Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Σκληρή αντιπαράθεση Αθανασόπουλου – Τσώνη και με… τηλεδιάσκεψη

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Σκληρή αντιπαράθεση Αθανασόπουλου – Τσώνη και με… τηλεδιάσκεψη

-«Σαν να μην πέρασε μια μέρα…» η διεξαγωγή 6 μήνες μετά 

Επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η προχθεσινή «απόπειρα» για διεξαγωγή του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι δια περιφοράς, όπως συνέβαινε τους τελευταίους 6 μήνες. Παρακολουθώντας την μπορούμε να πούμε ότι δεν είχε σε τίποτα να «ζηλέψει» τις δια ζώσης συνεδριάσεις, καθώς δεν έλειψαν οι σκληρές αντιπαραθέσεις, κυρίως μεταξύ του νυν δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου και του τέως Γιώργου Τσώνη, τα «καρφιά» και οι «σκληρές» εκφράσεις, τα ευτράπελα αλλά και οι γόνιμες συζητήσεις για σοβαρά ζητήματα, όπως το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και η ενημέρωση του δημάρχου στο Σώμα για μια σειρά σημαντικών θεμάτων.

Ενημέρωση δημάρχου για τη συνδιάσκεψη με Μενδώνη και Νίκα

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου, ο οποίος χαιρέτισε αυτή τη νέα πρωτοβουλία των συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στην επόμενη θα καταφέρουν να έχουν πρόσβαση και όσοι δε τα κατάφεραν στην προχθεσινή. 

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι οι τηλεδιασκέψεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις «δια ζώσης» συνεδριάσεις, ευχόμενος σύντομα η επιδημιολογική πορεία της χώρας να βελτιωθεί και να επιστρέψει η κανονικότητα στη ζωή μας, που θα οδηγήσει και στην ομαλή λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων. 

Στη συνέχεια ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα την Πέμπτη με την υπουργό Πολιτισμού και τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης μπαίνει σε «ράγες» υλοποίησης, ενώ, όπως έκανε γνωστό, υπήρξε παράλληλα και δέσμευση της υπουργού Πολιτισμού για σταθερή χρηματοδότηση του Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Αρχαίας Μεσσήνης, κάτι που πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκδηλώσεις φέτος το καλοκαίρι στον αρχαιολογικό χώρο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Λάσκαρη, σημείωσε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί. Από την πλευρά τους, πάντως, ετοιμάζουν ένα «λιτό» πρόγραμμα για το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι», διευκρινίζοντας ότι ο αρχαιολογικός χώρος διαχειρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσημη «πρώτη» για Τάσο Τσερπέ

Η συνεδρίαση της Πέμπτης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ήταν και η «παρθενική» παρουσία του Τάσου Τσερπέ ως επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ύστερα από την αποχώρηση του Νίκου Κοτταρίδη. 

Άπαντες ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο νέο επικεφαλής, με τον ίδιο να τονίζει ότι με «ευχές» δεν παράγεται έργο και ότι μια ενεργή αντιπολίτευση δίνει ώθηση και στη συμπολίτευση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα βρίσκεται μαζί στα θετικά και απέναντι στα «κακώς κείμενα», όπως επιτάσσει και ο θεσμικός ρόλος της. 

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτταρίδης, που άκουσε σύσσωμο το Σώμα να εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του, τους οποίους είχε κάνει γνωστούς με επιστολή, τονίζοντας ότι είναι αποκλειστικά «επαγγελματικοί», καθώς δεν μπορεί να εξασκεί τα καθήκοντα του επικεφαλής με την προσήλωση που ο ίδιος θα επιθυμούσε. 

Ευχαρίστησε και από την πλευρά του όλους τους συναδέλφους του για τα καλά λόγια που είπαν γι’ αυτόν, ενώ εξέφρασε και ένα μικρό «παράπονο» ότι τώρα που παραιτήθηκε έγινε επιτέλους σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη, κάτι που ο ίδιος είχε ζητήσει αρκετές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Πιο ενεργό ρόλο ζήτησε η αντιπολίτευση για το «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» από τη Δημοτική Αρχή – «Δε δρούμε» επικοινωνιακά απάντησε ο Αθανασόπουλος

Τσώνης: «Σκόπιμη 6μηνη φίμωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τη Δημοτική Αρχή» – Αθανασόπουλος: «Συνεχίζεις στο δρόμο του ψέματος και του λαϊκισμού»

Η σφοδρή αντιπαράθεση του τέως δημάρχου Γιώργου Τσώνη και του νυν Γιώργου Αθανασόπουλου είχε ξεκινήσει και πριν από τη «συζήτησή» τους για το ΠΟΠ, κατά την αρχική τοποθέτηση του κ. Τσώνη. 

