Καλλίεργον: Ξεκίνημα με δύο αξέχαστες βραδιές για το εργαστήρι

Καλλίεργον: Ξεκίνημα με δύο αξέχαστες βραδιές για το εργαστήρι

«Ο δρ Φρανκενστάιν της Μαίρης Σέλλεϊ – Η πρόκληση του Λόρδου Βύρωνα»

Αν ο σκοπός ήταν να βιώσουμε κάτι διαφορετικό και να ξεφύγουμε για λίγο από την πιεστική πραγματικότητα, δεν υπήρχε τίποτα καλύτερο, καθώς για 4 ώρες ξεχάσαμε το σήμερα και πήγαμε ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, για να βρεθούμε στη Γενεύη του 1816, καλεσμένοι του Λόρδου Βύρωνα, ζώντας με βιωματικό τρόπο την αξέχαστη βραδιά καμπής για την παγκόσμια Λογοτεχνία. Αν ήταν να επικοινωνήσουμε με ενδιαφέροντες ανθρώπους και να γνωρίσουμε νέους, να ανταλλάξουμε ιδέες, εμπειρίες ζωής, να γελάσουμε και να προβληματιστούμε, κι αυτό πήγε εξαιρετικά.

Αν ζητούμενο ήταν η δημιουργικότητα και η ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων, αυτό μάλλον ξάφνιασε ευχάριστα τους περισσότερους συμμετέχοντες.

Πάνω απ’ όλα ήταν μια αξέχαστη ποιοτική πνευματική και λογοτεχνική βραδιά, την οποία έζησαν και απόλαυσαν όλοι στο έπακρο.

Τίποτα δεν ήταν τυχαίο φυσικά. Σε όλα ήταν αποτυπωμένη η φιλοσοφία της Καλλίεργον: η ολόθερμη φιλοξενία στη βίλα-έδρα στο Νεοχώρι Μάνης, που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της για δύο βραδιές, και η ακούραστη και αφειδώλευτη προετοιμασία όλων για να δημιουργήσουν ένα τέλειο αποτέλεσμα στην ιστορική αναδρομή (κεριά, αναμμένο τζάκι, παραδοσιακή σάλα με παλιά έπιπλα, έργα τέχνης και πορτραίτα, κλασικό αγγλικό τραπέζι με κηροπήγια και παλιές πορσελάνες για το τσάι, το ξύλινο μπαούλο με τις αναμνήσεις…).

Αντίστοιχα με τη βίλα Ντιοντάτι, η Καλλίεργον (με ορμητήριο και τόπο φιλοξενίας την πολυδιάστατη έδρα της που αγναντεύει όλο το Μεσσηνιακό Κόλπο από τη μανιάτικη σκοπιά) έχει πολλά να προσφέρει στον πολιτισμό και στον τουρισμό της περιοχής μας, όσο η Χριστίνα Τζιάλλα (η απίστευτη αινιγματική Mary Shelley!) και η Βασιλική Κατέρη θα συνεχίζουν να ζωντανεύουν τις τολμηρές πρωτότυπες ιδέες τους (με την υποστήριξη πάντα της οικογένειάς τους), ανοίγοντας δρόμους και ορίζοντες…

Αλλά τι ήταν αυτό που ζήσαμε οι τυχεροί το περασμένο Σαββατοκύριακο και θα έχει συνέχεια και τους επόμενους μήνες, μας εξηγούν οι ίδιες: «Όταν κάτι το πιστεύεις, το θέλεις και έχεις δουλέψει πολύ -με αγάπη, γνώση, έμπνευση και μεράκι- ναι, το σύμπαν συνωμοτεί για την επιτυχία του!

Ο λόγος για το Βιωματικό Εργαστήρι Εμπειρικής Γραφής μέσω της ιστορικής αναδρομής με τίτλο “Ο δρ Φρανκενστάιν της Μαίρης Σέλλεϊ – Η πρόκληση του Λόρδου Βύρωνα”, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου (στα ελληνικά) και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου (στα αγγλικά), στην έδρα της Kalliergon.

Η δράση ήταν βασισμένη και σχεδιασμένη πάνω σε μια πρωτότυπη ιδέα της Χριστίνας Τζιάλλα, που ήταν και η εμψυχώτρια του εργαστηρίου ως Mary Shelley.

Ο καιρός, ο απόλυτος σύμμαχος της βραδιάς! Ύστερα από την παρατεταμένη καλοκαιρία των προηγούμενων ημερών, ειδικά εκείνες τις δύο εκείνες ημέρες και ώρες –και ειδικά την Κυριακή- ξέσπασε μια δυνατή καταιγίδα, με αστραπές και βροντές, λίγο μετά την έναρξη του εργαστηρίου. Σταμάτησε λίγο πριν από τη λήξη του! Απίστευτος ο χρονικός συντονισμός ως προς τα καιρικά φαινόμενα. Ακριβώς όπως και τότε, εκείνη την ημέρα του 1816 στη βίλα Ντιοντάτι! Όσο για την ατμόσφαιρα των εποχών, ένα ταξίδι σε μια χρονοκάψουλα, κάθε στιγμή του εργαστηρίου.

Μια μικρή κοινωνία ανθρώπων, με διαφορετικές καταβολές, συνυπήρξαν αρμονικά μέσα από ένα παιχνίδι, σαν σε μια θεατρική σκηνή, όπου όλοι είχαν ρόλο και λόγο. Μια περφόρμανς που είχε ψυχαγωγία, δημιουργικότητα, προβληματισμό, πνευματικότητα, διάδραση. Κάτω από τις πιο ιδανικές λοιπόν συνθήκες εμπνεύστηκε ο καθένας τους και έγραψε μια ιστορία τρόμου. Κάποιες από αυτές ήταν προϊόντα μυθοπλασίας και κάποιες, καταγραφή των φόβων εντός τους. Ο νικητής είχε την τιμή να ανοίξει το μπαούλο της Mary Shelley με τα αντικείμενα που είχαν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εκείνη και που τα κρατούσε, για χρόνια, κλεισμένα εκεί.

Νικήτρια του εργαστηρίου το Σάββατο (στα ελληνικά) αναδείχτηκε, ύστερα από ψηφοφορία, η Marielle Thomas. Την Κυριακή (στα αγγλικά) νικήτρια αναδείχθηκε η Theresa Stoker. Και στις δύο απονεμήθηκε το πρώτο στην ιστορία της Kalliergon –αλλά και παγκόσμια- “Βραβείο Mary Shelley”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις δύο ημέρες υπήρχαν διάσπαρτα, και με σεβασμό, τοποθετημένα στο χώρο σπάνια αντικείμενα σχετικά με το Λόρδο Βύρωνα και την εποχή στην οποία είχε σημείο αναφοράς η όλη δράση. Ο Άγγλος φιλέλληνας Peter Moran προσφέρθηκε, με δική του πρωτοβουλία, να διαθέσει στους διοργανωτές για τις ημέρες του εργαστηρίου ιστορικής αξίας αντικείμενα και έγγραφα ντοκουμέντα από την ιδιωτική του συλλογή. Ο Peter Moran, ο οποίος και συμμετείχε στο εργαστήρι της δεύτερης ημέρας, μένει μόνιμα, εδώ και χρόνια, με την οικογένειά του στο Προσήλιο Δυτικής Μάνης.

Πληροφορίες για τις επόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής του εργαστηρίου θα ανακοινωθούν σύντομα, μέσω της σελίδας kalliergon.com, στον επιμέρους σύνδεσμο:

https://el.kalliergon.com/experiential-workshop-of-empirical-writing-through-historical-retrospective».

Χ.Ε.