«ΘΑΡΡΟΣ» 17 Ιουλίου 1911: Ψευδοκαλόγηρος αποπλανών μικρά παιδιά

«ΘΑΡΡΟΣ» 17 Ιουλίου 1911: Ψευδοκαλόγηρος αποπλανών μικρά παιδιά

________________

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΝ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕΩΝ ΕΝ ΤΗ ΠΟΛΕΙ ΜΑΣ
-Ψευδοκαλόγηρος αποπλανών μικρά παιδιά
-Πώς τα εστρατολόγει
«ΘΑΡΡΟΣ» 17 Ιουλίου 1911
Εξ αφορμής της εξαφανίσεως δωδεκαετούς μικρού ενός συμπολίτου, μας εδόθη αφορμή να πληροφορηθώμεν ότι από έτους ολοκλήρου κάποιος ψευδοκαλόγηρος αγνώστου επωνύμου επισκεπτόμενος τας Καλάμας κατόρθωσε να εκμαυλίζη νεαρούς πάντοτε εφήβους υπό το πρόσχημα της κατατάξεώς των εις τα μοναστικά τάγματα του Αγίου Όρους.

Τας κατωτέρω πληροφορίας συνελέξαμεν μόνοι, διότι η αστυνομία μόλις επελήφθη της υποθέσεως και ελάχιστα στοιχεία έχει εις χείρας της.

-Δύο μικροί υπηρέται
-Θα σας κάμω ηγουμένους
Ο υφασματέμπορος Αναστάσιος Καπόγιαννης είχεν εις την υπηρεσίαν του ως δοκίμους μάλλον υπαλλήλους τους δεκατετραετείς μικρούς Βασ. Μπούραν εξ Αμφείας και Ιω. Κανελλόπουλον εκ Σκάλας της Οιχαλίας. Προ μηνός περίπου παρετήρησεν ότι οι δύο μικροί είχον καταφανώς εξαδυνατίσει και ελάχιστα ειργάζοντο, ηρνούντο δε να λάβουν και τροφήν.

Υποπτευθείς ότι ίσως ησθένουν επληροφορήθη από τους ιδίους μικρούς ότι ήθελον να νηστεύουν, να μεταλαμβάνουν δις της εβδομάδος και να προσεύχονται. Όταν δε τους παρετήρησεν ότι πρέπει να εργάζωνται δια να καταστούν καλοί πολίται ο πλέον θρησκόληπτος Μπούρας του απήντησεν ότι αυτοί δεν θα κάμουν κύριον κανέναν.

Αι απαντήσεις αυταί έκαμον τον Καπόγιαννην να σχηματίση πεποίθησιν ότι οι δύο μικροί θα κατηχούντο καταλλήλως και ενεργήσας έμαθεν ότι πράγματι συνήντων καθ’ εσπέραν ύποπτον υποκείμενον άγνωστον εν τη πόλει μας και επαγγελλόμενον τον πωλητήν εικόνων. Ο Καπόγιαννης κατήγγειλε την πράξιν εις την αστυνομίαν ήτις ουδέν κατόρθωσε διότι ο μυστηριώδης ξένος είχεν εξαφανισθεί.

Εν τω μεταξύ οι δύο μικροί υπάλληλοι παρεδόθησαν εις τους πατέρας των, ο εις δ’ εξ αυτών Κανελλόπουλος είναι ασθενής.

Τον έτερον Μπούραν συνηντήσαμεν εις το φανοποιείον του Ιω. Κοριτσίκ, όπου εργάζεται.

Ο Βασίλης εις ερώτησίν μας διατί έφυγεν από του Καπόγιαννη απήντησε πονηρώς:

-Δεν με άφηνε να νηστεύω και να κοινωνώ κάθε Τρίτην και Σάββατον.

Εγνώρισες προ μηνός κάποιον καλόγηρον από το Άγιον Όρος;

Ο Βασίλης εδυσκολεύθη να μας απαντήση αλλά τέλος ωμολόγησε ότι ο άγνωστος καλόγηρος είχε πλησιάσει αυτόν και τον Κανελλόπουλον και τους προέτρεπε να τον ακολουθήσουν εις το Άγιον Όρος, ανελάμβανε δε αυτός τα έξοδα.

-Μας έδειξε μάλιστα και τα χαρτιά του και μας είπε ότι καθώς γνωρίζομεν γράμματα πολύ γρήγορα θα προαχθούμε.

-Διατί δεν επήγατε μαζί του;

-Μα τα έμαθεν ο κυρ Αναστάσης (Καπόγιαννης) και εκάλεσε τους πατεράδες μας.

Ο Βασίλης μας εβεβαίου εν τούτοις διαρκώς ότι ο καλόγηρος ήτο πολύ καλός άνθρωπος.

