Καίρια ερώτηση για τις εισαγωγές επιτραπέζιας ελιάς από τον Γιάννη Λαμπρόπουλο

Καίρια ερώτηση για τις  εισαγωγές επιτραπέζιας ελιάς από τον Γιάννη Λαμπρόπουλο

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, απηύθυνε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Γιάννης Λαμπρόπουλος, σχετικά με τις εισαγωγές ελιών Καλαμάτας από Τρίτες Χώρες, όπως και για την καταβολή έκτακτου βοηθήματος στους κατ’ επάγγελμα καλλιεργητές ελιάς.

Η πρώτη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας έχει ως εξής: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα στην απορρόφηση και εμπορία της Ελιάς Ποικιλίας Καλαμών. Μια από τις αιτίες, που έχουν προκαλέσει αυτή την κατάσταση, είναι το γεγονός ότι τα έτη 2017, 2018, 2019 έγιναν μεγάλες εισαγωγές Ελιάς Καλαμών από Τρίτες Χώρες, οι οποίες στη συνέχεια πιθανότατα ελληνοποιήθηκαν και δόθηκαν στην κατανάλωση και την εξαγωγή.

Ερωτάται ο υπουργός: 1) Τι ποσότητες ελιάς Ποικιλίας Καλαμών εισήχθησαν σε λιμάνια της χώρα μας από Τρίτες Χώρες τα έτη 2017, 2018, 2019; 2) Έγιναν έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις;».

Στη δεύτερη ερώτηση ο κ. Λαμπρόπουλος σημειώνει: “Χιλιάδες κατ΄ επάγγελμα αγρότες καλλιεργητές ελιάς, με κατεύθυνση την ελαιοποίηση, έχασαν την έκτακτη επιχορήγηση που δόθηκε από την κυβέρνηση λόγω πανδημίας, διότι δεν εγράφησαν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019), δηλαδή μέχρι τις 31/8/2020.

Επειδή είναι πραγματικά άδικο, παραγωγοί που πληρούν τα τυπικά κριτήρια-τα εισοδήματά τους είναι αγροτικά- και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, να τίθενται, για τυπικούς λόγους εκτός από μια τόσο σημαντική ενίσχυση που αποφάσισε η κυβέρνηση, ερωτάται ο κ. υπουργός: Θα βρεθεί τρόπος, προκειμένου να λάβουν και οι παραπάνω ελαιοκαλλιεργητές την έκτακτη επιχορήγηση;”.