Η Περιφέρεια θα υποβάλει ένσταση στο ΚΑΣ για το Τζάνε-Καλαμάκι

Η Περιφέρεια θα υποβάλει  ένσταση στο ΚΑΣ για το Τζάνε-Καλαμάκι

Στο Υπουργείο Υποδομών ίσως και σήμερα ο Περιφερειάρχης

Όταν κάτι ξεκινά με… στραβό τρόπο, είναι δύσκολο να ισιώσει στο τέλος. Η ολοκλήρωση του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι με την παράκαμψη του Πεταλιδίου ξεκίνησε κάπως έτσι και έτσι συνεχίστηκε. 

Στα μισά του δρόμου βρέθηκε μια “μεσοβέζικη λύση”, προκειμένου να υπάρξει κάποια προστασία της αρχαίας Κορώνης και αποτροπή της διέλευσης της επαρχιακής οδού Ριζόμυλου-Κορώνης από την καρδιά μίας από τις σημαντικότερες αρχαίες μεσσηνιακές πόλεις.

Τις προηγούμενες ημέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να δώσει οριστική λύση, έτσι ώστε το έργο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Προς έκπληξη επιλέχθηκε ομόφωνα η πλέον κοστοβόρα λύση (σ.σ. πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ), η οποία όμως θα αναδείκνυε την ακρόπολη της Αρχαίας Κορώνης, γεγονός που προκάλεσε και την ικανοποίηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση.

Η απόφαση αυτή δεν ικανοποίησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία “βλέπει” ότι τα λεφτά δε φτάνουν για να ολοκληρωθεί το έργο. Γι’ αυτό χθες  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, για την ολοκλήρωση του δρόμου Τζάνε-Καλαμάκι. Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, η μελετήτρια των εναλλακτικών προτάσεων σχετικά με το έργο, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας (νομικοί και τεχνικοί).

Αποφασίστηκε, έπειτα από σχετική συζήτηση, να υποβληθεί ένσταση με τεκμηριωμένα στοιχεία κατά της απόφασης του ΚΑΣ. Επίσης, αποφασίστηκε, εάν δεν τελεσφορήσει η ένσταση, η Περιφέρεια να ζητήσει την απένταξη από το ΕΣΠΑ του συγκεκριμένου τμήματος του έργου (δηλαδή την παράκαμψη του Πεταλιδίου) και να ζητηθεί το σχετικό κόστος να καταβληθεί από το υπουργείο Υποδομών.

Είναι αυτονόητο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να καλύψει το τεράστιο οικονομικό κόστος το οποίο συνεπάγεται η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Τη σύνταξη της ένστασης θα αναλάβει έμπειρος δικηγόρος και θα υπάρξει συνεργασία με τη μελετήτρια καθώς και τους τεχνικούς της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, υπάρχει λύση, η οποία δεν καταστρέφει τα αρχαία και είναι πολύ πιο οικονομική. 

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι πολύ πιθανό να συναντηθεί και σήμερα με τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, προκειμένου να ζητήσει τη χρηματοδότηση της λύσης που έδωσε η τελευταία απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος με δεδομένη τη γενικότερη οικονομική κατάσταση εξαιτίας και της πανδημίας. Άλλωστε, ούτε και το κράτος φαίνεται να… συμπαθεί λύσεις υπέρ της προστασίας των αρχαίων.

Αναμένουμε τα αποτελέσματα για να μετρήσουμε και το πραγματικό κόστος – όφελος του έργου…

Α.Π.