Ο κ. Τσώνης ξεκινώντας ζήτησε να μάθει τι άλλαξε και αποφάσισε τώρα η Δημοτική Αρχή, 6 μήνες μετά, τη διεξαγωγή του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη και όχι με «δια περιφοράς» συνεδριάσεις. Πρόσθεσε, δε, ότι ακόμα και τα νήπια εγγόνια του χρησιμοποιούν την τεχνολογία, κάνοντας μάθημα με αυτό τον τρόπο, αλλά ο Δήμος Μεσσήνης την ώρα που όλοι οι Δήμοι της Μεσσηνίας είχαν επιλέξει τις «τηλεδιασκέψεις», συνέχισε να αρνείται πεισματικά τη διεξαγωγή τους. 

Κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι ήταν σκόπιμη αυτή η επιλογή «φιμώνοντας» ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί έχει μάθει να λειτουργεί το Δήμο κατ’ αυτόν τον τρόπο. 

Στη συνέχεια ο κ. Τσώνης άσκησε δριμεία κριτική, εξαπολύοντας βαριές εκφράσεις για μια σειρά θεμάτων. Αρχικά σημείωσε ότι δύο χρόνια τώρα από τη μέρα που έχει εκλεγεί η νέα Δημοτική Αρχή, ουσιαστικά κάνει έργα με λεφτά που έφερε η δική του περίοδος δημαρχοντίας και αναμένει να δει πότε θα καταφέρει και η τωρινή διοίκηση να εξασφαλίσει κάποια χρήματα ή έργο. Κατηγόρησε τον κ. Αθανασόπουλο αναφορικά με την αρχική του τοποθέτηση για την Αρχαία Μεσσήνη, λέγοντας ότι άφησε το σπουδαίο έργο για το «πάρκινγκ» που είχε έτοιμο για υλοποίηση ο ίδιος, ενώ ζήτησε και αναλυτικό απολογισμό για το πού έχουν πάει τα 450.000 ευρώ περίπου ενίσχυσης για τον “Covid”. 

Τέλος, ανέφερε και καταγγελία που του έγινε από νεοσύστατη ομάδα πολιτών στη Μεσσήνη, η οποία θέλει να δημιουργήσει περιπατητικές διαδρομές στο άλσος της Μπούκας και ζήτησαν για το σκοπό αυτό κάποια χώματα από την εκσκαφή του γηπέδου της Μεσσήνης, χωρίς να γίνει δεκτό το αίτημα. 

Όπως έμαθε, συμπλήρωσε ο κ. Τσώνης, τα χώματα αυτά πήγαν σε κήπους και οικόπεδα «φίλων» του δημάρχου. 

Κλείνοντας τις ερωτήσεις και την τοποθέτησή του, ο τέως δήμαρχος γνωστοποίησε πως ήταν ήπιος σε όσα θέλησε να πει και ότι από εδώ και πέρα θα έχει «σκληρό ροκ» προς τη Δημοτική Αρχή με πολύ πιο δύσκολες ερωτήσεις.

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος, όπως και στην περίπτωση της συζήτησης για το ΠΟΠ, αποφάσισε να αλλάξει τακτική σε σχέση με προηγούμενα συμβούλια και να απαντήσει σε επίσης έντονο ύφος σε όσα του καταλόγισε ο τέως δήμαρχος. «Στις δύσκολες ερωτήσεις πρέπει να είσαι έτοιμος και για σκληρές απαντήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Αφού τόνισε ότι ο κ. Τσώνης συνεχίζει να μετατρέπει σε «σόου» τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με ένα «ρεσιτάλ» λαϊκισμού, για το οποίο τον «τιμώρησε» ο λαός της Μεσσήνης, απάντησε για την Αρχαία Μεσσήνη ότι ο τέως δήμαρχος λέει ψέματα για το «πάρκινγκ», το έργο υλοποιείται και καθυστέρησε γιατί είχε αιτιάσεις ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι τραγικό ο κ. Τσώνης να συγκρίνει τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου με το «πάρκινγκ», δείγμα της σύγχυσής του. 

Όσον αφορά στον απολογισμό που ζητά, ενημέρωσε τον τέως δήμαρχο ότι με ένα τηλεφώνημα στις οικονομικές υπηρεσίες θα είχε σε 20 λεπτά και με λεπτομέρειες ό,τι θέλει, αφού δε συμμετέχει στην Οικονομική Επιτροπή, όπου φαίνονται τα πάντα ξεκάθαρα στις αποφάσεις της. 

