Σκουπίδια στο δρόμο και «πράσινα Σημεία» πλαστικών αποβλήτων στο Στόμιο Φιλιατρών

Σκουπίδια στο δρόμο και «πράσινα  Σημεία» πλαστικών αποβλήτων στο Στόμιο Φιλιατρών

Τίθενται θέματα στο Δ.Σ. Τριφυλίας, συμφωνούν άπαντες, αλλά;

«Παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών, περιβαλλοντικό “έγκλημα” διαρκείας» γράφαμε σε φωτο-ρεπορτάζ τον Ιανουάριο από το σκουπιδαριό στον παλιό εθνικό δρόμο στο Στόμιο Φιλιατρών. «Τι κι να διαμαρτύρονται κάτοικοι της περιοχής των Φιλιατρών και του Εξοχικού! Τι κι αν πολλάκις έχει αναδειχθεί στα social media, καθώς και με φωτο-ρεπορτάζ, η απαράδεκτη κατάσταση με το σκουπιδαριό στην παλιά εθνική οδό Κυπαρισσίας – Φιλιατρών, στις στροφές πριν από το ποτάμι, δρόμο από και προς το Στόμιο, το Μερολίθι και τον Αγρίλη! Σύμφωνα με κατοίκους, ουδείς από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας δείχνει να ευαισθητοποιείται και να πράττει το αυτονόητο, με συνέπεια να έχει μετατραπεί σε σημείο παράνομης απόρριψης σκουπιδιών…», σημειώναμε.

Προχθές, κάτοικος της περιοχής επικοινώνησε μαζί μας και με απογοήτευση, πίκρα, αλλά και αγανάκτηση είπε σχετικά: «Καλή η βιτρίνα και η μόστρα για εφέ και προπαγάνδα, εκείνος ο δρόμος στο Στόμιο δε θα ξεβρωμίσει ποτέ; Σκουπίδια υπάρχουν μήνες τώρα με τη νέα Δημοτική Αρχή που ψηφίσαμε, αλλά ο χώρος δεν καθαρίζεται. Είναι σοβαρό πρόβλημα. Πάνε και αφήνουν πλαστικά από καλλιέργειες, ρίχνει και όποιος θέλει ό,τι να ’ναι και έχει μετατραπεί σε παράνομη χωματερή. Οι άνθρωποι που καλλιεργούν κάπου πρέπει να αφήνουν τα πλαστικά. Δεν τα πέταξαν σε δασικό χώρο ή μέσα στο ρέμα. Δεν έκαναν σωστά, αλλά να τα φάνε δε γίνεται. Αν τα άφηναν στην πόρτα του Δημαρχείου, θα τα μάζευε την ίδια στιγμή ο Δήμος. Στην άκρη του δρόμου, τα έχει παρατημένα μήνες. Η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας δεν μπορεί να κάνει ενέργειες μαζί με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και τους αγροτικούς συλλόγους να βρεθεί ένας χώρος για τα πλαστικά; Αν ο Δήμος πάει και καθαρίσει το δρόμο στο Στόμιο και βρει ένα χώρο για πλαστικά από καλλιέργειες, λύθηκε το πρόβλημα για πάντα. Δε θα μαζεύεται σκουπιδαριό λίγα μέτρα από το ποτάμι που καταλήγει στη μοναδική παραλία του Στομίου στα Φιλιατρά.

Ίδια κατάσταση και σε άλλες περιοχές όλου του Δήμου. Δεν είναι μόνο εκεί. Δεν είναι κρίμα κι άδικο αυτό που συμβαίνει; Τι κάνουν στη Δημοτική Αρχή; Αντί να έχουμε καθαριότητα που έταξαν, βρομίζει ο τόπος. Έλεος πια…».

Μας έστειλε, μάλιστα, και πρόσφατες φωτογραφίες από το σημείο της παράνομης χωματερής.

Εξίσου μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, πάντως, είναι το γεγονός ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας τίθενται θέματα, συζητούνται, συμφωνούν άπαντες αλλά… δε γίνεται τίποτα!

Ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου έγινε συζήτηση και άπαντες συμφώνησαν για «πράσινα σημεία» εναπόθεσης και συγκέντρωσης πλαστικών αποβλήτων, καθώς και για δημιουργία χώρου εναπόθεσης και υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων από καλλιέργειες τομάτας που προσβάλλονται από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης.

Τα δύο ως άνω θέματα έθεσαν, εκτός ημερήσιας διάταξης, υπόψη του Σώματος ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Παναγιώτης Τσαφαράς και ο δημοτικός σύμβουλος Ευάγγελος Κοροβίλας αντίστοιχα, έγινε συζήτηση και συμφώνησαν άπαντες!

«Πολύ καλό», χαρακτήρισε σε εκείνη τη συνεδρίαση αυτό που πρότεινε ο κ. Τσαφαράς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγροτικής Παραγωγής και Ανάπτυξης, Σωτήρης Μπακούρος, συμφωνώντας αμέσως με την πρόταση για «πράσινα σημεία» συγκέντρωσης πλαστικών αποβλήτων. Ακολούθως συμφώνησε και ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης, ο οποίος απευθύνθηκε στον κ. Μπακούρο λέγοντάς του: «Εσείς είστε αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ρυθμίστε το και ξεκινήστε το από αύριο», με τον κ. Μπακούρο να απαντά «ωραία». «Το ξεκινάμε», τόνισε ο κ. Λεβεντάκης. Ένα χρόνο μετά ωστόσο τίποτα απολύτως δεν ξεκίνησε και τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας.