Στη Μάνη παρέα με τη Μαίρη Σέλλεϊ, τον Φρανκενστάιν και τον Λόρδο Βύρωνα…

Στη Μάνη παρέα με τη Μαίρη Σέλλεϊ, τον Φρανκενστάιν και τον Λόρδο Βύρωνα…

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5-6/11

Μια αρκετά παράξενη πρόσκληση λάβαμε αυτές τις μέρες από την Καλλίεργον: «Ελάτε μοιραστείτε μαζί μας μοναδικές στιγμές έμπνευσης και δημιουργίας σε ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό περιβάλλον που θα παραπέμπει σε όσα συνέβησαν εκεί, στη βίλα Ντιοντάτι, τότε, το καλοκαίρι του 1816, ημερομηνία σταθμός που έμελλε να αλλάξει την παγκόσμια λογοτεχνία». Ακόμη πιο περίεργος, αλλά και ιντριγκαδόρικος ο τίτλος «Ο δρ Φρανκενστάιν της Μαίρης Σέλλεϊ-Η πρόσκληση του Λόρδου Βύρωνα» για αυτό το βιωματικό εργαστήρι εμπειρικής γραφής μέσω της ιστορικής αναδρομής που θα πραγματοποιηθεί 5-9 μ.μ. αυτό το Σάββατο 5/11 στα ελληνικά και την Κυριακή 6/11 στα αγγλικά, στην έδρα της Καλλίεργον στο Νεοχώρι Λεύκτρου Μάνης (περιοχή Γονάτσα). Η ιδέα ανήκει στην Χριστίνα Τζιάλλα, η οποία θα έχει και την εμψύχωση.
Οι υπεύθυνες της διοργάνωσης σημειώνουν τα παρακάτω:
Το εργαστήρι αυτό απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή σας, η διάθεση απόκτησης γνώσης μέσα από μια ξεχωριστή, βιωματική εμπειρία και ψυχαγωγία.

  • Ειδική τιμή και για ομάδες των 10 ατόμων και άνω.
  • Το εργαστήρι μπορεί επίσης να προγραμματιστεί για ομάδες, σε ημερομηνίες της προτίμησής τους, μετά από συνεννόηση μαζί μας.
    Ακόμη κι αν εσείς δεν μπορέσετε να συμμετάσχετε, κοινοποιήστε -αν θέλετε- τις πληροφορίες σε άτομα που θεωρείτε ότι μπορεί να ενδιαφέρονται.
    Σημειώστε την ημερομηνία και κάντε έγκαιρα την κράτησή σας. Μη χάσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία!
    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στέλνοντας e-mail στο vasiliki.kateri@kalliergon.com ή καλώντας στο 6946096502).

Η Χριστίνα Τζιάλλα και η Βασιλική Κατέρη, οι οποίες είναι οι συνιδρύτριες του δυναμικού και ευφάνταστου φορέα δράσεων και πολιτισμού Καλλίεργον μας …λύνουν όλες τις απορίες σχετικά με το τι θα συμβεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη μανιάτικη βίλα με την εντυπωσιακή θέα, αλλά και για όλον αυτόν τον κύκλο δράσεων που έχει προγραμματιστεί έως την άνοιξη:
-Τι σημαίνει Βιωματικό Εργαστήρι Εμπειρικής Γραφής Μέσω Της Ιστορικής Αναδρομής;

