίστη μας ότι τους ευλογημένους τόπους τούς κάνουν οι άνθρωποι.

-Ποιο είναι το πιο δυναμικό κομμάτι της «Καλλίεργον» από τα τρία: εκδόσεις, παραγωγές, καλλιτεχνικές δράσεις;
Κάθε φορά που κι εμείς προσπαθούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση αυτή, καταλήγουμε στη διαπίστωση ότι ο κάθε τομέας έχει τη δική του δυναμική, τη δική του υπόσταση και είναι τόσο ιδιαίτερος ο καθένας τους! Είναι μια λυτρωτική για μας διαπίστωση, γιατί επαληθεύει την αρχική μας οπτική. Ο κάθε τομέας να μπορεί να αποκτήσει το ειδικό αυτό βάρος, ώστε να αποτελεί πυλώνα για τους μετέπειτα συνδυασμούς τους. Η κάθε δραστηριότητα δηλαδή να εμπεριέχει μια άλλη -ή και όλες τις άλλες-, να δημιουργεί την αφορμή για κάτι καινούργιο, καινοτόμο, με ιδιαίτερη αισθητική προσέγγιση και ταυτόχρονα, να εντάσσει όλους μας σε μια γλυκιά δίνη έμπνευσης και δημιουργίας.

Η αλληλεπίδραση και οι πολλαπλοί συνδυασμοί μεταξύ των βασικών αξόνων της «Καλλίεργον» δημιουργούν μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόκληση και μια προσμονή για το αποτέλεσμα, γεγονός που σε κρατάει σε εγρήγορση και σε μια μόνιμα δημιουργική κατάσταση.

-Το κλείσιμο και πανδημία έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα και το χώρο του πολιτισμού. Υπάρχουν αντίστοιχα και ευκαιρίες;
Η αναπάντεχη αυτή πανδημία έχει δυσβάσταχτες συνέπειες που όλοι βιώνουμε, χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε την ημερομηνία λήξης της. Το γεγονός αυτό δημιουργεί και μια τεράστια ανασφάλεια για το μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζοντας στις διδαχές της Ιστορίας, προσπαθούμε να λειτουργούμε ψύχραιμα και με αλληλεγγύη. Μετουσιώνουμε τους φόβους μας σε εποικοδομητικό αγώνα, έτσι ώστε η μπόρα από τα μαύρα σύννεφα να μετατραπεί κάποτε σε κρυστάλλινο νερό πηγής. Εστιάζουμε εκεί που θέλουμε να πάμε, απλώνοντας ο ένας το χέρι στον άλλον, όπως άλλωστε κάνουν και οι άλλοι για μας. Είναι σημαντικό, ειδικά σε τέτοιες στιγμές, να νιώθεις να σε κρατάει ένα ζεστό χέρι. Η λειτουργία της επιχείρησης ξεκίνησε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Όμως, κρατάμε ως θετικό το γεγονός ότι δεν έχουμε κάνει οικονομικά ανοίγματα σε αυτόν τον ομιχλώδη ορίζοντα. Επιπλέον, μας δίνεται ο χρόνος να οργανωθούμε καλύτερα, να επεξεργαστούμε τις ιδέες μας, να τις προσαρμόσουμε με τον καλύτερο τρόπο στα νέα δεδομένα, να γίνουν ανταγωνιστικές και κυρίως, υλοποιήσιμες.

-Η Καλαμάτα και γενικά η Μεσσηνία έχουν δυνατότητες να κάνουν τη διαφορά και σε άλλους τομείς, όπως έγινε με το χορό, μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ;
Η απάντηση είναι προφανής! Φυσικά και η Καλαμάτα έχει δυνατότητες να κάνει τη διαφορά και σε άλλους τομείς και αυτό είναι κάτι που συνεχώς επαληθεύεται. Σε αυτό, όμως, που θα πρέπει να εστιάσουμε, πέρα από τα αυτονόητα, είναι η διάθεση στο να γίνουν επενδύσεις και να στηριχθούν προτάσεις με αναπτυξιακό στόχο το τρίπτυχο «πολιτισμός-τουρισμός-επιχειρηματικότητα», με κάθε δυνατό συνδυασμό ως προς την ιεραρχία των λέξεων.

Αναφορικά με τον τομέα του πολιτισμού, στον οποίο και δραστηριοποιείται η επιχείρησή μας, υπάρχει ένα ακόμα «δυνατό χαρτί», με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο και ονομάζεται «κινηματογραφικές παραγωγές». Κατά την άποψή μας, οι παραγωγές αυτές έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, που θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Εμείς, ως επιχείρηση, έχουμε ήδη ξεκινήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή στο χώρο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, αξιοποιώντας τους θησαυρούς του τόπου μας!