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος πέρασε στην «αντεπίθεση» λέγοντας ότι αντιθέτως με τη Δημοτική Αρχή Τσώνη, που ακόμα περιμένουν τον απολογισμό των χρημάτων από τις θεομηνίες του ’16, η σημερινή Δημοτική Αρχή δρα με απόλυτη διαφάνεια… 

Στο σημείο αυτό αντέδρασε ο κ. Τσώνης, λέγοντας ότι άφησε εκατομμύρια στα ταμεία του Δήμου για να κάνουν έργα και να «πανηγυρίζουν», με το δήμαρχο να του απαντά ότι εργολάβοι έρχονται καθημερινά στις υπηρεσίες του Δήμου και ζητούν να πληρωθούν για έργα επί της δικής του εποχής… 

Η συζήτηση, όπως ήταν φυσικό, ξέφυγε και ακολούθησε ανταλλαγή βαριών εκφράσεων και χαρακτηρισμών. Αφού ηρέμησαν τα «πνεύματα» προς στιγμήν, ακολούθησε λίγο αργότερα νέος γύρος έντασης μεταξύ του νυν και πρώην δημάρχου. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκαν οι ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή που έκανε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Νίκος Ξενόγιαννης. Ο κ. Ξενόγιαννης ζήτησε ενημέρωση από το δήμαρχο για το πού βρίσκεται η ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου, για την πορεία των έργων στο Δημοτικό Στάδιο και, τέλος, για την εξέλιξη της κεντρικής παιδικής χαράς. 

Στο πρώτο θέμα, ο κ. Αθανασόπουλος επανέλαβε ότι η πρώην Δημοτική Αρχή είχε «παρατήσει» για 6 μήνες το έργο πριν παραδώσει… υπενθυμίζοντας ότι τα έργα είχαν σταματήσει από το Φεβρουάριο του ’19. Ανέφερε δε για ακόμα μια φορά όλα όσα έκαναν για να συνεχιστεί… 

Για το γήπεδο, τόνισε ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενώ για την παιδική χαρά ότι είναι σε φάση δημοπράτησης, υποσχόμενος ότι θα είναι μία από τις πιο σύγχρονες και καλύτερες ολόκληρης της χώρας. 

Οι απαντήσεις του δημάρχου προς τον κ. Ξενόγιαννη έφεραν αντίδραση από τον κ. Τσώνη. Για την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου ανέφερε ότι άφησε «λεφτά» για να πληρωθεί ο εργολάβος και δεν το έκανε η σημερινή Δημοτική Αρχή. Για το γήπεδο χαρακτήρισε ως «εγκληματίες» τη νυν Δημοτική Αρχή που άλλαξε τη μελέτη, που προέβλεπε τη «στατική ενίσχυση» των κερκίδων και σκεπαστή εξέδρα, για να αλλάξει το «ταρτάν» αντί αυτού, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι είναι επικίνδυνο και ακατάλληλο προς χρήση. 

Απαντώντας ο Γιώργος Αθανασόπουλος, χαρακτήρισε επικίνδυνο για την περιοχή τον τέως δήμαρχο με αυτά που λέει, αλλά και «άσχετο» πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Πρόσθεσε, δε, ότι ήδη επισκέφθηκε το Στάδιο μόλις λίγες εβδομάδες πριν ο κ. Πομάσκι, αλλά «πού να ξέρει ο κ. Τσώνης ποιος είναι αυτός». Υποστήριξε, επίσης, ότι το Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα αποτελέσει πόλο έλξης αθλητών από όλη τη χώρα για προπονήσεις, προετοιμασία κ.ο.κ., ενώ θα αποτελέσει και «μαγνήτη» για νέα παιδιά της περιοχής.

Ο τελευταίος κύκλος «έντασης» καταγράφηκε στη συζήτηση του θέματος της έγκρισης μίσθωσης δημοτικού ακινήτου (πρώην σχολικής μονάδας) της Τ.Κ. Χαραυγής. Εκεί ο κ. Τσώνης ζήτησε το λόγο να αιτιολογήσει την αρνητική ψήφο του, ο οποίος δεν του δόθηκε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την τηλεδιάσκεψη, ωρυόμενος στον πρόεδρο του Σώματος αλλά και τη Δημοτική Αρχή, την οποία κατήγγειλε για πρωτοφανή «φίμωση» του. 

Στο θέμα αρνητικά ψήφισαν και οι κύριοι Δουρούμης και Λάσκαρης, ο οποίος ζήτησε να γίνει λαογραφικό μουσείο ο χώρος. 

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ψήφισε θετικά, με τον κ. Τσερπέ να διευκρινίζει ότι θα συζητήσουν τους όρους της μίσθωσης στην Οικονομική Επιτροπή.

«Καρφιά» Δουρούμη για σβήσιμο προστίματος σε ΔΕΥΑΜ και προσλήψεις- «Φάουλ» του προέδρου του Σώματος Νίκου Φύκιρη με τον Τάσο Τσερπέ