Καλά νέα για την Καλαμάτα όσον αφορά στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Καλά νέα για την Καλαμάτα όσον αφορά στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, είχε στις αρχές του προηγούμενου μήνα στην Αθήνα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στο Δήμο, έργα και δράσεις που σχεδιάζονται, αλλά και χρηματοδοτήσεις που η Δημοτική Αρχή διεκδικεί για την υλοποίηση του προγραμματισμού που έχει θέσει, με τον υπουργό να εκφράζεται θετικά ως προς την υποστήριξη των προτάσεων.

Ο δήμαρχος παρείχε ενημέρωση στον υπουργό για όσα υλοποιεί ο Δήμος στον τομέα του Περιβάλλοντος, αλλά και σ’ αυτούς της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής.

Με την ευκαιρία της συνάντησης με τον υπουργό, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έθεσε κι άλλα θέματα και διεκδικήσεις. Μεταξύ άλλων ήταν η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών.

Ένα μήνα περίπου αργότερα ήρθαν και τα ευχάριστα νέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, ανακοινώθηκε συμφωνία χρηματοδότησης, ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ, για την επιτάχυνση της υλοποίησης έργων ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτήρια σε όλη την Ελλάδα, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα», την οποία υπέγραψαν ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Δημήτρης Σταμάτης και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αρμόδιος για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της ΕΤΕπ, Werner Hoyer.

Η ΕΤΕπ επίσης θα χορηγήσει 25ετές δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» με στόχο την προώθηση επενδύσεων για την αναζωογόνηση των ελληνικών πόλεων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Ο Όμιλος ΕΤΕπ δεσμεύεται να επιταχύνει τη δράση για το κλίμα και τις βιώσιμες αστικές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα. Η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε θα υποστηρίξει νέες επενδύσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τοπικά έργα υψηλού αντικτύπου τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος ενεργειακής απόδοσης “Ηλέκτρα” και του προγράμματος βιώσιμων αστικών επενδύσεων Αντώνης Τρίτσης» δήλωσε ο κ. Werner Hoyer.

Και πρόσθεσε: «Οι νέες συμφωνίες αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη που έχει παράσχει η ΕΤΕπ για έργα ενεργειακής απόδοσης και αστικές επενδύσεις στα 58 χρόνια δράσης της στην Ελλάδα».

Η νέα δανειακή σύμβαση  για τη στήριξη του προγράμματος «Ηλέκτρα» θα συμβάλλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε  σχολεία, νοσοκομεία και κτήρια γραφείων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Βασικός στόχος της χρηματοδότησης είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους και του ανθρακικού αποτυπώματος του κτηριακού δυναμικού της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του  προγράμματος «Ηλέκτρα» είναι 500 εκατομμύρια ευρώ και όταν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025 θα έχουν εξοικονομηθεί 230.000 MWh (μεγαβατώρες) και τα κτήρια θα έχουν μετατραπεί σε  υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

«Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, συνιστά σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και πράσινη οικονομία», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής τελετής υπογραφής, επισημαίνοντας την ουσιαστική στήριξη της ΕΤΕπ στην προσπάθεια επίτευξης του εθνικού στόχου για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων έως το 2030, που είναι ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Παράλληλα, η ΕΤΕπ θα χορηγήσει και  25ετές δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να στηριχθεί το πρόγραμμα  «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο περιλαμβάνει  προγράμματα για τη βελτίωση των παροχών ύδατος και επεξεργασίας λυμάτων, τη διαχείριση των αποβλήτων, την οδική ασφάλεια και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, προγράμματα έξυπνων πόλεων, προστασίας από πλημμύρες, προστασίας από τους σεισμούς στα σχολεία και βελτίωσης των μέτρων δημόσιας υγείας κατά του COVID-19, τις  αναπλάσεις πόλεων, τη διείσδυση πράσινης ενέργειας κ.λπ. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα διαχειρίζεται τα επιλέξιμα επενδυτικά έργα.

Στην τελετή υπογραφής συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, καθώς και η αναπληρώτρια πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Χριστίνα Γιοβάνη, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Α.Π.