Η απόφαση Αποστόλου παραχωρεί την “Ελιά Καλαμάτας” σε τρίτες χώρες

Η απόφαση Αποστόλου παραχωρεί την “Ελιά Καλαμάτας” σε τρίτες χώρες

Ανακοίνωση φορέων της Μεσσηνίας για το ΠΟΠ “Ελιά” Καλαμάτα

Το ΥΠ.ΑΑ.Τ επιμένει 

σε… «παρά φύσιν» πολιτικές

Θέση για τις εξελίξεις με το ΠΟΠ εν μέσω εξευτελιστικών τιμών για τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών, παίρνει η ομάδα διαχείρισης και προστασίας της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

“Η αέναη αναβλητικότητα στην επίλυση του εθνικού πλέον θέματος, με αφορμή την… τέταρτη αναβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην εκδίκαση της προσφυγής τους, όπως αναφέρει και το σχετικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, καταπιέζει σε δυσβάστακτα χαμηλά επίπεδα την αμοιβή Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων αμιγώς ελληνικής ελιάς Καλαμών και διατηρεί τις συνθήκες άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού από Kalamata Olives τρίτων χωρών σε βάρος της ενωσιακά καταχωρισμένης και προστατευμένης ονομασίας ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Με άλλα λόγια, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μας παραχωρεί αποκλειστικά την ένδειξη Kalamata Olives – Ελιά Καλαμάτας, με την υπουργική απόφαση Αποστόλου αποποιούμαστε την προνομιακή αυτή θέση προς όφελος παραγωγών τρίτων χωρών”, προσθέτει.

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής: “Λυπούμαστε ειλικρινά για την έκβαση της σύσκεψης στο ΥΠ.Α.Α.Τ. την περασμένη Τρίτη και ειλικρινά μας προβληματίζει σφόδρα το γεγονός της τέταρτης (4ης) κατά σειρά αναβολής δίκης στο ΣτΕ για το θέμα της Ελιάς Καλαμάτα ΠΟΠ.  

Η αέναη αναβλητικότητα στην επίλυση του εθνικού πλέον θέματος, καταπιέζει σε δυσβάστακτα χαμηλά επίπεδα την αμοιβή Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων αμιγώς ελληνικής ελιάς Καλαμών και διατηρεί τις συνθήκες άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού από Kalamata Olives τρίτων χωρών σε βάρος της ενωσιακά καταχωρισμένης και προστατευμένης ονομασίας ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα. 

Με άλλα λόγια, ενώ η Ε.Ε. μας παραχωρεί αποκλειστικά την ένδειξη Kalamata Olives- Ελιά Καλαμάτας, με την υπουργική απόφαση Αποστόλου αποποιούμαστε την προνομιακή αυτή θέση προς όφελος παραγωγών τρίτων χωρών.

Χαιρόμαστε δε, που δεν παρευρεθήκαμε στη σύσκεψη αυτή, γιατί κατά γενική ομολογία όλων των συμμετεχόντων απεδείχθη ως σύσκεψη με μοναδικό σκοπό την επιτακτική ευθυγράμμιση των θεσμικών εκπροσώπων της Μεσσηνίας με τη διατήρηση της απόφασης Αποστόλου, μια πράξη που θεωρούμε ότι καταστρατηγεί την ευρωπαϊκή νομιμότητα και εξισώνει εμπορικά την Ελληνική «Ελιά Καλαμάτας» με «Kalamata Olives» από όλο τον κόσμο, οπουδήποτε και να καλλιεργούνται.  Οι αρνητικές επιπτώσεις της απόφασης είναι πλέον αισθητές στον παραγωγικό ιστό της χώρας, και δυστυχώς προβλέπουμε πως θα καταστούν ολέθριες και μη αναστρέψιμες στο μέλλον. 

Σαφές είναι πλέον στη συνείδησή μας πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου που οφείλει να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, δεν διαθέτει την απαιτούμενη ανεξαρτησία για τη διαχείριση του εθνικού αυτού θέματος, γεγονός που δεν της επέτρεψε καν να αναφερθεί και να συζητήσει τεκμηριωμένες προτάσεις που της είχαν δεόντως κατατεθεί για λογαριασμό μας ένα μήνα πριν.  Προτάσεις τεχνικά εφικτές, χρονολογημένες και κοστολογημένες, αλλά και ευθυγραμμισμένες στην εύρεση λύσης για όλους, με γνώμονα τη διατήρηση του «Καλαμάτα» ως μοναδικό ελληνικό προνόμιο.

Σαφές είναι πλέον πως ο σκοπός της σύσκεψης στο ΥΠΑΑΤ δεν ήταν ο ειλικρινής και γόνιμος διάλογος με σκοπό τη σύνθεση, αλλά η αποδόμηση του ενιαίου μετώπου μεταξύ Λακώνων και Μεσσήνιων παραγωγών, η πόλωση και ο διχασμός και η πάση θυσία διατήρηση μιας «παρά φύσιν» λύσης, όπως τη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού δικαίου.

Εμείς μεταφέρουμε τον αγώνα μας πλέον στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, συνεχίζουμε να δίνουμε στοιχεία και δεδομένα στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς, ώστε από μόνοι τους, δίχως κινδυνολογία, εκφοβισμό και επιβολή γραμμής πλεύσης, να συνθέσουν τη δική τους άποψη και να συνεισφέρουν παραγωγικά για το μέλλον του τόπου και των οικογενειών τους. 

Συνεχίζουμε σήμερα ως ενιαίο μέτωπο με τους Λάκωνες, και αύριο με τους Αρκάδες και Ηλείους, και μεθαύριο με όσους θέλουν να μας ακούσουν. Θέτουμε τους φορείς μας στη διάθεση των Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ για διάλογο και γόνιμες λύσεις”.