Διαμαρτυρία στην Καλλιρρόη για διαχείριση απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ

Διαμαρτυρία στην Καλλιρρόη για διαχείριση απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ

Ακύρωση της σύμβασης ζήτησαν φορείς, αιρετοί και πολίτες

Δεκάδες κάτοικοι χωριών της Άνω Μεσσηνίας συγκεντρώθηκαν προχθές το μεσημέρι, τηρώντας τα μέτρα προστασίας της υγείας, στην περιοχή της Καλλιρρόης και εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της σύμβασης για την εκχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των απορριμμάτων σε ιδιωτικό όμιλο. Ως γνωστόν, η σύμβαση προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης σκουπιδιών στην Καλλιρρόη.

Εκπρόσωποι φορέων και επιτροπών αγώνα υπογράμμισαν ότι καθαρά επιστημονικοί λόγοι που συνδέονται με την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος επιβάλλουν την ακύρωση της σύμβασης.

Οι προτροπές προς τους κατοίκους από τους διοργανωτές ήταν, με βάση και τη μέχρι τώρα εμπειρία από αυτή την υπόθεση, να οργανωθούν, να μην εμπιστεύονται αυτούς που τους χτυπούν φιλικά στην πλάτη ανάλογα με την πολιτική θέση που βρίσκονται κάθε φορά, και να δώσουν αγωνιστικό χαρακτήρα στις κινητοποιήσεις τους.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Λαϊκή Συσπείρωση Οιχαλίας, οι πρόεδροι και τα Κοινοτικά Συμβούλια Καλλιρρόης, Βασιλικού και Κόκλας, ενώ συμμετείχαν οι Επιτροπές Αγώνα κατοίκων και συλλόγων της περιοχής, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης, Κοντοβουνίων και Χανδρινού.

Τη συμπαράστασή τους εκδήλωσαν η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας “Ο Επικούριος Απόλλων”, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου, το ΠΑΜΕ, οι περιφερειακές παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, πρόεδροι και Κοινοτικά Συμβούλια χωριών της Άνω Μεσσηνίας κ.ά.

Δηλώσεις
Ο Κώστας Ρεϊτζόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Οιχαλία, τόνισε ότι οι κάτοικοι αντιδρούν, προκειμένου, αφενός, να μη γίνει η Καλλιρρόη ο σκουπιδότοπος της Μεσσηνίας και, αφετέρου, να μη χρυσοπληρώνουν οι κάτοικοι του νομού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και αυτό που θα ακολουθήσει άμεσα θα είναι κινητοποίηση στο Δημαρχείο στο Μελιγαλά και συνάντηση με τη δήμαρχο Οιχαλίας, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, με σκοπό να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο, με τη φυσική παρουσία των συμβούλων, για να πάρουν θέση για την κατάσταση στην Καλλιρρόη.

Ανάλογη κινητοποίηση θα ακολουθήσει, συνέχισε ο κ. Ρεϊτζόπουλος, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ώστε να πάρει θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο και να καταδικάσει αυτή τη σύμβαση.

Στη συγκέντρωση από τη συντονιστική επιτροπή χαιρέτισε ο Παναγιώτης Μπούρας και ακολούθως μίλησε ο Δημήτρης Καπόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι καθαρά επιστημονικοί οι λόγοι που επιβάλλουν την ακύρωση αυτού του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Υπογράμμισε ότι η περιοχή της Καλλιρρόης είναι από άποψη περιβαλλοντική, γεωλογική, γεωργική εντελώς ακατάλληλη περιοχή για μια τέτοια δραστηριότητα.

Ο δε επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας, τόνισε ότι μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να αποτρέψουν αυτό το έγκλημα, όπως το χαρακτήρισε, αξιοποιώντας και την εμπειρία που είπε ότι έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα.

Ο Θανάσης Πετράκος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πολύ ακριβό έργο, το οποίο θα πληρώνει ο κόσμος. Ανέφερε δε ότι ο κάθε τόνος θα κοστίζει στους πολίτες 111 ευρώ.

Ο Κωνσταντίνος Καράμπελας, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ορεινών Χωριών Μεσσηνίας “Ο Επικούριος Απόλλων”, τόνισε ότι ένα άλλο ζήτημα σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στον πολιτισμό και συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι είναι παράλογο να δημιουργηθεί μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων απέναντι ακριβώς από το σημείο όπου γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Χαιρετισμούς έκαναν, επίσης, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου και τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης ο Σπύρος Νικολόπουλος, από το ΠΑΜΕ ο Παναγιώτης Μερτίκας (γραμματέας του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας), ο Δημήτρης Γκότσης και ο Γιάννης Αλεξόπουλος, κάτοικοι της περιοχής.