Βιωματικό σημαίνει ότι, πρώτα ζεις ένα γεγονός και αφού έχεις αντλήσει την προσωπική σου και άμεση εμπειρία(εμπειρική διαδικασία συλλογής στοιχείων), στη συνέχεια καταγράφεις, είτε τις δικές σου σκέψεις, είτε τα συναισθήματα σου. Σε αντίθεση με την έμμεση εμπειρία, όπου εκεί προέχει η μεταφορά πληροφοριών μέσω της διδασκαλία από ένα φυσικό πρόσωπο, είτε από ένα βιβλίο, είτε από την οπτική του ίδιου του συγγραφέα κ.ά.
Εργαστήρι σημαίνει ότι, όχι απλώς μαθαίνουμε ή εμπνεόμαστε, αλλά αναλαμβάνουμε και οι ίδιοι έργο, πράξη, δράση.
-Μέσω της ιστορικής αναδρομής σημαίνει πως για να σπάσουμε οποιονδήποτε κανόνα, μαθαίνουμε πρώτα το κλασικό και το αρχετυπικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να γράψουμε την δική μας ιστορία τρόμου θα περάσουμε πρώτα απο τη γνώση του πρωτόλειου και αρχετυπικού των χαρακτήρων. Δηλαδή, του Πλάσματος του Φρανκενστάιν, καθώς και του πρώτου πασίγνωστου Βρικόλακα. Οι μορφές αυτές βέβαια, συναντώνται και στην αρχαιότητα. Η αναφορά μας σε αυτού του είδους τα πλάσματα θα επικεντρωθεί στην ιστορική εκείνη στιγμή, όπου οι κόποι αιώνων της ανθρώπινης διανόησης και η φαντασία που γέννησε τη σκοτεινή λογοτεχνία έφτασε στο ζενίθ της, αφού ταυτόχρονα οι δύο χαρακτήρες που γεννήθηκαν κάτω από την ίδια στέγη. Προϊόντα φυσικά μακροχρόνιας παράδοσης ανά τον κόσμο, βρήκαν τον τρόπο να γίνουν για διάφορους λόγους πιο γνωστοί σε ένα ευρύτερο κοινό. Εμείς εδώ, μελετάμε το μομέντουμ εκείνο και όχι ολόκληρη την πορεία από τη γέννηση των πρώτων δαιμόνων της λογοτεχνίας.
-Τι σημαίνει η χρήση του χρονικού συντονισμό των εποχών;
Ευτυχώς στην τέχνη οι εποχές μπορούν να συνυπάρξουν. Για να επιτύχουμε τη σύμπτωση ενεργειών ή συμβάντων ως προς τον χρόνο δημιουργούμε αντίστοιχες συνθήκες ή μια μικρή γεύση από αυτές.
Το θέμα του εργαστηρίου μας αναφέρεται σε ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός. Αυτό του εγκλεισμού κάποιων ξεχωριστών προσωπικοτήτων σε μια βίλα στην Ελβετία, την βίλα Ντιοτάτι. Τη βίλα είχε νοικιάσει ο Λόρδος Βύρωνας με σκοπό να περάσει το καλοκαίρι του, μαζί με τους διανοούμενους φίλους του. Ένα καλοκαίρι που έμελλε να χαρακτηριστείς ως ένας ατελείωτος χειμώνας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και τον ακραίων βροχοπτώσεων. Με την χρήση του θεατρικού εργαλείου του μαγικού «εάν» μεταφέρουμε αυτή την τοποθεσία στη περιοχή «Γονάτσα» της Μεσσηνιακής Μάνης, εδώ στην έδρα μας, την έδρα της Καλλίεργον.
Αισθητικά, η έδρα μας έχει κάποιες αντιστοιχίες με τη βίλα αυτή μορφολογικά, όπως και τοπογραφικά, μέσα σε ένα περιβάλλον άγριας φυσικής ομορφιάς. Σε ένα διαμέρισμα, ας πούμε, μιας πολυκατοικίας η αντιστοιχία αυτή δεν θα ευδοκιμούσε. Όσον αφορά στον καιρό και τη θερμοκρασία, εμείς λειτουργούμε ως οι σκηνογράφοι ενός φυσικού περιβάλλοντος, από την ώρα που οι καλεσμένοι θα πατήσουν το πόδι τους στο κατώφλι μας μέχρι να εισέλθουν στον χώρο του εργαστηρίου, ώστε να αισθανθούν τα αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα του τότε. Ιδανικά, το εργαστήριο αυτό θα θέλαμε να διαρκούσε αρκετές συνεχόμενες ημέρες, ώστε να μπορούμε να συνυπάρξουμε στον ίδιο χώρο και η αντιστοιχία με την παρέα του τότε να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό ίσως καταφέρουμε να γίνει στην πορεία, γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει και δομή φιλοξενίας από την πλευρά μας στον χώρο μας. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, η αίσθηση εγκλεισμού θα γίνει αρκετά αισθητή για τους επισκέπτες μας, ακόμη και γι’ αυτό το χρονικό διάστημα των τεσσάρων ωρών. Με αντικείμενα που είναι συνυφασμένα με την εποχή, με ιεροτελεστίες που δεν θυμίζουν το σήμερα και με την καθοδήγησή μας θα υπάρξει η επίτευξη του αισθητικού συντονισμού ως προς την ατμόσφαιρα των εποχών.
Με λίγα λόγια, το εργαστήρι αυτό δεν έχει σκοπό να διδάξει τη μεθοδολογία ή τους βασικούς κανόνες γραφής, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αλλά να επηρεάσει, να υποβάλει και να ερεθίσει τις προσλαμβάνουσες των προσκεκλημένων μας. Το εργαστήρι αυτό είναι κυρίως μια σπουδή και διδασκαλία επάνω στη δημιουργία ατμόσφαιρας και δημιουργικών υποθέσεων, καθώς και προϋποθέσεων, ώστε να φανερωθούν κάτω από την δική μας στέγη, αυτή της Καλλίεργον, οι δικές μας φανταστικές ταυτίσεις.
Σκοπός μας είναι η ανάδειξη του αυτονόητου, αλλά πολύ δύσκολου πρώτου βήματος. Αυτό του τρόπου άντλησης έμπνευσης σε μια εποχή που όλα τρέχουν, δηλώνοντας πως μπορούμε να κοντοσταθούμε για λίγο, επικοινωνώντας δημιουργικά με τους «νεκρούς» μας ή με τους αγέννητους λάτρεις της Τέχνης. Άλλωστε, το μεγαλύτερο δώρο της λογοτεχνίας είναι η συνύπαρξη και η συμπερίληψη μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων του παρελθόντος του παρόντος και του μέλλοντος.
Προς το παρόν, το εργαστήρι αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες. Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε πως δεν θα υπάρχει κάποια απότομη ή τρομακτική δράση από μέρους μας. Η δημιουργία ατμόσφαιρας, βέβαια, είναι ένα άλλο θέμα. Αν και θα μπορούσε να παρακολουθήσει το εργαστήρι αυτό κι ένας έφηβος, θεωρήσαμε πως θα είναι πιο απελευθερωτικό για τον συμμετέχοντα να αντλήσει πληροφορίες και στοιχεία όπως ακριβώς δόθηκαν από τους συγγραφείς, χωρίς λογοκρισία και συρραφές στα συγκεκριμένα έργα που θα προκύψουν, ώστε να μην χαθούνε και τα βαθιά τους νοήματα.
Φυσικά και θα μπορούσε να προσαρμοστεί και για μικρότερες ηλικίες, με πολύ διαφορετικούς βέβαια όρους.
Η διαδραστική λογοτεχνία, ο λογοτεχνικός τουρισμός, τα site specific art books είναι, ένας τομέας που μας αφορά απόλυτα κι απ’ ό,τι μπορούμε να διαβεβαιώσουμε θα έχει και πολύ υλικό για τον καιρό που θα ακολουθήσει. Με το εργαστήριο αυτό του δρα Φρανκενστάιν της Μαίρης Σέλλεϋ να τρέχει σε όλη την διάρκεια της χειμερινής σεζόν, εργαστήρια με την ίδια λογική ταύτισης, δηλαδή, παρόμοιου χώρου ή συνθήκης προετοιμάζονται ήδη, όπως το εαρινό εργαστήρι «Το Δεκαήμερο Του Βοκάκιου».
Προς το παρόν, απολαμβάνουμε και προσδοκούμε μέσα από το εργαστήρι που ξεκινάει σε λίγο, την γέννηση των δικών μας «τεράτων» κάτω από τη στέγη της Κalliergon.