Το μεγάλο μας «στοίχημα» για φέτος είναι η μεγάλου μήκους ταινία μας με τον τίτλο «Τυφλή Πίστη», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ακριβής Κόλλια, της οποίας έχουμε αναλάβει την παραγωγή. Τα γυρίσματα της ταινίας πρόκειται να γίνουν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, στη Δ. Μάνη και στόχος μας είναι να ξεκινήσουν –covid-19 επιτρέποντος- το Νοέμβριο του 2021.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον για συμπαραγωγές από το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε κοινή γραμμή πλεύσης με συμπαραγωγό από τη Γερμανία. Ευελπιστούμε και στο ενδιαφέρον και τη στήριξη των κρατικών φορέων, ώστε να νιώσουμε ότι η «αγκαλιά» ξεκινάει από το σπίτι σου. Περισσότερα για την ταινία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: https://el.blindfaithmovie.com/

-Ποιο είναι το ξεχωριστό στοιχείο που προσφέρει στην προβληματική και στην ιστορία το νέο βιβλίο της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων «από το ’21 στο 2021»;
Όλα τα βιβλία μας αποτελούν πονήματα ζωής. Ο κάθε συγγραφέας καταθέτει με μοναδικό τρόπο το απόσταγμα της ψυχής του, αναζητώντας εκείνους που θα ήθελαν να το γευτούν και να το μοιραστούν μαζί του. Κοινωνία μυαλού και πνεύματος, αυτό θα πει «άνθρωπος», κατά μια ευρύτερη έννοια άλλωστε! Είμαστε περήφανοι για τις μέχρι τώρα εκδόσεις μας και αυτή και μόνο η αίσθηση μας κάνει να νιώθουμε μια απόλυτη αίσθηση πληρότητας!

Αυτό που κάνει το νέο βιβλίο των εκδόσεών μας να ξεχωρίζει, πέρα από τη συλλεκτική του αξία λόγω της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης, είναι ότι σου δίνει την δυνατότητα να εντρυφήσεις με πολλούς και ενδιαφέροντες τρόπους ως προς την οπτική πάνω σε ένα κομβικό σημείο μιας ιστορίας που ξεκίνησε να γράφεται εδώ, από αξιόλογους συγγραφείς που έχουν άμεση σύνδεση με τα μέρη αυτά της Πελοποννήσου, της Μεσσηνίας, της Μάνης…

Ευτυχής συγκυρία, η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, που αποτελεί μια σύμπραξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το Δήμο Καλαμάτας και είναι ενταγμένη στο ερευνητικό πρόγραμμα «Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας». Η παρουσίαση θα γίνει διαδικτυακά 17 Μαρτίου, μια συμβολική μέρα, την ημέρα δηλαδή που υψώθηκε η πρώτη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης στην Αρεόπολη της Μάνης.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Καλλίεργον;
Καταθέτουμε πολλά στο τραπέζι μας, για να καταφέρουμε να κάνουμε κάποια από αυτά. Στον τομέα των εκδόσεων, είναι το τρίτο θεατρικό έργο της Χριστίνας το οποίο έχει ήδη μεταφραστεί και στα αγγλικά. Υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες συνεργασίες με συγγραφείς που συζητιούνται, αλλά δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμες. Στον τομέα των παραγωγών είναι η ολοκλήρωση ενός ντοκιμαντέρ για τον Καλαματιανό πολυπράγμονα Δημήτρη Ηλιόπουλο, δίνοντας έμφαση στην ιδιότητά του ως ζωγράφου και συλλέκτη, και του οποίου τα γυρίσματα διακόπηκαν απότομα λόγω των συνθηκών.

Η μεγάλου μήκους ταινία που προανέφερα και μια ακόμη μικρού μήκους ταινία με τίτλο «ΙΚΕΣΙΑ» που αφορά στην έμφυλη βία, της οποίας τα γυρίσματα θα γίνουν, επίσης, στη Δυτική Μάνη. Όλες οι παραγωγές είναι σε σκηνοθεσία και σε σενάρια της μόνιμης συνεργάτιδάς μας και ακριβής μας φίλης, Ακριβής Κόλλια.

Στον τομέα των δράσεων, και με αφορμή την επετειακή αυτή χρονιά, προγραμματίζουμε για την πόλη των Ιωαννίνων μια πρωτότυπη δραματοποιημένη βιωματική ξενάγηση (σ.σ. η ιδέα είναι να αναδειχθούν ατμοσφαιρικά κι άλλα μονοπάτια της ιστορίας που έγιναν θρύλοι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας), καθώς και μια ιδιαίτερη έκθεση γυναικείων πορτρέτων. Φυσικά, δεν εγκαταλείπουμε την δράση «Ποιητικοί Δρόμοι» στην Καλαμάτα και ευελπιστούμε να την ευνοήσουν οι συνθήκες, για να πραγματοποιηθεί όπως ακριβώς τη σχεδιάσαμε.

-Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της Καλλίεργον υπάρχει διαθέσιμος ο ιστότοπος kalliergon.com.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη