Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”: Ξεκινούν οι εγγραφές στο ξεχωριστό αυτό σχολείο

Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”: Ξεκινούν οι εγγραφές στο ξεχωριστό αυτό σχολείο

Το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας” είναι το μοναδικό στη Μεσσηνία και ένα από τα 48 όλης της Ελλάδας που συνδυάζει τα μαθήματα ενός τυπικού Γυμνασίου και Λυκείου με τη μουσική.

Κάθε χρόνο, δε, στις αρχές του Μαΐου ξεκινούν οι εγγραφές, κάτι που θα συμβεί και φέτος, ενώ ως πρώτη μέρα έχει οριστεί η 1η Μαΐου (ολοκληρώνονται στις 31 του ίδιου μήνα). Για το λόγο αυτό καλούνται οι γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στην πρώτη Γυμνασίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση, την οποία θα βρουν στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Πέραν των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου, στο σχολείο μπορούν να εγγραφούν έπειτα από κατατακτήριες εξετάσεις και μαθητές των υπολοίπων τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.

Χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η διευθύντρια του σχολείου, Τρισεύγενη Πουλοπούλου, μαζί με τον υποδιευθυντή Διονύση Κοτταρίδη ενημέρωσαν για τις φετινές διαδικασίες εγγραφής, καθώς και για τη λειτουργία του σχολείου γενικότερα.

Όπως είπε η κα Πουλοπούλου, ένας μαθητής που θα φοιτήσει στο Μουσικό Σχολείο έχει να ωφεληθεί, αφού θα συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, κι αυτό γιατί διδάσκονται μαθήματα Γενικής Παιδείας, όπως σε όλα τα σχολεία, μαζί με τα μαθήματα Μουσικής Παιδείας, προσόν που θα τους χρησιμεύσει στο μέλλον.

Όσο για το ωράριο, εκτείνεται από τις 8.10 το πρωί έως και τις 15.10, ενώ παρέχονται δωρεάν σίτιση και μεταφορά, καθώς υπάρχουν μαθητές από όλη τη Μεσσηνία, μιας και είναι το μοναδικό Μουσικό Σχολείο στο νομό.

Σχετικά με το προσωπικό, που φτάνει τους 75 καθηγητές, ανέφερε ότι είναι εξαιρετικό, με τα τμήματα να είναι ολιγομελή, κάτι που έχει οφέλη για τους μαθητές. Να σημειωθεί πως μόνο πέρυσι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι μαθητές είχαν 92% επιτυχία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το εν λόγω σχολείο υπηρετεί την τέχνη. Έτσι «υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο πολιτισμικό και πολιτιστικό και όπως έλεγε κι ο Πλάτωνας, η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη».

Κλείνοντας η κα Πουλοπούλου συμπλήρωσε ότι οι μαθητές του σχολείου φεύγουν από αυτό ευτυχισμένοι, κάτι που διαπιστώνει καθημερινά, παρά τις παραπάνω ώρες.

Μιλώντας με τη σειρά του ο υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας για τον τρόπο εισαγωγής αλλά και τα μουσικά μαθήματα, ανέφερε ότι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά της ευρωπαϊκής μουσικής και σε αυτά της παραδοσιακής, στα θεωρητικά, στα όργανα και στα σύνολα. Στα όργανα είναι υποχρεωτική για τους μαθητές η διδασκαλία του ταμπουρά, ως οργάνου αναφοράς της παραδοσιακής μουσικής, καθώς και πιάνου, ως οργάνου αναφοράς της ευρωπαϊκής μουσικής. Τέλος, οι μαθητές διδάσκονται και όργανο επιλογής τους.

Οι εγγραφές και η διαδικασία
Σχετικά με τις εγγραφές και τη διαδικασία, ο κ. Κοτταρίδης ανέφερε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να φοιτήσει ένας μαθητής στην Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου είναι να λάβει μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Οι γονείς, εξήγησε, πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά αίτηση που θα βρουν στην ιστοσελίδα του σχολείου και να τη στείλουν με email. Έπειτα η διεύθυνση επικοινωνεί μαζί τους και τους ενημερώνει για την ακριβή ημερομηνία των εξετάσεων. Στις εξετάσεις αυτές διαπιστώνονται οι μουσικές δεξιότητες του κάθε παιδιού.

Τέλος, απευθυνόμενος σε γονείς που τα παιδιά τους θέλουν να φοιτήσουν από τη Β΄ Γυμνασίου ή τις επόμενες τάξεις, σχολίασε πως είναι εφικτό και γίνεται με τη διαδικασία των κατατακτήριων εξετάσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, με τις αιτήσεις να γίνονται μετά το Μάιο, ενώ οι εξετάσεις το Σεπτέμβριο.
Π.Μπ.