«Πρεσβευτής» της παράδοσης και της Μεσσηνίας το «Καρναβάλι του Μαλλιαρού»

«Πρεσβευτής»  της παράδοσης και της Μεσσηνίας το «Καρναβάλι του Μαλλιαρού»

Αν και η πανδημία με τη συνέπεια του εγκλεισμού και των περιοριστικών μέτρων δεν επιτρέπει την τέλεση καρναβαλικών εκδηλώσεων, η συλλογική μνήμη και οι νέες τεχνολογίες μάς υπενθυμίζουν την παρακαταθήκη που αφήνει χρόνο με το χρόνο το «Καρναβάλι του Μαλλιαρού» στο χωριό Μαγγανιακό του Δήμου Μεσσήνης.

Εξασφαλίζοντας με τον ιδανικότερο τρόπο τη συμμετοχή των επισκεπτών σε αυτό και συντηρώντας στοιχεία της παράδοσης μέσα από ένα θρύλο που ανασταίνεται, το Μαγγανιακό είναι ο πρεσβευτής της παράδοσης και η αιτία προσέλκυσης επισκεπτών με απαιτήσεις από ολόκληρη την Ελλάδα. Καθώς οι κουδουνοφόροι ξεχύνονται στο χωριό με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, επισκέπτες και ντόπιοι μεταμορφώνονται σε ένα μελίσσι που βυθίζεται στον πλούτο της παράδοσης και της φυσικής θαλπωρής της φύσης.

Οι φιλόξενοι και γεμάτοι έμπνευση κάτοικοι του χωριού ξέρουν να κερδίζουν τον επισκέπτη, με τη φιλοξενία να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του χωριού. Το Μαγγανιακό φέτος θυμάται και ανανεώνει το ραντεβού με τους εκατοντάδες λάτρεις του καρναβαλιού του για του χρόνου.

Γιάννης Λάσκαρης