-Νέα εξαφάνισις
-Δωδεκαετής μαθητής
Και αυτή μεν ήτο η προ μηνός εμφάνισης του Αγιονορείτου ψευδοκαλογήρου. Προ οκτώ όμως ημερών ο φαρμακοποιός Πέτρος Ζαμπούρος αντελήφθη ότι ο δωδεκαετής υιός του Ηλίας μαθητής του Ελληνικού Σχολείου απουσίασεν εκ της οικίας. Ο Ζαμπούρος δεν ανησύχησε υποθέσας ότι όπως και άλλοτε συνέβαινε ο Ηλίας μετέβη εις Θουρίας παρά τω αδελφώ του.

Φαντάζεσθε όμως ποία υπήρξεν η κατάπληξίς του όταν εις επιστολήν του ο αδελφός του απήντησεν ότι ο Ηλίας δεν μετέβη εις Θουρίαν ούτε φυσικά είναι εκεί. Αλλόφρων ο ατυχής συμπολίτης κατέφυγεν εις φίλους και συγγενείς του πανταχού της Μεσσηνίας, ετηλεγράφησεν εις Αθήνας αλλ’ ο μικρός υιός του δεν ευρίσκετο.

Εις την αστυνομίαν όπου από της Πέμπτης ανέφερε το γεγονός του υπεσχέθησαν να εξετάσουν χωρίς ελπίδας όμως επιτυχίας διότι η εξαφάνισις είχε γίνη προ δέκα ημερών.

Πάλιν ο Καλόγηρος
Ο Ζαμπούρος διετέλει σχεδόν εις απελπισίαν πλήρη δια την τύχην του τέκνου του όταν συγγενής του συμπολίτης τω ανέφερε τα περί ψευδοκαλογήρου εκφράσας την υποψίαν ότι ίσως αυτός ο αποπειραθείς να αποπλανήση τους μικρούς υπηρέτας του Καπόγιαννη εξηφάνισε και τον Ηλίαν.

Αι έρευναι του ατυχούς πατρός απεκάλυψαν ότι ο μυστηριώδης Αγιονορείτης εθεάθη προ δέκα ημερών εν Καλάμαις και εσύχναζεν εις την οικίαν του βιβλιοδέτου Μιχαλακέα, όπου προ ημερών είχε καταφύγει και η αγία κόρη.

Πρόκειται περί εκμαυλιστού
Νέος εν τούτοις μάρτυς ήλθε να χύση φως εις την σκοτεινήν υπόθεσιν, ήτις αποτελεί κηλίδα δια την κοινωνίαν μας, την κατατρυχομένην κατά τας κατωτέρας ιδίως τάξεις της από θρησκοληψίαν και εκφαυλιζομένην από ψευδοαγίους και αγύρτας.

Ο πιλοποιός Χ. Μαλεύρης, συγγενής του Ζαμπούρου και ενδιαφερόμενος δια την ανακάλυψιν του εξασφανισθέντος Ηλία, έμαθε παρά φίλου του ότι ευρίσκεται ενταύθα ο δεκαεξαετής Κων. Μπογέας, ο οποίος προ έτους είχε μεταβή εις το Άγιον Όρος με τον μυστηριώδη άγνωστον όστις ενεφανίζετο κατά διαστήματα ενταύθα ως πωλητής εικόνων.

Ο Μπογέας ανευρέθη και μεταβάς εις το φαρμακείον του Ζαμπούρου ωμολόγησεν ότι προ ενός έτους την ιδίαν εποχήν ο Αγιονορείτης του οποίου το επώνυμον αγνοούν παρέπεισεν αυτόν και άλλα ακόμη παιδιά και δια Πατρών τα μετέφερεν εις το Άγιον Όρος.

Εκεί τα ωραιότερα εχρησίμευον δι’ ευνοήτους ορμάς των οσίων μονασκών, τα δε στερούμενα καλλονής υποβάλλοντο εις βαρείας εργασίας. Ο Μπογέας εβεβαίωσεν ότι απεπειράθησαν να ασελγήσουν και επ’ αυτού αλλά κατόρθωσε να διαφύγη και μετά πολλάς περιπετείας επανήλθεν ενταύθα, όπου προ δέκα ημερών είδεν πάλιν τον Αγιονορείτην, είναι δε βέβαιος ότι συνήντησε μετ’ αυτού και τον εξαφανισθένα Ηλίαν του κ. Ζαμπούρου.

Η αστυνομία
Η αστυνομία εις την οποίαν και πάλιν μετέβη ο κ. Ζαμπούρος ετηλεγράφησεν εις την Διεύθυνσιν Αττικής μήπως ο ψευδοκαλόγηρος διήλθεν εκ Πειραιώς. Μέχρι της εσπέρας δεν είχε ληφθή απάντησις.

Τον υιόν του Ζαμπούρου διεδόθη ότι είδε προ πέντε ημερών εν Αθήνας ο βουλευτής Χρ. Δικαίος όστις ενεθυμείτο καλώς τα χαρακτηριστικά του διότι πολλάκις τον συνήντησεν εδώ.

Ο αγιονορείτης είναι ανήρ επιβλητικής φυσιογνωμίας, μάλλον ωραίος ηλικίας 40 ετών, εφόρει δε μαύρα πάντοτε ευρωπαϊκά ενδύματα και καλογηρικόν σκούφον κρύπτοντα πλουσίαν ιερατικήν κόμην.